Altfel de răspunsuri la altfel de întrebări

Altfel de răspunsuri la altfel de întrebări
Popa Irimie, candidat USL, colegiul 4, deputaţi: “Sper ca niciodată politicienii să nu se poarte ca şi la casa de nebuni în Parlament.”

Cum arată pentru dumneavoastră politicianul ideal ?

Politicianul ideal ar trebui să aibă coerenţă politică şi coloană vertebrală, îndârjire în realizarea crezului politic. De asemenea, ar trebui să fie un bun comunicator, cu un discurs politic pertinent, fără demagogie goală. Ar trebui să fie şi un bun diplomat, dar să dovedească dârzenie în apărarea crezului său, şi nu în ultimul rând, să fie caracterizat de eleganţă şi distincţie. Cred că, dintre politicienii contemporani europeni, cel mai mult s-ar apropia de acest ideal Margaret Thatcher, "Doamna de fier" a Marii Britanii, un politician puternic şi respectat.

Aţi putea exemplifica trei oameni politici contemporani, din România, care se apropie de acest model ?

Se apropie ar fi poate mult prea mult spus, dar aş vedea elemente reunite de la mai mulţi politicieni care ar converge spre profilul Margaret Thatcher: discursul politic coerent al lui Ion Iliescu, abilităţile de politică externă ale lui Adrian Năstase sau Mircea Geoană, charmul lui Petre Roman, nobleţea lui Ion Raţiu, dârzenia lui Coposu etc.

Ce cărţi i-aţi recomanda unui politician să citească?

Din literatura românească aş recomanda Amfiteatre şi închisori a lui Nicolae Mărgineanu, iar din cea universală, Biblia. Alegerea se bazează pe faptul că amândouă vorbesc
despre calităţi pe care eu le consider fundamentale: dârzenie, îndurare şi pace sufletească. Nicolae Mărgineanu a fost un renumit profesor de psihologie al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca care a stat în închisoare timp de 16 ani.

Numiţi trei filme pe care le recomandaţi unui politician.

Aş recomanda politicienilor trei filme valoroase: "Zbor deasupra unui cuib de cuci"(un film de Oscar la toate cele 5 categorii mai importante, 1975), " Senatorul melcilor" (1995) şi "Patimile lui Isus" (2004). Primele două sunt filme ce abordează teme care sunt din păcate de mare actualitate, cel de al doilea fiind un film satiric de producţie românească, foarte bine ancorat în realităţile noastre. "Patimile lui Isus" este un film care pune în valoare sacrificiul celui care şi-a jertfit fiinţa pentru ca nouă astăzi să ne fie mai bine. Sper ca niciodată politicienii să nu se poarte ca şi la casa de nebuni în Parlament, nici să fie vulgari şi infatuaţi, ci să ştie că acest popor a pătimit mult şi că este vremea izbăvirii lui.

Aveţi vreun model intelectual, ideolog, gânditor care v-a marcat existenţa?

Îmi place mult Lucian Blaga, cu întreaga sa operă literară, atât poezia, cât şi proza. Ca scriitor şi filosof este absolut fascinant. De asemenea, Hronicul şi cântecul vârstelor, opera sa autobiografică, m-a marcat realmente.

Admiraţi vreun sportiv care poate reprezenta o sursă de inspiraţie în viaţa de zi cu zi?

Da, îmi place foarte mult un sportiv din fostul spaţiu sovietic, Serghei Bubka, săritor cu prăjina, o legendă vie a olimpismului de la finalul secolului trecut. A fost mult timp imbatabil, fiind un recordman adevărat.

Daţi un exemplu de decizie grea pe care aţi luat-o în decursul vieţii.

Cred că atunci când profesorul meu m-a întrebat: "Vrei să rămâi la catedră?" a fost un moment de cumpănă în viaţa mea. Trebuia să aleg să trăiesc departe de locurile naşterii mele pentru totdeauna. Pe de altă parte, Clujul era deja noua mea casă de câţiva ani şi îmi plăcea foarte mult. Am plecat la mama mea acasă şi am vorbit cu ea. Apoi m-am întors la Cluj, şi nu am mai plecat! A fost o alegere dificilă, dar pe care nu am regretat-o niciodată. Aici la Cluj, în oraşul pe care îl iubesc de când am venit aici pentru prima dată, am cunoscut împlinirea familială şi profesională.

Care a fost cel mai mare eşec în viaţa dumneavoastră ?

Nu am avut mari eşecuri, ci ca toţi oamenii, doar mici neîmpliniri. Am avut însă mari pierderi, aşa cum a fost moartea tatălui meu.

Dar cea mai mare realizare?

Cea mai mare realizare a mea este faptul că, prin muncă proprie, m-am facut util şi apreciat.

Ce admiraţi mai mult, inteligenţa sau sârguinţa?

Amândouă, pentru că din punctul meu de vedere ar trebui să fie complementare. Recunosc însă că, de multe ori, un om muncitor realizează mai multe lucruri decât unul inteligent care nu este sârguincios.

Dacă aţi fi Dumnezeu mâine şi aţi putea face un singur lucru, care ar fi acela?

Dincolo de faptul că din punct de vedere creştin o asemenea abordare este inacceptabilă, este foarte periculos chiar şi din punct de vedere politic ca oamenii să se creadă atotputernici. Asta duce la dictatură. Pe de altă parte, prea multă lume uită condiţia umană de muritor de rând, simplitatea şi modestia!

Credeţi că ardelenii sunt o "specie aparte"?

Şi da, şi nu. Uneori sunt mai mândri din fire. Dar mandria aceasta nu ţine loc de scuză pentru a ne trata confraţii " de sus", pornind de la simplul motiv că nu sunt din Ardeal.

Vă este frică de regionalizare?

Nu de regionalizarea administrativă îmi este teamă. Îmi este teamă de regionalizarea conştiinţei şi de ignoranţă.

Comenteaza