Ponta: I-am spus lui Barroso că românii care au votat la referendum nu pot fi ignoraţi

Întrebat de jurnalişti dacă i-a reproşat ceva preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voinţa exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.
"Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimate democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne", a spus Ponta.
Întrebat de asemenea dacă preşedintele Comisiei Europene i-a reproşat ceva anume în discuţia avută luni la Bruxelles, premierul a răspuns negativ, adăugând că acesta a apreciat faptul că "faimoasele" 11 puncte asumate spre îndeplinire în vara acestui an au fost tratate de Guvern la modul cel mai serios şi îndeplinite.
"Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm este că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în Uniunea Europeană", a spus Ponta.
El a mai arătat că este necesar ca gradul de absorbţie de către România a banilor europeni să crească, astfel încât să nu fie pierdute fondurile puse la dispoziţie.
Premierul s-a aflat, luni, într-o vizită oficială la Bruxelles, pentru întâlniri cu președintele Comisiei Europene şi cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.
Duminică seara, şeful Guvernului a declarat că îi va explica din nou preşedintelui Comisiei Europene că în România nu a fost o lovitură de stat şi că Guvernul USL este cel legitim, în timp ce preşedintele Băsescu vorbeşte în nume propriu.
Îi voi explica din nou preşedintelui Comisiei Europene, pentru a încheia discuţia, că în România nu a fost o lovitură de stat, că Guvernul este legitim şi că foarte probabil îşi va continua mandatul după alegerile din 9 decembrie. Voi spune că, în timp ce Băsescu a vorbit în numele lui, eu îmi pot permite să vorbesc în numele majorităţii parlamentare şi a opt milioane de români, dacă nu în numele tuturor românilor", a spus Ponta la Antena 3.
El a susţinut că nu este normal cum a procedat PDL, "exportând" bătălia politică internă şi distrugând astfel imaginea României.
În privinţa discuţiei cu premierul belgian, Ponta a precizat că va aborda cu acesta proiectul de colaborare între Poşta Română şi operatorul naţional de poştă din Belgia.
Vizita premierului Victor Ponta la Bruxelles are loc după ce şi preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, vineri, la Bruxelles.
Premierul va susţine marţi dimineaţa o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în care va prezenta concluziile vizitei de la Bruxelles.