Înţelegerea PSD-UDMR a funcţionat ca unsă: s-a votat legea pentru liceul maghiar. Vezi cum au votat parlamentarii de Cluj

Înţelegerea PSD-UDMR a funcţionat ca unsă: s-a votat legea pentru liceul maghiar. Vezi cum au votat parlamentarii de Cluj
Senatul a adoptat miercuri, ca for decizional, controversatul proiect de lege care prevede înfiinţarea unui liceu cu predare în limba maghiară la Târgu Mureş.

 

Legea a fost aprobată cu 71 de voturi "pentru", de la PSD, ALDE, UDMR şi unii senatori din partea USR, şi 20 "împotrivă", de la PNL şi PMP.

Potrivit legii aprobate, prin derogare de la prevederile Legii Educaţiei Naţionale, se înfiinţează Liceul Teologic Romano Catolic, cu predare în limba maghiară, prin divizarea parţială a Liceului "Bolyai Farkas" din Targu Mureş, începând cu anul şcolar 2018-2019, ce va avea clase de invăţământ primar,  gimnazial şi liceal.

Ilea s-a abţinut, Goţiu a votat "pentru"

ZIUA de CLUJ i-a întrebat pe senatorii de Cluj, în afară de cel al UDMR, Laszlo Attila, care s-a numărat printre iniţiatori,  cum au votat în cazul acestui proiect.

Senatorul PSD de Cluj Vasile Ilea, care s-a abţinut de la vot, a explicat pentru ZIUA de CLUJ în ce condiţii ar fi votat "pentru".

"În legatură cu proiectul de lege pentru înființarea Liceului Romano-Catolic Rakoczi Ferentz de la Târgu Mureș, as dori sa vă fac precizarea ca eu nu cred că acest lucru ar putea să se constituie într-un element de îmbunătățire a relațiilor dintre românii și maghiarii din zonă ci dimpotrivă , se poate spune că adîncește anumite clivaje ( multe din ele create artificial) deja existente .

Aș fi votat ,,pentru" cu toată convingerea dacă era vorba despre un liceu unde copii de limbă maternă română și maghiară să fie în clase paralele , să conviețuiască și să se pregătească pentru viață in condițiile menținerii unor legături de respect și de prietenie. Doar așa, cred eu , putem depăsi momentele care de-a lungul istoriei comune mai mult sau mai puțin recente s-au constituit în puncte de dureroase pentru una sau alta din părți.

Să nu uităm nici o clipă de responsabilitatea enormă pe care o avem față de tînăra generație prin puterea faptelor și a exemplului pe care noi înșine trebuie să îl dăm, să lăsăm la o parte lucrurile care ne despart și să ne aplecăm asupra celor care ne unesc și acest lucru nu îl vom putea realiza în nici un caz prin acțiuni de segregare de orice fel", a declarat senatorul Vasile Ilea.

"Pentru" a votat senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu, care a spus că este un drept cât se poate de legitim ca părinţii şi copii să decidă ce liceu să urmeze, dacă este într-o limbă sau în alta, şi că acesta este un drept apărat constituţional.

Până la publicarea articolului, nu am reuşit să aflăm de la senatorul PNL Marius Nicoară un punct de vedere despre votul lui pe această lege, dar PNL–ul în ansamblu  s-a opus acestei iniţiative a UDMR.

Această împărţire a votului pentru înfiinţarea liceului cu predare în limba maghiară a fost cam aceeaşi şi la Camera Deputaţilor, care a adoptat proiectul la sfârşitul anului trecut, mai exact în 21 decembrie 2017. Atunci, au fost 172 de voturi "pentru", 125 PSD, 20 UDMR, 17 USR, 4 ALDE, 12 minorităţi şi 69 "împotrivă", 54 PNL, 11 PMP, 2 USR, 1 ALDE.

Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, situaţia votului parlamentarilor de Cluj a fost următoarea. Cristina Burciu de la PSD a votat "da", la fel ca şi Csoma Botond de la UDMR, pe când doi deputaţi ai PNL, Adrian Oros şi Florin Stamatian au votat "nu". Conform aceleeaşi surse, 6 deputaţi de Cluj, Horia Nasra (PSD), Cornel Itu (PSD) ,Steluţa Cătăniciu (ALDE),  Emanuel Ungureanu (USR), Sorin Moldovan (PNL) şi Adrian Dohotaru (independent, ales pe listele USR), nu au participat la votul final pe acest proiect.

Opoziţia vrea să atace legea la CCR. Guvernul mai că-i dă dreptate

Parlamentari ai PMP au declarat deja că partidul va ataca la Curtea Constituţională această lege de înfiinţare a liceului maghiar de la Târgu Mureş, iar liderul PNL Ludovic Orban a spus şi el că partidul analizează posibilitatea de a ataca legea la CCR.

Interesant este faptul că inclusiv Guvernul României, vechiul guvern Tudose, în punctul de vedere trimis parlamentului, a apreciat că "adoptarea de către parlament a iniţiativei legislative ar putea avea semnificaţia unei ingerinţe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat", în condiţiile în care înfiinţarea unui liceu se face prin ordin al ministrului Educaţiei.

PSD a dat curs astfel uneia dintre principalele revendicări ale UDMR şi a răspuns cu aceeaşi măsură sprijinului dat de Uniune pentru investirea Guvernului Dăncilă, pentru trecerea Legilor justiţiei şi a modificărilor la Legea ANI.

 

 

 

 

Comenteaza