PSD şi-a lansat candidatul pentru primărie. „Politica nu este un rău necesar"

PSD şi-a lansat candidatul pentru primărie. „Politica nu este un rău necesar
Candidatul PSD la funcţia de primar a fost ministru timp de opt luni. Face politică din 1999 şi are o relaţie cu un fost candidat la Primăria Clujului.

PSD o trimite să candideze la Primăria Clujului pe Aurelia Cristea, fost ministru pentru Dialog Social. ZIUA de CLUJ va încerca să îi facă un scurt portret.

Aurelia Cristea s-a născut în 1968, aşadar este cu doi ani mai tânără decât actualul primar. A copilărit în satul Bucea, comuna Negreni, localitate care avea să îi ofere titlul de cetăţean de onoare în anul 2003. Cristea are două fete, Ioana şi Dana, pe care spune că le-a crescut singură, şi are o relaţie veche cu Teodor Pop-Puşcaş, fost şef al Poliţiei clujene, om de afaceri şi, la rândul său, fost candidat al PSD la Primăria Cluj-Napoca.

Expertiza sa profesională este legată de zona asigurărilor. Presa economică scrie că a fost director general al sucursalei din Huedin al societăţii Uniqa, iar mai târziu director de vânzări la sediul central din Bucureşti al companiei, director de marketing la Unita Turism Holding şi acţionar la brokerul de asigurări Asicons. A făcut parte, timp de patru ani, din Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Membrii Consiliului CSA erau numiţi de Parlament din liste propuse de partide, pe baza algoritmului politic.

Aurelia Cristea face politică din 1999. „Solidaritate, echilibru, egalitate, justiţie și echitate socială sunt câteva din principiile care m-au determinat să devin membru al PSD și m-au călăuzit de la organizația de tineret, din 1999, și până mai recent când am fost aleasă vicepreşedinte al PSD Cluj în 2010, consilier județean şi apoi deputat de Cluj în 2012", spune Cristea în biografia postată de propriul website.

În acest moment, Cristea este şi preşedinte interimar al PSD Cluj-Napoca, funcţie pe care o va primi cu normă întreagă luna viitoare. Şeful PSD Cluj-Napoca fusese Mircea Jorj, care a devenit însă funcţionar public şi s-a retras. A fost urmat de un triumvirat Cristea - Cuibus - Cordoş, dar în cele din urmă Aurelia Cristea a rămas să asigure interimatul. Din această poziţie a coordonat alegerile prezidenţiale de la Cluj, soldate cu un dezastru pentru candidatul Victor Ponta.

Momentele de glorie ale carierei sale politice s-au petrecut în 2014. Din 3 martie a devenit ministru pentru Dialog Social. Opt luni a durat „proiectul politic". "Sărbătorile iernii se petrec mereu acasă, în familie şi sunt cu atât mai frumoase atunci când la finalul unui proiect, politic, rezultatele sunt apreciate de echipă. Şi am speranţa că şi de către cei cu care am interacţionat. În această seară, în urma unei discuţii cu premierul Victor Ponta, am încheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasă, în Cluj-Napoca", avea să scrie Aurelia Cristea, pe pagina sa de Facebook, în 13 decembrie 2014.

În februarie, Cristea a anunţat că va cere în parlament ca românii să nu mai aibă voie să fumeze în spaţii publice închise de la 1 ianuarie 2016. „Este un pariu pentru tânăra generaţie, o şansă pe care i-o dăm la o viaţă mai sănătoasă", a spus şefa PSD Cluj-Napoca. Un pariu pe care deocamdată PSD-ista nu l-a câştigat. De asemenea, în primăvară, Aurelia Cristea, alături de Marian Neacşu, liderul de grup din Camera Deputaţilor, a depus o iniţiativă legislativă privind dezvoltarea finanțărilor participative, cunoscute şi sub numele de crowdfunding.

DECLARAŢIE
„Sunt adepta mesajului pozitiv în politică și nu a dinamitării unei idei sau a unui proiect, fără a oferi o alternativă, fiind convinsă că politica nu este un rău necesar, aşa cum suntem tentaţi mulţi să spunem, ci este modalitatea noastră de a construi împreună, de a ne gospodări resursele".
Aurelia Cristea, în biografia sa

Comenteaza