Ce soluţie are Ponta pentru lucrările la Autostrada Transilvania VIDEO

Ce soluţie are Ponta pentru lucrările la Autostrada Transilvania VIDEO
Autostrada Transilvania va putea fi continuată doar în parteneriat public-privat; premierul Victor Ponta reiterează azi din nou, la Cluj, că Guvernul nu are bani pentru lucrări.

 

"Haideţi să găsim o soluţie prin care să nu depindem de un contract, care iată, nu se mai termină niciodată, cu Bechtel, şi de fapt să nu avem o autostradă", a spus Ponta. "E esenţial nu doar pentru Transilvania, ci şi pentru România, ca acel proiect corect şi inteligent din 2004 să fie continuat cu cei de la Bechtel. Dar resursele nu pot veni doar din bugete de stat, altfel le-ar fi dat domnul Boc cât timp a fost prim-ministru. Nu cred că dacă ar fi avut bani nu i-ar fi dat".

Banii pot veni din bugetul de stat şi din dezvoltarea parteneriatelor public-private, spune Ponta."Pentru Autostrada Transilvania, ca să intrăm în această procedură, trebuia să închidem o dată contractul cu Bechtel, altfel nu puteam găsi o altă sursă de finanţare", a conchis premierul.

Secţiunea Suplacu de Barcău- Borş este singura din A3 care figura ca "autostradă în execuţie" în 2011 în planurile Ministerului Transporturilor, în ultimul an în care s-a lucrat efectiv pe Autostrada Transilvania. Restul segmentelor din autostradă se află încă în pregătire, este vorba de tronsoanele Mihăieşti - Suplacu de Barcău (74 km), Gilău - Mihăieşti (25 km), Câmpia Turzii - Târgu-Mureş (36 km), Sighişoara - Târgu-Mureş (56 km), Făgăraş - Sighişoara (52 km) şi respectiv Braşov - Făgăraş (53 km).

Singura secţiune dată în exploatare, Câmpia Turzii - Gilău (51,5 km), a fost finanţată integral cu sume de la bugetul de stat şi a costat 236 de milioane de euro. Costul mediu/km pentru A3 este de 11 milioane de euro. Proiectul autostrăzii a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel, dar suma s-a majorat între timp.

Vezi mai jos declaraţiile lui Victor Ponta pe tema autostrăzii Transilvania:

Comenteaza