Alegerile anticipate nu au loc de criză

Alegerile anticipate nu au loc de criză
În Cluj, doar colegii lui Crin Antonescu susţin propunerea sa privind alegerile înainte de termen, prezidenţiale şi parlamentare.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a cerut alegeri anticipate atât parlamentare, cât şi prezidenţiale. Procedurile legale ar impune demiterea guvernului şi respingerea a minimum două propuneri de premier, respectiv suspendarea preşedintelui urmată de demitere prin referendum. Celălalt lider al opoziţiei, preşedintele PSD Victor Ponta, a calificat drept neserioase propunerile lui Antonescu.

 

Democrat-liberalii nici nu vor să audă de alegeri înainte de termen. “Numai asta ne-ar mai lipsi acum. Avem atâţia bani încât ne dau afară din casă, nu mai avem pe ce îi cheltui şi îi dăm pe anticipate”, a comentat ironic vicepreşedintele PDL Cluj, deputatul Petru Călian. El consideră inutile alegerile anticipate.

 

“în primul rând, nu există o criză politică. Ea s-ar declanşa prin anticipate, iar rezultatele ar fi imprevizibile. Apoi nu există nici motivaţii constituţionale pentru aşa ceva: există un preşedinte ales democratic, o majoritate parlamentară şi un guvern legitim. în plus, alegerile anticipate n-ar rezolva nimic”, consideră Călian. El este de părere că liderii opoziţiei duc războaie personale.

 

 “De fapt, opoziţia n-are nimic cu preşedintele sau cu guvernul. Opoziţia are ceva de împărţit cu Traian Băsescu şi cu Emil Boc, ca persoane”, a opinat Călian.

 

Noul şef al social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, pare a fi pe aceeaşi lungime de undă cu Ponta şi nu-şi doreşte alegeri anticipate. “în acest moment sunt necesare măsuri de redresare economică şi soluţii pentru scoaterea României din criză şi cred că politicienii ar trebui să fie mai conştienţi de ce se întâmplă în ţară în acest moment şi să vină cu soluţii constructive. Treaba asta cu alegerile anticipate nu ştiu dacă e curentă în momentul de faţă”, a comentat Lăpuşan.

 

Liberalii par a fi singurii care îşi doresc alegeri anticipate. “Ar fi foarte posibile, extrem de necesare şi foarte corecte din punct de vedere moral, pentru că acest guvern şi acest preşedinte au venit pe o imensă fraudă morală, pe o campanie electorală plină de minciuni. în realitate, ne-am procopsit cu un guvern de handicapaţi, care duc ţara de râpă”, a afirmat vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu. în opinia sa, alegerile anticipate ar fi eficiente şi din punct de vedere economic.

 

 “Ar fi mai ieftine alegerile anticipate decât continuarea acestei guvernări dezastruoase. De fapt, anticipatele nici n-ar costa prea mult, cam cât patinoarul artificial din Braşov şi încă alte două săli de sport construite de PDL. De fapt, trebuie să venim la vorba lui Traian Băsescu: dacă sunt incapabili să guverneze, să ne întoarcem la popor. Decât să ne chinuim cu creşteri de TVA, tăieri de salarii – nu aşa se conduce o ţară –, mai bine scăpăm de cel mai prost guvern pe care l-a avut vreodată România, facem noi alegeri şi găsim o altă putere capabilă să scoată ţara din criză”, a explicat Uioreanu.

 

în opinia UDMR, organizarea unor alegeri anticipate ar adânci criza economică din România. “Pe de o parte, din punct de vedere constituţional, alegerile parlamentare anticipate nu sunt posibile decât dacă este demis actualul guvern şi dacă sunt respinse două propuneri de premier. în al doilea rând, anticipatele nu sunt necesare nici din punct de vedere economic.

 

Cu toată creşterea de TVA şi reducerile salariale, România e în criză economică, iar anticipatele ar genera patru luni în care nu s-ar putea lua decizii economice”, a declarat deputatul UDMR Mate Andras Levente. El nu susţine nici înlocuirea şefului statului înainte de termen. “Nici în cazul preşedintelui nu trebuie anticipate. Ţara nu e în stadiul în care să facă alegeri anticipate de vreun fel”, a apreciat Mate.

Comenteaza