Borbely: UDMR a performat în alegeri, dar ne doare pierderea preşedinţiei a două consilii judeţene

Borbely: UDMR a performat în alegeri, dar ne doare pierderea preşedinţiei a două consilii judeţene
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat că Uniunea a performat în alegerile locale, iar succesul de care se bucură de 22 de ani e "imens" şi "extraordinar" în tot bazinul carpatic, însă pierderea preşedinţiei consiliilor judeţene din Satu Mare şi Mureş "doare".

Borbely a declarat, într-o conferinţă de presă, că datele definitive legate de alegerile locale arată că Uniunea a primit cu circa 55.000 de voturi mai mult ca în 2008, la nivel naţional, obţinând mai mulţi primari, dar şi consilieri locali şi judeţeni decât în urmă cu patru ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avem toate datele care ne demonstrează faptul că într-adevăr UDMR - vorbesc acum pe ţară - a performat bine. După doi ani de guvernare, care nu a fost uşoară, după ce am avut în anul acesta două partide maghiare care au depus eforturi considerabile, cu ajutor din Ungaria, ca să ne slăbească, votanţii noştri, comunitatea maghiară din România a demonstrat că doreşte să fie o reprezentare puternică, unită, a maghiarimii în structurile locale", a spus el.

Borbely a explicat că, în 2008, UDMR avea 184 de primari în ţară, iar acum are 203, iar în ce priveşte numărul consilierilor locali şi judeţeni, erau 2.284, iar acum sunt 2.355. Totodată, el a spus că în şapte judeţe a crescut numărul primarilor Uniunii, adică în Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Harghita, Covasna, Satu Mare şi Braşov, iar în Mureş au rămas 38 de primari, ca şi până acum.

El a arătat că alegerile au demonstrat că celelalte două partide maghiare - PCM şi PPMT - nu sunt sprijinite de populaţia maghiară, dat fiind că 96 la sută din primari sunt ai UDMR şi 4 la sută din partea lor, Uniunea obţinând şi 86 la sută din numărul total de consilieri ai comunităţii maghiare.

În ceea ce priveşte tinerii promovaţi, potrivit lui Borbely, numai în judeţul Mureş există 63 de consilieri locali ai UDMR care nu au 35 de ani şi şase primari - dintre care doi de oraşe - propuşi de organizaţia de tineret a Uniunii.

Borbely a adăugat că succesul de care se bucură de 22 de ani Uniunea e "imens" şi "extraordinar" în tot bazinul carpatic, dar pierderea preşedinţiei consiliilor judeţene din Satu Mare şi Mureş "doare".

"De fapt, am primit confirmarea a ceea ce am început în 1989 în decembrie - şi nu ne-am schimbat retorica din acest punct de vedere. E un succes imens, suntem singura formaţiune, singura organizaţie de reprezentare a intereselor minorităţii maghiare din bazinul carpatic - vorbesc de toate ţările din jurul Ungariei - unde timp de 22 de ani am reuşit să păstrăm această unitate. E extraordinar! Chiar dacă am fost la guvernare în mai multe rânduri, e clar că ai o anumită erodare la guvernare, oamenii au înţeles acest mesaj. Ne dă încredere în continuare. (...) Unde ne doare - e clar că ne doare pierderea celor două judeţe - Satu Mare şi Mureş", a spus el.

Borbely a arătat că, uitându-se pe cifre, a ajuns la concluzia că USL a obţinut în judeţ un procent mai mic decât procentele însumate în 2008, în Mureş, de PSD şi PNL.

Pe de altă parte, voturile primite de reprezentanţii celorlalte două partide maghiare în judeţ, chiar dacă sunt puţine, "coroborate cu o eventuală prezenţă mai slabă a maghiarilor din cauza unor vizite ale unor politicieni din Ungaria", arată că Uniunea a fost "la limită" în ce priveşte pierderea preşedinţiei Consiliului Judeţean Mureş, a spus Borbely.

"Eu am fost în foarte multe localităţi din judeţ şi e clar că aceste vizite n-au ajutat, de exemplu, să meargă mai mulţi maghiari la vot, din păcate, din câte am văzut statisticile", a adăugat el.

UDMR a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, candidatul acestei formaţiuni, Lokodi Edita Emoke, fiind clasat pe locul al doilea, la o diferenţă de aproape 16.000 de voturi de candidatul USL, Ciprian Dobre.

 

Comenteaza