Preşedinte demis cu majoritatea voturilor participanţilor

Preşedinte demis cu majoritatea voturilor participanţilor
Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, au afirmat surse oficiale, pentru Mediafax.

Ordonanţa prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale (CC). În documentul obţinut de Mediafax, guvernul arată că Legea nr. 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum, a fost supusă deja controlului de constituţionalitate exercitat de CC şi că, prin Decizia nr. 420/2007, CC a constatat că modificarea articolului nr. 10 din Legea nr. 3/2000 este constituţională. Prin Legea nr. 129/2007 s-a stabilit că articolul va avea următorul cuprins: "Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum".

Ulterior, se mai arată în document, prin Legea nr. 62/2010 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul nr. 10 a fost modificat în sensul că demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. CC se va întruni vineri dimineaţa, pentru a se pronunţa asupra cererii USL de suspendare din funcţie a şefului statului, la ora 17:00 fiind programată şedinţa comună a celor două camere (foto) pentru dezbaterea şi aprobarea acestei solicitări.

(D.E.)

 

Etichete
Comenteaza