Al treilea guvern PSD-ALDE îşi testează susţinerea în Parlament

Membrii conducerilor celor două Camere ale Parlamentului au decis ca audierile miniştrilor guvernului condus de Viorica Dăncilă să se desfăşoare luni, între orele 8.00-14.00, urmând ca până seara să fie dat şi votul de învestitură.
Pentru ca guvernul Viorica Dăncilă să treacă de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi, iar coaliţia PSD-ALDE numără 243 de parlamentari, lucru care nu i-ar crea probleme la validarea noului executiv.
Până în prezent, UDMR este singura formaţiune care nu a decis cum va vota la învestitura guvernului Dăncilă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia va fi luată luni dimineaţă, în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale formaţiunii.
Kelemen Hunor a ironizat, însă, programul de guvernare asumat de Dăncilă.
"A citit cineva programul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi fost scris în Ministerul Agriculturii, între două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe termen lung", a transmis Kelemen Hunor, sâmbătă seara, cu ocazia participării la ceremonia de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar.
În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, referindu-se la criticile aduse de preşedintele UDMR Kelemen Hunor programului de guvernare, că este bine ca acesta să fie critic, el manifestându-şi speranţa ca UDMR va susţine prin vot învestirea guvernului Dăncilă.
"E foarte bine să fie critic. Programul de guvernare nu a suferit modificări importante, deci este cam acelaşi care a fost votat", a spus Dragnea, întrebat despre criticile făcute de Kelemen Hunor.
"Noi am avut o discuţie cu grupul UDMR. S-a stabilit că mâine (luni, n.r.) ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susţin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Deci noi sperăm să ne susţină", a mai spus Dragnea.
La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după şedinţa parlamentarilor PSD-ALDE, că este dispus "oricând" să discute eventuale propuneri ale UDMR.
"Şi mie îmi place din când în când să folosesc expresii un pic mai tari, pentru că atunci presa e mult mai încântată şi redă cu virgulă. Eu, personal, nu am avut o discuţie cu ei. Nu ştiu cum vor vota. Înţeleg că mâine dimineaţă, luni, vor avea o reuniune la nivelul grupurilor parlamentare, în care vor decide", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Liderii PSD şi ALDE dau, însă, asigurări, că există numărul necesar de voturi din partea majorităţii, nefiind nevoie de voturile UDMR sau a altor formaţiuni.
Orban: Vom vota împotrivă, la vedere, la învestirea guvernului
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că liberalii vor vota, la vedere, împotriva învestirii guvernului Dăncilă şi a făcut un apel către ceilalţi deputaţi şi senatori "care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României" să procedeze la fel.
"Am decis în Biroul Politic Naţional împreună cu grupurile parlamentare că vom vota împotrivă, la vedere, la învestirea guvernului, deci nu vom vota acest guvern, că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor şi UDMR şi, de asemenea, către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva învestirii acestui guvern. Orice parlamentar din PSD care ştie că Dragnea duce România în prăpastie, că Dragnea va duce PSD-ul spre prăbuşire totală, dacă vrea să scape de Dragnea, acum este ocazia, acum este ceasul al doisprezecerea", a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.
El a mai spus că, o dată cu învestirea Guvernului Dăncilă, Liviu Dragnea va deveni premierul de facto şi "va tăia şi va spânzura" în tot ceea ce înseamnă decizie guvernamentală.
"Sper că nimeni nu-şi imaginează că Vasilica Vorica Dăncilă va fi premierul acestei ţări", a mai spus Orban.
În opinia preşedintelui liberalilor, este inadmisibil să reduci la 30 de minite audierea unui ministru, motiv pentru care le-a cerut parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea audierilor.
Orban a criticat încă o dată programul de guvernare asumat de Viorica Dăncilă, susţinând că documentul "pare că a fost scris la beţie".
"Nu sunt de acord cu dl Kelemen Hunor că este scris între două beri. Cred că este scris între 200 de whiskey, între a patra sută şi a cincea sută de whiskey. Pare un program scris la beţie sau un program scris la mişto într-o lipsă totală de respect şi într-o sfidare a cetăţeanului", a spus Orban.
Ludovic Orban a argumentat că marea majoritate a măsurilor înscrise în noul program de guvernare sunt copy-paste după măsurile înscrise în vechiul program de guvernare, iar termenul de intrare în vigoare, cum este în cazul măsurilor fiscale şi al obiectivelor de investiţii, a fost amânat cu un an.
"Este o colecţie de inepţii şi un nou şir de minciuni gogonate care nu au în spate absolut niciun fel de fundament", a conchis Orban.
Lista completă a miniştrilor propuşi pentru a face parte din Guvernul Dăncilă:
Viorica Dăncilă, premier
Viorel Ştefan, vicepremier
Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului
Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaţionale
Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării
Valentin Popa, ministrul Educaţiei
Nicolae Burnete, ministrul Cercetării
Anton Anton, ministerul Energiei
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe
Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene
Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlament
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor
George Ivaşcu, ministrul Culturii
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii
Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei
Ştefan Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Lucian Şova, ministrul Transporturilor
Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne
Mihai Fifor- ministrul Apărării
Tudorel Toader- ministrul Justiţiei
Petre Daea- ministrul Agriculturii
Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii
Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor
Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport
Bogdan Trif- ministrul Turismului
Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor
Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni
Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene