Video Alin Tișe: „Alianța PSD-PNL este un compromis” / Ce spune de varianta unui premier pesedist

Alin Tișe: „Alianța PSD-PNL este un compromis” / Ce spune de varianta unui premier pesedist

Unul dintre liderii PNL Cluj, Alin Tișe, care este și vicepreședinte al liberalilor pe zona de justiție și drepturi cetățenești, susține că alianța cu PSD pentru a forma noul guvern nu este cea mai fericită, dar este cea mai realizabilă soluție în acest moment.

Președintele Consiliului Județean Cluj a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului), despre actualele negocieri dintre PNL și PSD pentru o majoritate parlamentară și pentru învestirea unui nou guvern, dar și despre cine ar putea fi desemnat premier.

„Lucrurile sunt mai simple decât par. Partidele politice, după ce se termină alegerile, trebuie să guverneze țara. O guvernare se face cu oameni asumați, nu azi ești în guvern, iar mâine ieși în opoziție. Una este ce ne-am dori noi să avem în Parlament, iar alta este ce avem în realiate. Să nu uităm că PNL a fost pe locul doi la ultimele alegeri parlamentare. AUR nu este frecventabil, iar USR fuge de la guvernare.

Cei de la USR și-au imaginat că pământul se învârte în jurul lor, dar nu este așa. Alianța PSD-PNL nu este cea mai fericită alianță, dar întrebarea este: ne putem permite să menținem țara în această incertitudine și să ne certăm la nesfârșit pe majorități? Am ajuns într-un ridicol absolut, în care un partid (USR,- n.red.) care dă jos un guvern, a doua zi vorbea de responsabilitate în fața oamenilor”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean a mai precizat că, în ceea ce privește partidele politice, lucrurile nu sunt foarte complicate.

„Este simplu. Un partid politic își poate dori să guverneze sau nu. În măsura în care dorești să guvernezi o țară, atunci trebuie să-ți asumi alianțe electorale cu partidele din Parlament, pentru că nu poți inventa altele. Dacă ți se par compromițătoare aceste alianțe nu o faci, iar dacă ți se par că le faci în interes public și compromisurile făcute sunt rezonabile, o faci. 

România are nevoie de un guvern deplin pentru a trece prin această criză sanitară. Această majoritate parlamentară care se creează nu este neapărat soluția perfectă, dar este un compromis. În acest context putem face o majoritate parlamentară cu PSD care să dea o guvernare stabilă și să ia măsuri în materie financiară sau sănătate publică”, a afirmat Tișe.

„Cred că premierul desemnat va fi de la PNL”

Întrebat cum vede propunerea ca prim-ministrul să fie prin rotație de la PNL și PSD, dar și despre posibilitatea ca primul să fie chiar social-democrat, Alin Tișe precizează că nu are o problemă cu acest sistem, dar crede că primul premier va fi liberal.

„Eu cred că premierul desemnat de președinte va fi de la PNL. Este o părere personală. Cred că asta este optica colegilor mei din partid. În ceea ce privește rotația premierilor, putem discuta. Nu exclud nici această formulă. Eu, personal, nu aș avea nicio problemă dacă guvernarea ar fi stabilă și în interesul oamenilor. Decizia noastră, în PNL, este ca premierul să fie președintele partidului, iar acesta este Florin Cîțu. Decizia de a nominaliza o persoană aparține președintelui țării”, a conchis șeful județului Cluj.

Comenteaza