Moda tandemurilor la alegerile locale

Moda tandemurilor la alegerile locale
Senatorul PNL Alin Tişe a vorbit, într-un interviu, despre candidatura în tandem cu Emil Boc, la alegerile locale de duminică.

Reporter: Candidaţi, din nou, pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj. Ce v-a determinat să faceţi din nou acest pas?
Alin Tişe: În primul rând, aşa cum aţi observat, candidaturile sunt acum pe lista de consilieri, nu direct pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Dar da, PNL vizează această funcţie, motiv pentru care se luptă să obţină majoritatea în cadrul Consiliului Judeţean, astfel încât ulterior, prin votul consilierilor, partidul să dea preşedintele. Un alt motiv pentru care candidez este că, la Cluj, PNL propune nu doar o persoană, propune o echipă: tandemul primar - preşedinte de CJ. Noi, ca ocupanţi ai funcţiilor executive, suntem mult mai vizibili. Echipa pe care o formez cu Emil Boc dă, probabil, tonul notorietăţii.

Reporter: Cum s-a ajuns la acestu tandem, Boc-Tişe?
Alin Tişe: Am făcut mereu echipă cu Emil Boc şi rezultatele s-au văzut. Vă reamintesc că primăria şi consiliul judeţean au încheiat parteneriate pentru proiectele majore ale Clujului: Cluj Arena sau Sala Polivalentă. Sau un alt exemplu: la consiliul judeţean am reuşit, inclusiv cu sprijinul premierului Boc, să obţinem terenul pentru viitorul spital regional. Şi ulterior, ca senator, am continuat să susţin proiectele municipiului şi ale judeţului. Echipa Boc-Tişe a funcţionat mereu. Proiectele nu sunt unele "personale", nu le "luăm acasă" la finalizarea mandatului, de ele se bucură, mulţi ani de acum încolo, tocmai clujenii. Proiectele viitoare necesită, pentru mai bune rezultate, ca echipa Boc-tişe să fie dublată de majorităţi în Consiliul Local Cluj-Napoca şi în Consiliul Judeţean Cluj. Vă dau şi aici un exemplu concret: complexul cultural şi filarmonica. În acest caz e, evident, nevoie de hotărâri ale ambelor consilii. E imperios necesar ca primarul şi preşedintele să se poată baza pe majorităţi în consilii ca să poată promova proiectele clujenilor.

Reporter: Care este diferenţa faţă de 2008 sau 2012? Ce s-a schimbat?
Alin Tişe: Situaţia este un pic diferită faţă de 2008, sau 2012, atunci aveau loc alegeri cu vot direct pentru preşedintele Consiliului Judeţean. Acum, ne-am întors la votul politic, pe liste. Cititorii trebuie să ştie că tot cei care votează vor decide cine va da preşedintele, chiar dacă indirect, alegând lista propusă de partide.

Reporter: Candidaţi din partea "noului" PNL, după un mandat mai puţin reuşit al "vechiului" Partid Naţional Liberal în fruntea Consiliului Judeţean Cluj...
Alin Tişe: Noi venim în faţa publicului să afle proiectele noastre, să decidă pe bază de proiecte, de rezultate anterioare, şi de ce nu - pe bază de caractere, cine vrea să administreze comunitatea în următorii 4 ani. Şi este foarte important pentru mine şi pentru PNL să-i reprezentăm bine şi cu demnitate pe clujeni, în orice funcţie aleasă. Însă clujenii trebuie să ştie că alegerile sunt într-un singur tur. Majoritatea PSD s-a opus votului în două tururi de scrutin. Aşadar, prezenţa la vot duminică este decisivă. Totul se decide din prima rundă. Clujenii îşi aleg administratorii şi decid ce se va întâmpla cu judeţul în următorii 4 ani, cu implicaţii pe următorii 10-15 ani. Totul într-o singură zi, cu un singur vot. De aceea îi şi îndemn să analizeze bine ce le propunem şi ce am făcut în mandatul în care am condus Consiliul Judeţean, 2008-2012, şi să aloce utilitate maximă votului lor.

Reporter: În ultimii trei ani şi jumătate aţi deţinut un mandat de senator. Cum a fost reîntâlnirea cu oamenii din judeţ?
Alin Tişe: Am umblat mult prin judeţ, în calitate de senator, dar şi acum, în campania electorală. Din discuţiile cu oamenii văd că ei ştiu că m-am zbătut şi am şi realizat proiecte majore pentru Cluj, ca preşedinte sau ca senator, dar am aflat şi aşteptările lor. Uneori, acestea ne obligă chiar să modificăm ordinea priorităţilor unor proiecte. Oamenii ştiu, de exemplu, că am reuşit să extindem reţelele de apă şi canalizare sau să sprijinim aducerea gazului în zonă la Huedin sau că am reuşit să ne ocupăm de drumuri, chiar dacă nu de toate. Sunt lucruri de care beneficiază zi de zi. Aşa cum ştiu că există Cluj Arena. Am constatat că oamenii îmi cunosc o mare parte din activitate sau că am fost pe primul loc în Senat, anul trecut, în ceea ce priveşte numărul de întrebări, interpelări şi declaraţii politice, pe care le-am susţinut în plen. Sau ştiu că m-am luptat în Parlament pentru extinderea Tetarom 1, ori alte proiecte majore clujene precum autostrada sau spitalul, sau că m-am opus, cu succes aş zice, dezastrului numit „descentralizarea Dragnea" .

Reporter: Care sunt proiectele noi cu care vreţi să obţineţi votul clujenilor?
Alin Tişe: Proiectele pe care le propunem acum - sunt câteva majore - vin să acopere atât nevoi de dezvoltare a infrastructurii judeţului, cât şi să genereze plus-valoare economică şi acel „un pic mai bine" pentru comunitate. Mă refer mai ales la modernizarea infrastructurii prin asfaltarea şi reabilitarea tuturor drumurilor judeţene, asigurarea legăturii între centura de ocolire Vâlcele - Apahida şi Autostrada Transilvania sau realizarea unui spital judeţean de urgenţă monobloc, finalizarea proiectului centrului de deşeuri, dar şi crearea de noi locuri de muncă pentru clujeni prin înfiinţarea şi dezvoltarea unui nou parc industrial.

Comenteaza