6 martie 1945: Sub presiunea Moscovei, comuniștii pun mâna pe putere în România / Instalarea guvernului Petru Groza

6 martie 1945: Sub presiunea Moscovei, comuniștii pun mâna pe putere în România / Instalarea guvernului Petru Groza
| Foto: sursa - https://media.dcnews.ro/

La 6 martie 1945, sub presiunea forțelor sovietice și la indicațiile lui Andrei Vișinski, adjunctul ministrului sovietic de Externe, în România a fost instalat primul Guvern comunist din istoria țării, condus de Petru Groza.

La 6 martie, ora 19.30, Petru Groza și miniștrii săi au depus depun jurământul înaintea regelui Mihai I. Stalin reuşise să îşi ducă la îndeplinire prima parte a planului său de sovietizare forţată a României: impunerea unui guvern comunist la conducerea ţării, scrie historia.ro. 

În octombrie 1944, România fusese vândută de aliaţii anglo-americani sovieticilor. Tranzacţia a avut loc în biroul lui Stalin de la Kremlin, iar semnatar fusese premierul britanic Winston Churchill.

Moscova avea acum mână liberă să decupeze România de pe harta Occidentului şi să o mute în sfera sa de influenţă. Planurile erau deja făcute, aşa că ruşii au şi început să le pună în aplicare.

Guvernul condus de generalul Nicolae Rădescu şi tânărul rege Mihai I asistau neputincioşi la preluarea în forţă a ţării de către URSS.

Citeşte mai mult şi despre Predarea oficială a administrației Transilvaniei AICI.  

Comenteaza