Un europarlamentar clujean despre guvernul Boc: nu are o politică europeană clară. "După aderarea la UE, România nu a obţinut nimic pentru cetăţenii săi"

Un europarlamentar clujean despre guvernul Boc: nu are o politică europeană clară.
Europarlamentarul clujean Corina Creţu îl critică pe ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, despre care spune că transformă un subiect "extrem de serios" într-unul de "propagandă anti-PSD", este vorba de dreptul la muncă al românilor din Spania.


">

"Ministrul Sebastian Lăzăroiu omite cu bună știință faptul că, față de numai zece state care și-au deschis piața muncii în momentul aderării la UE, s-a produs o inversare în favoarea românilor, iar meritul revine PSD și Socialistilor Europeni. Ii amintesc domnului Lăzăroiu că, spre exemplu, în urma demersurilor noastre, Grecia, Portugalia, Spania și Ungaria au decis deschiderea, începând cu 1 ianuarie 2009, a piețelor muncii pentru lucrătorii români. Guvernele celor patru ţări erau conduse de socialişti la acea dată", a declarat Corina Creţu într-un comunicat de presă. Aceasta critică şi guvernul condus de Emil Boc, despre care spune că nu are o "politică europeană clară şi solidă". "După aderarea la UE, România nu a mai obţinut nimic pentru cetăţenii sai, chiar dacă lucrurile pe piaţa muncii au fost complicate de efectele crizei. Acest guvern nu a fost capabil să gestioneze nici crizele din Italia şi din Franţa, care îi privesc pe români, iar acest lucru s-a tradus prin amânarea integrării în Spaţiul Schengen", a mai arătat Creţu.

Vicepreședintele PSD a precizat că dialogul bilateral între România şi ţări precum Italia, Spania, Franţa, unde se află mari comunităţi româneşti, este superficial şi lipsit de efecte concrete. "Românii din diaspora contează doar în măsura în care pot fi determinaţi să voteze cu actuala putere. În rest, problemele lor nu au găsit vreun ecou la actualii guvernanți", a subliniat Corina Creţu.

"Problema lipsei politicii europene a României s-a acutizat. Nu este vorba doar despre piaţa muncii. Nu vedem niciun interes al guvernului român pentru temele europene. Poziţia României este slăbită de incapacitatea guvernului de a defini politici europene coerente, care să apere şi să promoveze interesul naţional, să apere interesele cetăţenilor români. Din amatorism şi neputinţă, acest guvern a reuşit să creeze un statut de inferioritate ţării noastre la Bruxelles", a conchis Corina Creţu.

Comenteaza