Ambasadoarea SUA, sfat pentru români: Reînnoiți-vă vizele!

Ambasadoarea SUA, sfat pentru români: Reînnoiți-vă vizele!

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, îi îndeamnă pe românii care au deja viză să o reînnoiască, pentru a contribui la scăderea ratei de refuz până la pragul care să permită includerea României în programul Visa Waiver.

Ambasadoarea a fost întrebată într-un interviu la Digi24 la ce ar trebui să se aştepte românii anul acesta în privinţa includerii în programul Visa Waiver, care îi scuteşte pe turişti de obligativitatea obţinerii unei vize în cazul în care călătoresc în scop turistic în Statele Unite.  

„Împreună cu România, cu Guvernul, lucrăm să aducem România în programul de scutire de vize. Am făcut progrese, dar trebuie să continuăm şi vreau să profit de această ocazie pentru a invita pe toţi să ne ajute în efortul nostru, prin reînnoirea vizei, dacă au deja una. Puteţi face acest lucru simplu, online, fără a fi nevoie să mergeţi la ambasadă. Şi, cu cât sunt mai multe reînnoiri şi vize pe care le eliberăm, cu atât ne va ajuta să atingem obiectivul de reducere a ratei de refuz, astfel încât România să se califice pentru a intra în program. (...) Aşadar, sper că telespectatorii noştri îşi vor reînnoi vizele, dacă le au deja sau vor aplica, dacă plănuiesc o călătorie.”, a explicat Kathleen Kavalec, la Digi24.

Întrebată despre un termen pentru ridicarea vizelor pentru SUA, ambasadoarea s-a ferit să dea un orizont de timp şi a avertizat că „nimic nu este garantat”. 

„Nu vreau să prezic, pentru că nimic nu este garantat până nu ajungem la rezultat. (...) Între timp, sper că oamenii vor continua să călătorească. Pentru că nu este atât de greu să obţii o viză. Şi întâmpinăm vizitatorii români tot timpul. Tocmai a venit unul dintre muzicienii voştri celebri, Inna, şi-a luat viza şi va cânta în Statele Unite”, a spus Kathleen Kavalec.

Principalul motiv pentru care România nu poate fi inclusă în programul Visa Waiver este rata mare de respingere a vizelor în rândul celor care o solicită. Totuși, în ultimul an, aceasta s-a îmbunătăţit simţitor, în anul anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), țara noastră a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA, însă pragul de includere în programul Visa Waiver este de 3 la sută.

 

Comenteaza