Alin Tişe: „USL transformă Codul Rutier în Cod Fiscal”

Alin Tişe: „USL transformă Codul Rutier în Cod Fiscal”
Senatorul PDL, proaspăt ministru în „guvernul” Predoiu, desfiinţează metodele prin care guvernul Ponta încearcă să adune mai mulţi bani la buget.

În opinia fostului şef al judeţului, prin cuantumul amenzilor propuse în noul Cod Rutier, puterea încearcă, de fapt, să mai adune nişte bani la buget. El contestă şi impunerea, începând din 1 ianuarie 2014, a plăţii unei contribuţii la asigurările sociale de sănătate (CASS) de 5,5% pentru chirii, măsură pe care o consideră discriminatorie.

„Ponta şi Antonescu vor să dea un nou tun românilor. Prin mărirea cuantumului amenzilor, ei transformă Codul Rutier într-un Cod Fiscal. Măresc amenzile ca să crească încasările la stat, transformă amenzile în taxe şi impozite. Facem legi pentru copiii de bani gata? Ăştia sunt vreo 10.000 în toată ţara, cum să plătească cineva cu venit minim, de 800 de lei, o amendă de 2.000 de euro pentru că a trecut pe roşu? În plus, se încalcă dreptul la muncă. Dacă îi suspenzi unui şofer profesionist permisul de conducere pentru 5-6 ani, practic i-ai interzis dreptul de a mai munci în meseria lui. Sancţiunile trebuie să fie progresive şi în concordanţă cu veniturile românilor şi cu gravitatea faptei", a afirmat Tişe.

El susţine că nu e necesară modificarea actualului Cod Rutier. „Nu există nici un studiu care să demonstreze că majorarea cuantumului amenzilor duce la reducerea numărului accidentelor de circulaţie. Mai mult, există studii statistice care demonstrează clar că, în ultimii ani, raportat la numărul de maşini (care este în creştere), numărul accidentelor s-a redus. În aceste condiţii, e clar că nu se justifică modificarea Codului Rutier. E suficient să fie aplicat întocmai cel în vigoare, iar guvernul să se îngrijească de ceea ce îi intră în atribuţii: să facă drumuri bune şi semnalizate corespunzător. În schimb, ei vor să modifice Codul Rutier, cum spuneam, doar ca să mai aducă nişte bani la buget", a spus Tişe.

Senatorul PDL a contestat şi ordonanţa potrivit căreia, începând din 1 ianuarie 2014, veniturilor obţinute din chirii vor fi taxate suplimentar cu 5,5%, reprezentând CASS. „Este cea de a 14-a taxă inventată de actualii guvernanţi - una pe lună - care reprezintă o nouă încălcare a principiului cotei unice. Vorbim din nou de disperarea guvernului de a găsi bani prin orice mijloace. Economia e la pământ, puterea de cumpărare scade şi zi de zi apare câte o nouă taxă", a comentat Tişe. „Este o taxă discriminatorie. De ce se aplică doar veniturilor din chirii, de ce nu şi celor din dobânzi, din dividende sau celor din vânzările imobiliare?", a spus Tişe. El a adăugat că orice suprataxare nu face altceva decât să ducă la ascunderea veniturilor reale şi, prin urmare, numărul chiriilor cu contract înregistrat la Finanţe va scădea. „Dacă vrei să scoţi veniturile la vedere, trebuie să reduci taxele", a afirmat Tişe.

 

Comenteaza