Fostul ministru al Transporturilor este urmărit penal în dosarul lui Hrebenciuc

Fostul ministru al Transporturilor este urmărit penal în dosarul lui Hrebenciuc
Purtătorul de cuvânt al PSD, fost ministru al Transporturilor şi senator în Parlamentul României, este urmărit penal pentru trafic de influenţă de procurorii DNA, în dosarul în care este implicat şi Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat remis DNA, Dan Şova este suspectat că ar fi fost influenţat de Hrebenciuc pentru a iniţia o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, cu scopul ca cel din urmă să evite o eventuală condamnare.

"Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Şova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o", se arată în rechizitoriul DNA.

În schimbul ajutorului acordat, Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova că îl va sprijini să ajungă preşedintele PSD, prin influenţarea altor membri ai aceleiaşi grupări politice. Astfel, purtătorul de cuvânt al PSD a acceptat să intervină pe lângă ministrul Justiţiei, pentru a iniţia proiectul de lege respectiv.

"În acelaşi context, suspectul Dan Şova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite"). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Suspectul Dan Şova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect (vezi comunicat 1194 din 13 August 2014)", se mai precizează în documentul citat.

Comenteaza