Alegeri Ungaria I Viktor Orban: "O victorie așa de mare că poate fi văzută de pe Lună”. Zelenski, menţionat printre „adversari”

Alegeri Ungaria I Viktor Orban: "O victorie așa de mare că poate fi văzută de pe Lună”. Zelenski, menţionat printre „adversari”

Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, a câștigat detașat un nou mandat, al patrulea consecutiv și al cincilea în total, obținând o majoritate de două treimi în parlamentul Ungariei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, consideră că reușita sa în alegerile legislative de duminică trimite un mesaj nu numai către UE, ci și către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care la enumerat printre adversarii pe care i-a avut de înfruntat, a transmis digi24.ro

„Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională - o victorie atât de mare, încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă, de la Bruxelles”, a declarat liderul FIDESZ, care se află în fața celui de-al patrulea mandat consecutiv de premier.

În ciuda așteptărilor optimiste ale opoziției unite, Viktor Orban a reușit să-și asigure majoritatea absolută de două treimi în Parlamentul de la Budapesta, după o campanie electorală monopolizată de războiul din Ucraina, în care a exploatat temerile de război ale populației.

Viktor Oban, considerat unul dintre puținii lideri europeni apropiat președintelui rus Vladimir Putin, a avut o campanie electorală dominată de invazia Rusiei în Ucraina, spunând electoratului că dacă ar câștiga opoziția, Ungaria riscă să fie târâtă în război. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns pe lista adversarilor lui Orban deoarece acesta l-a taxat de câteva ori pe Viktor Orban pentru atitudinea sa duplicitară. Într-un mesaj adresat la 25 martie liderilor europeni, Zelenski i-a transmis lui Orban să se decidă de partea cui este.

„Ungaria... Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunici. Mii”, i-a transmis președintele ucrainean liderului de la Budapesta.

Apoi, într-un discurs înregistrat chiar în noaptea dinaintea alegerilor din Ungaria, liderul de la Kiev i-a reproșat lui Viktor Orban că „și-a pierdut onestitatea” printre contactele sale de la Moscova.

Comenteaza