Dezbatere între oameni de afaceri şi candidaţi clujeni la parlament. „Legea sănătăţii a fost modificată de 1400 de ori"

Dezbatere între oameni de afaceri şi candidaţi clujeni la parlament. „Legea sănătăţii a fost modificată de 1400 de ori
Uniunea Naţională a Patronatului Român a organizat luni la Cluj o dezbatere între reprezentanţii mediului de afaceri şi candidaţii clujeni ai partidelor politice la parlament.

Deşi partidele clamează peste tot pe unde au ocazia sprijinul pentru mediul de afaceri, puţini au fost cei care au dat curs invitaţiei. A fost prezent un reprezentant de la PSD, unul de la PNL, trei de la USR, doi de la PRU, unul de la UDMR şi doi de la PRM. Dintre cei care au venit la dezbatere însă, doar trei au şanse reale de a obţine un loc de parlamentar în viitorul legislativ.

Moderatorul dezbaterii a adresat câte 4 întrebări tuturor candidaţilor prezenţi: dacă formaţiunea politică pe care o reprezintă are în program puncte legat de mediul de afaceri, dacă sunt de acord cu semnarea unui parteneriat între grupul parlamentar al formaţiunii politice şi organizaţiile patronale din judeţ, care are sunt priorităţile de dezvoltare economică ale judeţului Cluj în următorii 4 ani şi dacă mediul de afaceri poate conta pe sprijinul lor pentru a institui o legislaţie stabilă şi predictibilă.

Candidaţii la parlament au avut o opinie aproape unanimă că vor sprijini crearea unei legislaţii simple, clare şi predictibile. Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, a declarat că mediul de afaceri va putea conta pe sprijinul său pentru o legislaţie fiscală stabilă, dar nu poate promite acelaşi lucru în ceea ce priveşte legislaţia din sănătate, de exemplu, unde Legea sănătăţii a fost modificată până acum de 1400 de ori.

O întrebare suplimentară a venit din partea preşedintelui Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Cluj, Mihaela Rus, care i-a chestionat pe candidaţi dacă sunt dispuşi să reducă impozitele pe forţa de muncă sau măcar să elimine impozitele către stat pentru zilele libere pe care statul de acordă angajaţilor, pentru care firmele plătesc impozite. Unii dintre cei prezenţi au precizat că nu s-au gândit până acum la problema plăţii impozitelor pe forţa de muncă pentru zilele în care oamenii au zile libere acordate de stat.

Referitor la priorităţile de dezvoltare economică ale Clujului în următorii patru ani, candidaţii au avut şi un numitor comun, dezvoltarea infrastructurii de transport. Astfel, unii candidaţi au propus: să se facă lobby pentru introducerea Clujului în masterplanul european de transport (USR şi PRU), dezvoltarea căii ferate şi a aeroportului (UDMR). Reprezentantul PSD a spus că în opinia sa realizarea hidrocentralei Tarniţa este prima prioritate pentru judeţ.

Senatorul PNL Marius Nicoară a vorbit despre puterea parlamentarilor de a influenţa decizii guvernamentale legate de investiţii în judeţul lor: „Dacă ai uşile deshise la Guvern poţi să influenţezi câte ceva pentru judeţul tău, dacă nu ai uşile deschise la Guvern nu prea poţi face aproape nimic pentru judeţul tău".

Organizatorii dezbaterii le-au cerut candidaţilor la parlament, la finalul discuţiilor, să menţioneze pe o hârtie trei angajamente pe care grupul lor parlamentar ar urma să le respecte pe parcursul celor 4 ani de mandat, care au fost preluate apoi de reprezentanţii oamenilor de afaceri.

 

Comenteaza