Primul scandal în noul PNL Cluj a izbucnit la Chiuieşti

Primul scandal în noul PNL Cluj a izbucnit la Chiuieşti
Vechii liberali au subtilizat vechilor democrat-liberali postul de viceprimar al comunei Chiuieşti şi de aici a pornit primul scandal din organizaţia judeţeană a noului PNL Cluj. Primarul recunoaşte că n-a ţinut cont de deciziile superiorilor politici, Daniel Buda cere demisii, în vreme ce Marius Nicoară încearcă să liniştească apele.

Viceprimarul comunei Chiuieşti, care fusese ales pe lista vechiului PDL a demisionat din funcţie. Conform unei înţelegeri la nivel judeţean, foştii liberali şi foştii democrat-liberali urmau să-şi prezerve funcţiile deţinute fără a-şi încălca reciproc teritoriile. Numai că primarul Gavril Mihuţ, împreună cu cei trei consilieri proveniţi ca şi el din vechiul PNL s-au aliat cu alte partide şi au ales un viceprimar liberal la origine în detrimentul unuia ales dintre cei patru consilieri ex-PDL.

Co-preşedintele PNL Cluj din partea foştilor portocalii, europarlamentarul Daniel Buda cere demisii. „Îmi avertizez vechii şi noii colegi că, da, nu mai suntem PDL, suntem PNL, dar, dacă a dispărut D-ul din denumire, n-a dispărut şi din acţiunea politică, pentru că D înseamnă Democraţie, Decizie, Disciplină. Pot înţelege democraţia în partid cât sunt dezbateri, până la decizie, dar după decizie vine disciplina, toată lumea respectă decizia, cine n-o respectă pleacă. Domnul primar din Chiuieşti - nici nu mă interesează cum îl cheamă - n-a respectat decizia politică, a făcut alte alianţe în consiliul local, nu cu noi şi a pus viceprimar de la vechiul PNL. În prima şedinţă de birou judeţean voi propune excluderea primarului şi a celor trei consilieri proveniţi de la PNL. După demisia vechiului viceprimar PDL primarul a venit la mine şi m-a întrebat ce să facă. I-am spus că funcţia aparţine vechiului PDL şi i-am trasat sarcină co-preşedintelui PNL Dej Dan Gavrea, care răspunde şi de comuna Chiuieşti, să facă două propuneri dintre cei patru consilieri ex-PDL, iar primarul să-şi aleagă viceprimarul. Dar nesimţitul de primar a spus că el nu primeşte comandă de la Cluj. Păi atunci de ce m-a mai deranjat să mă întrebe ce să facă, dacă nu a respectat ce i-am spus? Nu-l mai prinde primăvara în partid", a declarat Buda.

Primarul Mihuţ îşi face chiar un titlu de glorie din faptul că n-a respectat disciplina de partid şi îl acuză pe Gavrea să a vrut să-i impună cu forţa un apropiat de-al său. „Eu am adunat consilierii PNL şi PDL să alegem împreună un viceprimar, dar a venit domnul Gavrea să validăm pe locul de conslier rămas liber un supleant de pe poziţia a şaptea, deci nu pe cel care urma la rând, doar pentru că fusese coleg cu el şi apoi tot pe ăla să-l punem şi viceprimar. Consilerii locali aleg viceprimarul, nu partidul, că noi ştim cu cine lucrăm şi oricum, nu eu votez, consilierii votează. Pe mine nu m-a adus în partid nici o doctrină, eu am venit în PNL ca să fac ceva pentru comunitate. Eu sunt primar din 1996, atunci am fost în PNŢCD, apoi a venit domnul Marius Nicoară la mine şi m-a chemat în PNL că PNŢCD era pe tobogan, aşa am ajuns la ei, dar eu nu fac politică, fac administraţie. PNL, Mihai Seplecan n-au făcut nici o presiune, numai PDL. Să fie sănătoşi, nu-mi spun ei mie cu cine să lucrez. Nu-i de ajuns că pun ei pe cine vor şi la parlament şi la europarlamentare, vor să ne impună şi nouă aici, în administraţia locală? Au venit duminica trecută cu Gavrea să se impună omul lor cu forţa. Le-am spus: «Nu veniţi la mine, că eu n-am drept de vot, vorbiţi cu consilierii». Dacă ei au vrut să ne impună pe unul cu forţa, le-am spus la ai mei să pună unul de la PNL. Păi în 2012, după alegeri, noi eram aliaţi cu PSD şi PDL-işti ne-au invalidat un consilier şi am rămas la egalitate, cinci la cinci. Patru luni n-am putut alege viceprimar, ne-au şinut patru luni fără viceprimar. Până la urmă i-am spus unui văr de-al meu: «Votaţi cu al lor numai să avem viceprimar». Aşa au ajuns ei să aibă viceprimar. Dacă vor să mă dea afară din partid, treaba lor, nu mă interesează", a declarat Mihuţ.

Gavrea n-a putut fi contactat. Omologul lui Buda din fruntea PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, admite că funcţia trebuia să revină vechiului PDL, dar spune că lucrurile pot fi rezolvate prin discuţii. „Într-adevăr, trebuia încercată o compatibilizare acolo. Eu n-am vorbit cu primarul, a vorbit agentul meu, iar primarul i-a spus: «Mai întâi compatibilizaţi-vă voi acolo sus, la judeţ şi pe urmă cereţi-ne nouă, celor de mai jos, să ne compatibilizăm». Eu îl apreciez foarte mult pe domnul primar, e un om harnic, devotat, destoinic şi, până la urmă, nu el a votat, consilierii au votat, de aceea eu nu fac declaraţii belicoase înainte să analizez problema în ansamblu. Vom discuta şi vom vedea ce e de făcut. Eu am transmis că acela e locul PDL, dar acolo sunt alte interese locale, a existat un consilier care şi-a făcut lobby şi mai sunt şi alte partide în consiliu, nu numai ai noştri. Adevărul este că mai avem multe lucruri de pus la punct. În judeţ mai sunt 15-16 localităţi în care trebuie să formăm noi majorităţi, să punem noi viceprimari, avem de stabilit un candidat pentru preşedinţia consiliului judeţean. Ca lider judeţean trebuie să privesc problema în ansamblu, că nu e aşa simplu", a comentat Nicoară.

 

Comenteaza