Culisele clujene: ziua în care Traian Băsescu şi-a pierdut partidul

Culisele clujene: ziua în care Traian Băsescu şi-a pierdut partidul
Delegaţii Clujului, care, majoritar, au mers cu Elena Udrea au înţeles că au pierdut încă înainte de începerea votului. Blaga a ridicat sala în picioare aşa cum o făcuse Boc în 2011.

Dacă la începutul congresului, democrat-liberalii clujeni afişau un optimism moderat, pe măsura desfăşurării evenimentelor pierdeau din încredere şi admiteau că Blaga va câştiga. Băsescu n-a mai isterizat poporul PDL-ist cu vorbele sale, cum o făcea pe vremuri. Până şi Emil Boc a fost mai bine primit de sală decât locatarul de la Cotroceni. Discursurile lui Udrea şi Macovei n-au mişcat audienţa, în vreme ce Blaga a fost singurul care a făcut sala să explodeze.

 

Situaţie fără precedent, nu doar la congrese naţionale, dar nici măcar la alegeri la nivel de organizaţii judeţene sau municipale: niciun reprezentant al vreunei alte formaţiuni politice n-a venit să salute Convenţia Naţională a PDL. „Până şi la UDMR au fost liderii partidelor importante, numai la noi nu", comenta, dezamăgit, Marinel Andro. Congresul PDL începuse de câteva minute bune şi democrat-liberalii clujeni aveau o dilemă, nu ştiau unde e Emil Boc. Surprinzător, acesta nu a apărut nici în grupul delegaţiei clujene, dar nici, aşa cum era de aşteptat, pe scenă, la masa susţinătorilor Elenei Udrea. „Nu ştiu unde e, nu l-am văzut", spuneau majoritatea clujenilor. „N-o fi venit", opinează Florin Stamatian. Totuşi, cineva l-a văzut. „E aici, l-am văzut eu", spune Rareş Niculescu.

 

Misterul s-a risipit în cele din urmă, când primarul Clujului a urcat pe scenă împreună cu Traian Băsescu, a dat mâna cu toată lumea, ca şi preşedintele, după care şi-a ocupat locul în dreapta Elenei Udrea. Băsescu spune că nu va face campanie niciunui candidat, dar le reaminteşte democrat-liberalilor pe cine trebuie să voteze. „Opţiunile mele sunt cunoscute", subliniază Băsescu. După care rosteşte un discurs lipsit de vivacitatea-i obişnuită. Băsescu nu mai reuşeşte să electrizeze auditoriul portocaliu cum o făcea până acum, semn că susţinerea sa pentru Elena Udrea nu mai însemna pentru delegaţii la congres ce însemnase sprijinul lui Băsescu pentru Boc în 2011. Boc nu-l mai însoţeşte pe preşedinte şi la plecare, sarcina asta o preia Udrea.

 

Odată cu Băsescu, ies şi delegaţii la o ţigară, aşa că preşedintele PPE, Wilfried Martens, şi cancelarul german Angela Merkel îşi rostesc mesajele înregistrate în faţa unei audienţe subţiate considerabil. Una dintre cele mai mari delegaţii (180 de membri) este cea a Clujului, în majoritate respectând opţiunea lui Boc, care, la rândul său, a respectat opţiunea lui Băsescu, susţinând-o pe Udrea. Deocamdată rezervele de optimism sunt neatinse. „Nici nu încape discuţie, Elena Udrea câştigă din primul tur", e sigur pe el liderul PDL Cluj Daniel Buda, în vreme ce deputatul Adrian Gurzău ştie şi procentul cu care fosta „blondă de la Cotroceni" îşi va asigura şefia partidului: 56%. „Elena Udrea câştigă, doar de asta am venit aici", e convins şi fostul inspector şcolar general Anca Hodorogea.

 

Alţii sunt mai rezervaţi şi nu riscă să dea un pronostic, dar toţi au o speranţă: să se aleagă preşedintele din primul tur de scrutin să poată pleca mai repede spre casă. „E foarte complicat, nu ştiu cine va câştiga, Blaga şi Udrea sunt umăr la umăr, chiar nu se ştie nimic, sper numai să se termine într-un singur tur, să prind avionul spre Cluj", spune fostul deputat Petru Călian. „1-X-2, e foarte greu de spus, nu mai sunt aranjamente, chiar nu se mai ştie nimic, dar cu siguranţă nu va fi un tur doi, pentru că Macovei nu va lua suficient ca să nu poată lua niciunul din ceilalţi doi 50%. Macovei va lua maxim 3-4%, pun pariu pe orice", profeţeşte primarul de Turda, Tudor Ştefănie. Fostul prefect Florin Stamatian e de acord. „E foarte greu de spus, dar se va alege în primul tur, că Macovei nu va lua mai nimic", spune Ştefănie, în vreme ce primarul din Petreştii de Jos, Ioan Pîrv, îşi cunoaşte interesul. „Nu ştiu cine va câştiga, dar s-o facă din primul tur, să putem pleca acasă", declară Pîrv.

 

Încep discursurile celor trei candidaţi şi ale susţinătorilor lor. Fiecare tabără are câte un vârf de lance, iar acesta nu e întotdeauna candidatul. În tabăra Macovei, singurul capabil să anime atmosfera, chiar intrând în dialog cu susţinătorii lui Blaga, e Adrian Papahagi. Macovei repetă discursurile ţinute în campania prin organizaţii fără să emoţioneze pe cineva. Nici Udrea nu are foarte mare succes, cel mai aplaudat din tabăra ei fiind tot un clujean, Emil Boc. În schimb, Blaga nu se bazează pe locotenenţi şi ridică aproape două treimi din asistenţă în picioare, fiind singurul vorbitor la Convenţie cu discursul întrerupt de aplauze furtunoase şi scandări. Retrăim cele întâmplate la Convenţia din 2011, când reacţia sălii anunţa clar victoria netă a lui Boc împotriva lui Blaga. De această dată, sala îl dă pe Blaga mare favorit. În rândul clujenilor cota de optimism scade dramatic şi pronosticurile se schimbă. „Câştigă Blaga", spun, la unison, Pîrv şi Călian. „Susţinătorii lui Blaga sunt convinşi că va câştiga şi vor pleca mai repede, aşa vom rămâne noi şi o vom alege pe Udrea", face haz de necaz Ştefănie. Până şi lui Daniel Buda i-a scăzut optimismul. „Să aşteptăm, totuşi, până la sfârşit", se încurajează singur.

 

Lui Buda, o eventuală victorie a lui Blaga i-ar putea aduce nu una, ci două înfrângeri. El şi-a depus candidatura pentru un al treilea mandat consecutiv de preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Integritate, Statut şi Litigii (CNISL). Practic, în lupta pentru conducerea comisiei menţionate se repeta, la scară mică, duelul dintre Vasile Blaga şi Elena Udrea pentru preşedinţia partidului. Pentru conducerea CNISL s-au înscris în competiţie şase democrat-liberali, dar singurii care contau cu adevărat erau Buda din echipa Udrea şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Cristina Trăilă din echipa Blaga. „Dacă Blaga o învinge pe Udrea şi Trăilă îl va bate pe Buda", a spus Radu Constantea, iar Buda i-a dat dreptate. „Da, raţiunea votului va fi aceeaşi", a recunoscut Buda.

 

Pe Monica Macovei n-o ia nimeni în seamă. „Lumea nu înţelege că Monica Macovei e singura soluţie pentru ca partidul să rămână unit, pentru că ea nu e în război cu nimeni. Taberele Blaga şi Udrea sunt ireversibil antagonizate", spune Adrian Papahagi, conştient şi el că Blaga e marele favorit. Alin Tişe îi dă dreptate. „Aşa e, ai dreptate. Voi aţi făcut o singură greşeală, trebuia să găsiţi un candidat reformist cu suficientă vechime în partid şi notorietate, ca să fie recunoscut şi acceptat de membrii de partid. Dacă aţi fi făcut asta, eu vă semnam moţiunea instantaneu", i-a replicat Tişe. În pauza de câteva ore bune dedicate votului şi numărării voturilor, participanţii invadează terasele din jurul Romexpo, care îşi depăşesc planul la vânzările de mici şi bere. La una din mesele democrat-liberalilor clujeni congresul nu face parte din lista subiectelor de discuţie, fiind preferate amintirile dintr-o deplasare comună în Italia.

 

Clujul are trei reprezentanţi în comisia de numărare a voturilor (câte un susţinător de-al fiecărui candidat) şi încep să curgă informaţiile „pe surse" şi nu odată contradictorii privind evoluţia rezultatelor „Blaga în uşor avans, posibil tur doi", „Blaga e peste 50%", „Blaga are 60%", „Blaga are numai 10 voturi în faţă şi se pare că şi alea sunt de fapt voturi nule. Urmează turul doi", curg informaţiile până apare bomba: „Sunt cu 300 de voturi mai multe decât delegaţi la congres, se renumără voturile". „Ne facem de tot de ruşine", spune consilierul local Radu Constantea. Într-un târziu se anunţă rezultatul şi începe circul cu huiduieli amestecate cu urale. Clujenii, dezamăgiţi şi oarecum resemnaţi, dar sigur obosiţi, nu mai stau să urmărească circul aflat în desfăşurare şi se îndreaptă spre microbuze. Lui Daniel Buda parcă i s-au înecat toate corăbiile şi nici măcar faptul că „raţiunea votului" a fost alta şi, în cele din urmă şi-a păstrat mandatul de preşedinte al CNISL nu pare să-l mai consoleze.

 

Explicatie foto: Preşedintele ţării s-aarătat dezamăgit de PDL

 

Comenteaza