400 de clujeni au mărşăluit împotriva crematoriului

400 de clujeni au mărşăluit împotriva crematoriului
Cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe în frunte, manifestanţii au traversat oraşul şi au depus memorii la Primăria Cluj-Napoca şi la Instituţia Prefectului.

Aproximativ 400 de clujeni s-au adunat în faţa bisericii Adormirea Maicii Domnului din cimitirul Mănăştur şi au pornit într-un marş tăcut spre centru. Dacă pe primar nu l-au găsit la locul de muncă, reprezentanţii protestatarilor au fost primiţi de prefect. În acelaşi timp, politicienii puterii şi ai opoziţiei foloseau crematoriul drept platformă pentru dueluri politicianiste.

La ora 12:00, anunţată pentru începerea marşului, mulţimea era adunată în faţa bisericii aflată în proximitatea locului vizat pentru amplasarea controversatului crematoriu. Pe lângă iniţiatorul protestului, deputatul Mircia Giurgiu, singurele personalităţi prezente au fost deputatul liberal Horea Uioreanu, vicepreşedintele PSD Cluj, Aurelia Cristea, preşedintele TSD Cluj, Gabriel Oniga, şi preşedintele TNL Cluj, Ioan Bâldea. Pe traseu, avea să se alăture marşului şi consilierul judeţean PNL Ioan Petran.

Înarmat cu instrumentul specific muncii sindicale, un megafon, Giurgiu a dat startul unor scurte cuvântări susţinute de reprezentanţii unor organizaţii nonguvernamentale, de preoţi, scurtul moment al discursurilor încheindu-se cu rugăciunea "Tatăl Nostru", după care a început marşul. "Cei cu crematoriul au încercat să ne saboteze. Dimineaţă oamenii au găsit în cutiile poştale fluturaşi prin care erau anunţaţi că marşul nu se mai ţine", a spus Giurgiu. Pe parcurs, el avea să mai folosească sporadic megafonul pentru organizare şi alte anunţuri. Fără pancarte, bannere sau alte materiale de acest tip, mulţimea a pornit într-un marş tăcut spre centru, după aproximativ o oră de mers ajungând la primărie.

Cei aproximativ 50 de manifestanţi care doreau să-i înmâneze un memoriu primarului interimar Radu Moisin au fost întâmpinaţi, încă de la intrare, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oana Buzatu, care, după ce i-a informat că edilul lipseşte, i-a îndrumat să-şi depună memoriul la registratură. După ce au finalizat această procedură administrativă, Buzatu i-a invitat să participe la şedinţa de consiliu local, care va avea loc peste doar câteva zile, lucru care deschide premisele unei şedinţe de consiliu mai mult decât furtunoase.

Cu totul altfel a fost primită delegaţia protestatarilor la prefectură. Nu numai că nu i-a pus nimeni să îndeplinească proceduri birocratice, dar au fost invitaţi în biroul prefectului Florin Stamatian. În spatele uşilor închise, lucrurile nu par să fi fost, însă, foarte liniştite. După doar câteva minute, unul dintre liderii manifestanţilor, Emil Şteţco, a părăsit întâlnirea. "I-am spus prefectului că crematoriul nu e doar «o problemă de imagine», cum a declarat presei, moment în care mi-a spus: «Dumneata nu ştii să citeşti!». În acel moment i-am spus că eu nu stau de vorbă cu el şi am ieşit", a relatat Şteţco. Prefectul a pus incidentul pe seama înfierbântării excesive a protestatarului.

"L-am învârtit şi l-am tot învârtit, până ne-a dat dreptate", a relatat Giurgiu despre întâlnirea cu prefectul. Acesta a avut o altă interpretare a evoluţiei discuţiilor. "Eu mi-am exprimat dezacordul şi nemulţumirea că dintr-un lucru normal, care putea fi rezolvat foarte simplu în Consiliul Local, s-a ajuns la manifestaţii de stradă, cu forţe de ordine mobilizate. Eu am mai spus că sunt pentru scoaterea crematoriului în afara oraşului, ba, dacă m-aţi întreba pe mine, şi cimitirul l-aş scoate din centrul Clujului. Am primit acest memoriu, la care voi răspunde, aşa cum îmi cere legea, dar n-aveam nevoie de un memoriu ca să spun că nu sunt de acord cu un crematoriu în centrul Clujului", a declarat Stamatian.

Politicienii se bat în comunicate

Primii au fost reprezentanţii opoziţiei, care i-au solicitat prefectului să ceară revocarea hotărârii prin intermediul căreia Consiliul Local s-a asociat cu firma care dorea construirea crematoriului în Mănăştur. "Pentru un crematoriu ar fi trebuit să avem în primul rând acordul locuitorilor din cartierele Mănăştur şi Zorilor (...), asocierea dintre primărie şi o firmă privată ar fi trebuit făcută abia după ce am fi avut o dezbatere publică pe acest subiect", a reclamat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. În scurt timp, PDL a acuzat reprezentanţii opoziţiei, care au susţinut şi au participat la marşul de protest, de "ipocrizie şi populism". "PDL Cluj îi asigură pe locuitorii cartierului Mănăştur că în privinţa proiectului crematoriului nu va fi luată nici o decizie fără a se ţine cont de dorinţa populaţiei. Aşa cum PDL Cluj i-a obişnuit pe clujeni, nici un proiect nu a fost implementat în municipiul Cluj-Napoca dacă acesta nu a fost agreat de cetăţeni şi nu a venit în întâmpinarea nevoilor lor. Am demonstrat în ultimii ani faptul că suntem solidari cu dorinţele cetăţenilor şi că putem fi eficienţi şi receptivi la cele mai urgente probleme ale acestora", se spune în comunicatul PDL, partid ai cărui consilieri locali au votat, in corpore, pentru construirea crematoriului în Mănăştur.

 

 

Comenteaza