Alianţa anti-USL s-a lansat la Cluj
- Scris de Valentin Malaescu
- 29 Mai 2013, 22:54
- Politica
- Ascultă știrea

„Fundamental, suntem o alianţă anti-USL, anti-PSD şi anti-PNL-ul lui Antonescu", a definit Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr (ADA) şeful PNŢCD, Aurelian Pavelescu. Fostul premier de cursă scurtă, Mihai Răzvan Ungureanu, vrea să tripleze numărul judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR).
La doar o zi de la ratarea înscrierii noii alianţe la tribunal, ei doi copreşedinţi, Mihai Răzvan Ungureanu - Partidul Forţa Civică şi Aurelian Pavelescu - Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat, şi-au lansat alianţa şi la Cluj. „Mai trebuie nişte acte la dosar, dar nu a existat nici o intervenţie în proces care să se opună înregistrării alianţei noastre. Asta o spun pentru cei care s-au bucurat că nu ne-am înregistrat", a explicat Pavelescu amânarea înregistrării alianţei. Liderul ţărănist a explicat şi raţiunea constituirii noii alianţe. „Fundamental, suntem o alianţă anti-USL, anti-PSD, anti-PNL-ul lui Antonescu. PNL-ul lui Antonescu a făcut o eroare istorică, trădând electoratul de dreapta şi practicând un discurs antieuropean. USL este o alianţă toxică, ajunsă la putere prin impostură, fraudă, minciună şi manipulare", a spus Pavelescu. Cuvintele sale au fost întărite de cel cunoscut drept MRU. „Tot ce e anti-USL, anti-PSD trebuie să fie pe o singură platformă politică. PSD e continuatorul PCR", a declarat Ungureanu.
Liderul ţărănist nu a ezitat să supraliciteze importanţa noii alianţe, despre care spune că a lăsat celelalte formaţiuni care se revendică de dreapta fără loc de întors. „Este nevoie de unificarea dreptei. Noi am înfiinţat această alianţă acum două luni şi ceva, după trei săptămâni deja aveam peste 5% în sondaje şi atât avem şi acum. Din acest moment, dreapta nu se mai poate unifica decât în jurul ADA. Suntem deja în negocieri cu membrii Iniţiativei România Liberală (gruparea disidenţilor din PNL, din care face parte şi proaspătul exclus din partid Andrei Chiliman - n. red.) şi avem relaţii bune cu persoane din zona Mişcării Populare şi chiar şi din PDL", a afirmat Pavelescu.
Ungureanu a prezentat principalele amendamente pe care ADA le-a înaintat comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, printre care introducerea rezultatului referendumului din 2009, privind parlamentul unicameral cu maxim 300 de membri, dizolvarea parlamentului dacă propunerea de demitere a preşedintelui cade la votul popular, introducerea votului prin corespondenţă sau restrângerea utilizării ordonanţelor de urgenţă (OU), fără a da, însă, detalii tehnice. „De cele mai multe ori OU n-au nici caracter de urgenţă, nici de necesitate, ci slujesc doar unor interese mărunte ale clientelei politice. Propunem ca, la atacarea de către autorităţile competente la Curtea Constituţională (CCR), OU să fie suspendată de drept. În aceste zile, în parlament se votează legii de aprobare sau de respingere pentru OU date de guvernul Boc în 2009", a explicat Ungureanu.
ADA îşi mai propune „întărirea rolului referendumului naţional", după cum a spus MRU, fără să precizeze, însă, dacă propune introducerea referendumului legislativ sau admiterea limitată a mandatului imperativ pentru parlamentari. „Nu vor putea fi adoptate acte legislative care să contravină oricărui referendum naţional valid", s-a limitat să explice MRU. Tot în viitoarea Constituţie revizuită, ADA vrea să tripleze numărul judecătorilor CCR, păstrând, însă actuala procedură dee numire în funcţie, care presupune un parlament... bicameral. „Vor fi 27 de judecători, câte nouă fiind numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedinţie, iar analizele de constituţionalitate vor fi făcute de complete de câte nouă judecători, alcătuite prin tragere la sorţi, pentru a elimina suspiciunile de control politic a verdictelor CC. Nu vor putea fi propuşi mjudecători la CCR parlamentari în funcţie", a explicat MRU. Tot el a spus că ADA propune ca Avocatul Poporului să fie ales cu două treimi din voturile parlamentarilor şi doar dintre foştii judecători la CCR.„Forumul Consti-tuţional ( forul civic de dezbatere a proiectului de revizuire a Constituţiei, condus de Cristian Pârvulescu - n. red.) e o adunătură de impostori, fără vreo legătură cu dreptul constituţional, slugile lui Ponta şi Antonescu", a adăugat Pavelescu, amintind că PNŢCD susţine monarhia constituţională şi cerând referendum naţional în acest sens.
Fostul premier n-a ocolit nici subiectul regionalizării, calificând acest proces în varianta USL drept „una dintre cele mai dezastruoase decizii politice din istoria României". „N-am încredere în regionalizarea făcută de USL. Pe de o parte, nu există decât un singur studiu de impact, care n-a avut vreme să se maturizeze din punct de vedere academic. Un asemenea proces are nevoie de mai multe studii de impact, care să fie analizate temeinic de specialişti timp de doi, trei ani. Pe de altă parte, regionalizarea este un proces costisitor, pentru că se înfiinţează noi instituţii, noi funcţii. Ţările care au făcut acest lucru l-au făcut atunci când aveau bani. Guvernul României n-are bani, prin urmare, regionalizarea nu e altceva decât o mare fantezie a guvernului. Dacă va fi adoptată, deşi eu nu cred că se va întâmpla, va fi una dintre cele mai dezastruoase decizii politice din istoria României", a afirmat Ungureanu.