A treia suspendare a lui Băsescu i-ar putea prelungi mandatul

A treia suspendare a lui Băsescu i-ar putea prelungi mandatul
Călin Popescu-Tăriceanu vrea referendum de demitere odată cu primul tur al prezidenţialelor, în 2 noiembrie. UDMR nu susţine demersul, PSD nu se pronunţă încă oficial, iar opoziţia critică înlocuirea campaniei pentru Cotroceni cu o temă falsă. Analiştii cred că iniţiativa i-ar putea prelungi mandatul lui Băsescu.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a trecut la fapte şi a prezentat cererea celei de-a treia suspendări din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi a purtat discuţii cu liderii grupurilor parlamentare de la Senat pentru susţinerea demersului său. Tăriceanu a anunţat şi calendarul acţiunii de suspendare. El a menţionat că cererea de suspendare trebuie să aibă minimum o treime din semnăturile deputaţilor şi senatorilor, urmând a fi înaintată Curţii Constituţionale, pentru obţinerea avizului consultativ.

"După acest aviz, cererea va fi supusă votului Parlamentului şi va intra în vigoare. Calendarul pe care doresc să îl fac public este 23 septembrie, votul Parlamentului în plenul reunit, pe baza cererii de suspendare, urmat de referendum, pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale", a anunţat Tăriceanu, citat de mediafax.ro. Cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea lui Băsescu, şi anume faptul că preşedintele s-a implicat în campania PMP, intervenţia directă la preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului european şi raporturi instituţionale în forme necivilizate.

Această suprapunere a referendumului de demitere a preşedintelui Băsescu cu primul tur al al alegerilor prezidenţiale practic transformă campania electorală prezidenţială într-o dispută pro şi anti Băsescu, ceea ce ar veni ca o mănuşă strategiei premierului Ponta, care şi-a construit până acum discursul mai mult pe mesajul „Jos Băsescu!"

Cheia succesului parlamentar al întregului demers al lui Tăriceanu se află la PSD. Dacă parlamentarii PSD plus cei ai aliaţilor UNPR şi PC vor susţine şi vor vota suspendarea, ea ar putea trece, chiar dacă partenerul de guvernare UDMR a anunţat că nu susţine demersul lui Tăriceanu. Până acum, PSD nu s-a pronunţat oficial dacă va semna cererea lui Tăriceanu, purtătorul de cuvânt al partidului anunţând că în partid există două curente, pro şi contra suspendării iar o decizie ar urma să fie luată in perioada următoare. Totuşi, liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că iniţiativa lui Tăriceanu este un demers serios şi că orice zi fără Băsescu reprezintă un rău mai puţin pentru ţară.

Băsescu declara, vineri, răspunzând unei întrebări legate de un eventual demers pentru o nouă suspendare a sa din funcţie, că intră în campanie "şi nu o să le fie bine", el adăugând că în campanie are "capacitate uriaşă de revitalizare". Nici nu ar avea de ce să-i fie frică, oricum îşi încheie mandatul iar condiţiile de validare a referendumului sunt aceleaşi din 2012, 50+1 din cei peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot de pe listele electorale. Oricum, acest lucru nu mai interesează, singurul scop al iniţiatorilor fiind mobilizarea a cât mai mulţi votanţi anti Băsescu în 2 noiembrie, din cei 7, 5 milioane din 2012 şi obţinerea votului acestora pentru Victor Ponta.

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, aşteaptă să vadă dacă, în cadrul procesului de suspendare, Klaus Johannis se va dezice de Băsescu. „Suspendarea e un subiect politic foarte interesant. Traian Băsescu a făcut foarte mult rău României şi sunt foarte curios să văd dacă se vor dezice de el Elena Udrea, Emil Boc sau Klaus Iohannis. În primul rând va fi foarte interesant de văzut ce reacţie va avea Klaus Johannis, sunt foarte curios. E un lucru foarte bun această suspendare", a declarat Remus Lăpuşan.

Opoziţia a criticat dur iniţiativa lui Tăriceanu. Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe a afirmat că „Tăriceanu este sluga PSD şi e clar că există o înţelegere secretă între el şi PSD, altfel nu ar fi putut să facă ce a făcut". Potrivit acestuia, motivele invocate în cererea de suspendare sunt „inventate, fără consistenţă", iar întregul demers „încearcă să abată atenţia opiniei publice de la problema migraţiei aleşilor locali şi să crească şansele lui Victor Ponta la prezidenţiale, prin împărţirea electoratului în „pro Băsescu" şi „anti Băsescu". „Ponta are nevoie disperată de voturi, bazinul său electoral nu depăşeşte 35 la sută", mai spune Tişe. Senatorul PNL Marius Nicoară, copreşedinte al ACL Cluj, vede în anunţul lui Tăriceanu „ o acţiune de campanie electorală, care nu are legătură cu binele României".

Analiştii cred că acţiunea lui Tăriceanu ar putea să aibă consecinţe deloc plăcute pentru PSD şi PLR, gruparea acestuia. „Dacă va fi suspendat în parlament şi câştigă la vot, Băsescu ar putea cere prelungirea mandatului său cu o lună, sau poate cu trei luni, şi pentru celelalte două suspendări. Atunci ce va mai zice domnul Ponta care spune că vrea să scape cât mai repede de Traian Băsescu?", afirmă analistul politic Adrian Ivan. Despre cererea lui Tăriceanu şi motivele invocate, Ivan a spus: „Sunt puerile, au fost contrazise de Curtea Constituţională, e o strategie de campanie a PSD şi a iepuraşului său,  Tăriceanu, pentru a câştiga Ponta voturi, în condiţiile în care Johannis vine puternic din spate".

 

Ideea prelungirii mandatului preşedintelui cu lunile în care a fost suspendat a fost lansată anul trecut de Traian Băsescu, pe fondul unor discuţii de la cea vreme despre o posibilă a treia suspendare. Băsescu spunea atunci, citat de mediafax.ro: „Dar să aibă grijă că s-ar putea să îmi aduc aminte ce scrie în Constituþie, că mandatul preşedintelui este de cinci ani. Şi deocamdată am cam avut vreo două luni în care nu am avut serviciu, pe suspendarea din martie. N-aş vrea să mă pun în situaţia, că eu nu pot să încalc Constituţia, să le aduc aminte şi lor, şi Curţii Constituţionale că mandatul preşedintelui e de cinci ani. Să nu facă vreun efort să mi-l prelungească". Reprezentanţi ai Curţii Constituţionale au declarat ulterior că se vor pronunţa pe această temă dacă vor primi o cerere oficială în acest sens.

Comenteaza