ALEGERI în Franța: Macron a pierdut covârșitor în fața extremiștilor de dreapta / Francezii ar putea avea un premier în vârstă de doar 28 de ani

ALEGERI în Franța: Macron a pierdut covârșitor în fața extremiștilor de dreapta / Francezii ar putea avea un premier în vârstă de doar 28 de ani
| Foto: https://www.tunisienumerique.com/

Conform primelor estimări, după închiderea urnelor la alegerile anticipate legislative din Franța, Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) și aliații săi, se poziționează în frunte, cu 34% din voturi. Franța ar putea avea un premier de 28 de ani. 

Pe locurile următoarea se plasează Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) cu 28,1% și Ensemble  (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială) cu 20,3%, potrivit estimării Ipsos-Talan pentru Franceinfo. Pe locul 4 se plasează partidul Republicanii (LR, centru dreapta) cu 10,6% din voturi.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut duminică, 30 iunie, o "mare uniune democrată şi republicană" în al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa în faţa partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională, potrivit ziare.com

Cine este Jordan Bardella

Francezii „au dat un verdict fără apel” în primul tur al alegerilor legislative, a declarat duminică seară Jordan Bardella (28 de ani), al cărui partid s-a clasat detaşat pe primul loc. „Blocul macronist este practic spulberat”, a afirmat, la rândul ei lidera RN, Marine Le Pen.

Cu o mamă cu origini italiene și un tată care are și el origini parțial algeriene, Bardella a crescut în locuințele sociale din Seine-Saint-Denis, o suburbie multiculturală din nordul Parisului. Jordan Bardella s-a alăturat partidului la vârsta de 17 ani.

Cu un an mai devreme, Marine Le Pen schimbase numele grupării din Frontul Național, afectat de antisemitism și xenofobie, în Adunarea Națională, un nume cu asocieri mai tradiționale. Începutul formal al unei lungi strategii de „de-demonizare”.

Șapte ani mai târziu – după ce Bardella a renunțat la o diplomă de geografie la universitatea Sorbona și a intrat în politica locală – Marine Le Pen l-a ales pentru a-i conduce partidul în alegerile europarlamentare din 2019. În scurta sa carieră, Bardella nu a deținut niciodată o funcție în afara politicii. Concentrat pe igienizarea partidului, el a evitat cu prudență orice referire la epoca antisemită a lui Jean-Marie Le Pen. 

Consacrarea oficială a lui Bardella a venit în 2022, când acesta l-a învins pe fostul partener al lui Marine Le Pen, Louis Aliot, pentru a fi ales președinte al RN. Copil al epocii ecranelor, Bardella posta în trecut clipuri pe un canal YouTube în care își comenta performanțele din jocurile video. Acum, el are 1,6 milioane de urmăritori pe TikTok, unde postează clipuri de campanie și altele din viața de zi cu zi.

Comenteaza