Foto A apărut teza de doctorat a lui Emil Boc. Cine primeşte recompensa de 500 de euro de la Ungureanu

A apărut teza de doctorat a lui Emil Boc. Cine primeşte recompensa de 500 de euro de la Ungureanu
A apărut teza de doctorat a lui Emil Boc. Cine primeşte recompensa de 500 de euro a lui Ungureanu
A apărut teza de doctorat a lui Emil Boc. Cine primeşte recompensa de 500 de euro a lui Ungureanu
A apărut teza de doctorat a lui Emil Boc. Cine primeşte recompensa de 500 de euro a lui Ungureanu

Adrian Cioroianu face lumină în privinţa subiectului controversat al tezelor de doctorat cu autori în funcţii publice. Câte un exemplar al tezelor de ar trebui să fie deţinut prin lege de către Biblioteca Națională a României. 

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu a transmis de curând că oferă recompensă 500 de euro celui care publică teza de doctorat a primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc. "Publicați pe paginile voastre de socializare lucrările de doctorat! Nimănui nu ar trebui să-i fie rușine de munca lui. Eu am obținut titlul de doctor în istorie, în anul 2016, la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, înainte de a fi politician (...)

Ieri, l-am provocat pe domnul profesor Boc să-și publice doctoratul pe pagina de Facebook, m-a insultat și batjocorit public, în condițiile în care, jurnaliștii de la Libertatea, au dezvăluit plagiatul unui coleg de partid al domnului Boc, fostul ministru Roman. (...) Niciodată nu l-am acuzat pe Boc de impostură academică. Știu de la liceenii pe care îi pregătesc și ajung la cursurile lui Emil Boc că este un cadru didactic apreciat. De aceea l-am provocat să le arate plagiatorilor care fac acum politică lucrarea lui de doctorat în științe politice și filosofie politică, scanată, în integralitate, pe pagina de Facebook. Boc a ratat ocazia de a arăta că are spirit academic", a scris Ungureanu duminică pe Facebook.

În urma acestei provocări, într-o intervenție în exclusivitate la Realitatea Plus, edilul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că demersul i se pare jignitor. 

"N-o să permit nimănui să încerce să-și bată joc de munca mea de 6 ani, pentru că a fost făcută corect, pe baza studiilor efectuate în țară și în străinătate, am susținut-o la Babeș Bolyai, a fost acredită de Comisia de Doctorate, am publicat-o și poate fi găsită la Bibliotecii Universității Babeș Bolyai și la alte biblioteci din țară, o am și acasă şi pot oferi poze, detalii despre carte.

Înțeleg atacurile politice, accept ca cineva să spună că sunt prost administrator sau primar, dar nu să-și bată joc de munca și studiile mele," a afirmat Emil Boc, într-o ediție specială la Realitatea Plus.

Istoricul Adrian Cioroianu confirmă afirmaţia primarului Boc şi aduce dovada: un exemplar din teza de doctorat a lui Emil Boc se află prin lege, la loc sigur, adică la Biblioteca Națională a României şi poate fi consultată acolo până la digitalizarea acesteia. 

"Un mesaj amical spre cei interesați (curioși, intelectuali, jurnaliști, politicieni etc. – enumerarea e alfabetică): DACĂ știți că aveți un doctorat fake/plagiat, ar fi bine sa vă deziceți de el, pe cât de subtil puteți // Falsul va fi tot mai ușor de identificat, inclusiv de către viitoarea arie IA, dar asta va fi doar prima fază a ceea ce urmează. Nu vă faceți de râs!

Biblioteca Națională a României deține, prin lege, câte un exemplar dintr-o bună parte a lucrărilor de doctorat susținute în ultimele decenii în România (spun „un exemplar” ca să nu spun „toate”, pentru că nu vreau să mă pronunț asupra manierei în care au INVOLUAT doctoratele în diverse instituții de învățământ, în ultimele trei decade mai ales...).

Ca opinie personală, vă pot spune că nici măcar NU AVEM IDEE despre gradul de impostură pretins academică (!) la care s-a ajuns în România politic-administrativă, în ultimii 30 de ani, în privința unor teze de doctorat (și nu numai), din școli/universități/școli doctorale care nu s-au verificat serios, din diverse interese... Pe de altă parte, fiți convinși că aceste falsuri/plagiate se vor afla, din ce in ce mai ușor - doar că impostorii încă nu-și dau seama de acest lucru...
Nu mai comentez, după cum nu vreau să dau numele unei recente victime publice, care încă nu aflase ce înseamnă informația digitală... (...)

Sunt alte cereri ale unor ziariști sau investigatori media – dar acestea sunt relativ puține, câteva pe an. Cele cerute de jurnaliști sunt, bănuiți, teze ale unor oameni politici.  (...) Acum câteva zile am primit o cerere referitoare la teza de doctorat a fostului doctorand Emil Boc (actualul primar al oraşului Cluj-Napoca – vezi foto, mai jos); (...) 

Toate aceste cereri sunt legale și vă asigur că, în calitatea mea de profesor, de redactor în presă sau de editor de volume, de scriitor, de director al BiblioNatio ș.cl., TOATE aceste cereri își vor primi răspunsul cuvenit, în termen legal.

Aș vrea să fiu clar în privința unor aspecte de bun simț. O cerere recentă, din presă, mi-a cerut să(-i) trimitem o copie digitalizată a tezei dnei/dlui politician X. la o anumită adresă de email. Ei bine, asta nu se poate. În virtutea cererii, cine vrea să vadă teza lui X, Y sau Z va aștepta până ce ea va fi digitalizată (la cererea respectivei/respectivului), iar apoi va veni la sediul BnaR pentru a o consulta – pentru că acestea sunt norme legale.

Digitalizarea nu durează mult – deși, sincer, proiectul meu pentru digitalizarea Bibliotecii Naționale a României se referă la manuscrise de renume, publicații vechi, fotografii unicat etc., și nu la teze contemporane ale unor oameni care azi sunt la putere, mâine nu. (...)

Ce vreau să spun: ca unul care sunt convins că viitorul va fi tot mai  digital, voi încuraja pe cât posibil digitalizarea cât mai multor unități din patrimoniul Bibliotecii Naţionale – cărți vechi, hărți vechi, manuscrise, ziare, cărți moderne, fotografii, fonoteca etc. (...)

Desigur, peste ani, poate toate aceste ziare/teze/cărți etc. vor exista în format digital, în spațiul public, accesibile oricui, gratuit sau gratis, depinde cum vreți să spuneți. Abia atunci vom vedea dacă această nouă realitate va fi mai bună sau mai rea. Dar mai este ceva până atunci", este mesajul transmis de către Cioroianu. 

Comenteaza