Adrian Năstase, în detenţie, cu victime colaterale

Adrian Năstase, în detenţie, cu victime colaterale
Medicul Şerban Brădişteanu şi trei poliţişti, urmăriţi penal pentru favorizarea infractorului, suspectaţi că au exagerat gravitatea rănilor fostului premier.

Adrian Năstase a început, după aproape o săptămână, să-şi ispăşească, în mod oficial, pedeapsa. El a ajuns aseară, la ora 22:40, la Spitalul penitenciar Rahova. Suspiciunea unei farse regizate pentru a-l feri de încarcerare a declanşat, însă, un maraton al audierilor la DNA, pe parcursul căruia patru persoane implicate în evenimente s-au ales deja cu dosare penale.

Evenimentele de ieri au fost declanşate chiar de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, care a afirmat că există suspiciuni în privinţa corectitudinii diagnosticului pus lui Adrian Năstase. A urmat un veritabil pelerinaj la DNA al tuturor persoanelor implicate în evenimentele legate de Adrian Năstase începând din momentul în care acestuia i-a fost înmânat documentul privind reţinerea în vederea executării sentinţei de doi ani de închisoare. Medicii Ion Lascăr şi Şerban Brădişteanum, cei care spun că l-au operat pe Năstase, poliţiştii care au fost în casa lui Năstase în momentul întâmplării evenimentului care a ajuns deja să fie numit "presupusa tentativă de sinucidere", şeful Poliţiei Române Petru Tobă, şeful Poliţiei capitalei, Lucian Guran, alţi medici, poliţişti şi alte persoane implicate au dat cu subsemnatul la DNA. La un moment dat s-a zvonit că inclusiv ministrul de Interne Ioan Rus ar fi fost chemat la audieri, lucru neconfirmat.

N-a trecut mult până s-a anunţat declanşarea urmăririi penale împotriva medicului Şerban Brădişteanu şi a trei poliţişti, acuzaţi de favorizarea infractorului, imputându-li-se, mai concret, faptul că ar blocat în mod ilegal punerea în aplicare a mandatului de încarcerare a lui Năstase. Potrivit unor surse citate de mai multe instituţii de presă centrale, în realitate, Năstase ar fi avut doar "răni superficiale", care nu justificau în nici un caz internarea, cu atât mai puţin o intervenţie chirurgicală. La solicitarea Poliţiei, Tribunalul Bucureşti a decis că Năstase trebuie dus la penitenciarul Rahova, concluzionând că nu există nici o piedică în ducerea la îndeplinire a mandatului de încarcerare. Mai bine de trei ore le-a trebuit, însă, procurorilor şi poliţiştilor pentru a-l scoate pe Adrian Năstase din spitalul Floreasca şi a-l muta în spitalul penitenciar Rahova, locul în care îşi va începe practic ispăşirea pedepsei.

În ciuda statutului partidului, Năstase rămâne membru PSD

Potrivit senatorului PSD Toni Greblă, în urma condamnării, Năstase va pierde mandatul de deputat, funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, dar nu şi statutul de membru al partidului. Cu toate acestea, Năstase îndeplineşte două dintre criteriile care, potrivit statutului PSD, nu-l mai califică pentru calitatea de membru PSD. Potrivit art. 7, al. (3) nu pot fi membri PSD "persoanele condamnate pentru acţiuni contrare Revoluţiei Române din Decembrie 1989; persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, corupţie, infracţiuni săvârşite cu violenţă şi alte fapte antisociale grave". Năstase a fost condamnat pentru trafic de influenţă, faptă din sfera corupţiei. De asemenea al. (4) al aceluiaşi articol din statutul PSD include şi "persoanele lipsite de drepturi electorale" printre cei care nu pot fi membri PSD, iar, potrivit sentinţei, Năstase va fi lipsit de drepturi electorale încă doi ani după executarea pedepsei privative de libertate.

 

 

Etichete
Comenteaza