Băsescu, gata să meargă în faţa poporului. Azi se votează suspendarea
- Scris de Valentin Malaescu
- 05 Iul 2012, 22:59
- Politica
- Ascultă știrea

Traian Băsescu a acceptat să dea piept din nou cu electoratul, dar, conform obiceiului, a cerut un referendum suplimentar. El a reproşat noii puteri că vrea să preia controlul instituţiilor statului. Între timp, guvernul a dărâmat şi ultima redută ridicată de PDL în apărarea lui Băsescu. În principiu, tot astăzi ar trebui să afle şi premierul Victor Ponta, oficial, dacă a plagiat sau nu.
"Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea nici un fel de reproş, ba, dimpotrivă, vă voi spune: mulţumesc, mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului", le-a transmis ieri Băsescu parlamentarilor. Cu toate acestea, el a susţinut că în spatele acţiunii de suspendare s-ar afla alte obiective ale noii majorităţi politice: controlul şi subordonarea instituţiilor statului şi a justiţiei, nepunerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2009 (parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari), acoperirea scandalului cu acuzaţiile de plagiat la adresa premierului şi mai nou apărutul posibil fals din CV-ul lui Victor Ponta relativ la studiile sale din Catania.
Deşi mult mai scurt decât de obicei, discursul preşedintelui a fost împănat cu mesaje cu rol evident electoral. "Ţin şi acum să le mulţumesc românilor că şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrificii (...) Provocarea pe care v-aţi asumat-o este aceea că un politician, fie el şi preşedintele României, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză este trimis în faţa electoratului să fie validat sau invalidat. Pentru mine a fost o obligaţie, ca preşedinte, să le spun românilor adevărul despre finanţele ţării, despre ce poate şi ce nu poate România în timp de criză. S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii", a spus Băsescu. Mai mult, el chiar a încercat, pe faţă, să-şi atragă voturile unei părţi a pensionarilor. "La referendumul de suspendare, mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele şi mai ales de aceia care aveau pensii de 18 lei, de 7 lei şi pe urmă au dobândit 350 de lei, pensia socială. Mi-aş dori să fiu votat de aceia cărora nu le-au scăzut pensiile", a anunţat Băsescu.
În opinia şefului liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, acuzaţiile lansate de Băsescu au doar rol de perdele de fum. "Ca întotdeauna, şi de această dată Băsescu lansează teme false şi neadevăruri. El deja e în campanie electorală şi încearcă să deturneze atenţia de la acuzaţiile care i se aduc, sperând să se salveze", a comentat Nicoară. El susţine că are emoţii în privinţa votului de astăzi din parlament. "Întotdeauna avem emoţii, mai ales că avem de-a face cu maeştrii manipulării, şantajului şi furtişagurilor, mă refer la cei din PDL", a spus Nicoară.
În opinia senatorului PDL Mihail Hărdău, Băsescu a avut un discurs "sintetic". "A punctat foarte bine obiectivele ascunse ale USL şi a arătat că întreg pomelnicul de acuzaţii care i se aduc este bazat exclusiv pe atitudini şi opinii şi nu pe fapte", a apreciat Hărdău. În schimb, el s-a declarat dezamăgit de colegii săi din Senat, ajungând la concluzia că România n-are clasă politică. "Mă uit la colegii mei din Senat şi nu-i mai recunosc, parcă-s în febra roitului, parcă-s alţi oameni. Senatul era mult mai elegant, mai civilizat decât Camera Deputaţilor, pe bună dreptate i se spune «cameră superioară», era superioară celeilalte camere. Acum au devenit de nerecunoscut, aplică politica faptului împlinit, nici nu te mai ascultă, iar Antonescu în scaunul de preşedinte e o figură tristă, de necomparat cu Blaga. Azi, în Biroul Permanent, au încercat să-şi înlocuiască oamenii plecaţi, dar nouă nu ne-au dat voie să-l înlocuim pe cel plecat de la noi, doar ca să aibă majoritate. Am plecat, i-am lăsat fără cvorum, şi n-au mai putut face nimic. Sunt dezamăgit de comportamentul senatorilor. Mă uit la cei care pleacă din PDL, acum, la greu, cum a făcut-o Mihai Niţă astăzi, care s-a dus la ei pentru un post de vicepreşedinte (senator, trecut la PC - n. red.). Ăştia sunt oameni mărunţi, oameni fără nimic în spate, care, dacă nu-s parlamentari, nu-s nimic şi atunci se vând pe nimic. Să-i vezi cum se duc în haită, pentru nişte oase, parcă-s în sevraj. Adevărul e că n-avem clasă politică în România, doar oameni care s-au învârtit în politică şi ăştia sunt din belşug", a comentat Hărdău.
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, şeful organizaţiei clujene a Uniunii, Mate Andras Levente, este de părere că mesajul preşedintelui n-a făcut altceva decât să confirme conflictul cu USL-ul. "Discursul a subliniat încă o dată că e o mare tensiune în politica românească, între preşedinte şi majoritate. Când ţinea discursul, îl ţinea întors spre USL", a afirmat Mate. El a precizat că decizia privind susţinerea sau nu a suspendării preşedintelui va fi luată abia în această dimineaţă. "Nu pot numi «banditism politic» o procedură constituţională (aluzie la cuvintele folosite de preşedintele PDL, Vasile Blaga - n. red.). În ce ne priveşte, cu siguranţă vom fi prezenţi în parlament, iar o decizie privind votul o vom lua dimineaţă în grupul parlamentar. Vreau mai întâi să discut cu fiecare membru al grupului", a explicat Mate. El spune că nu există o decizie politică a conducerii UDMR. "Preşedintele Kelemen Hunor e membru, şi el, al grupului parlamentar şi la noi chiar e democraţie, dacă grupul decide ceva, se respectă", a spus Mate.