Analiştii politici clujeni desfiinţează congresul de preamărire a lui Dragnea. PSD Cluj, criticat pentru "non-combat"
- 09 Mar 2018, 16:32
- Politica
- Ascultă știrea
ZIUA de CLUJ a cerut opinia câtorva specialişti clujeni în ştiinţe politice şi sociologie despre congresul PSD de sâmbătă şi despre faptul că PSD Cluj nu va avea candidaţi la nicio funcţie.
Despre atitudinea PSD Cluj: fiecare face ce poate
Sociologul clujean Ioan Hosu, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB a declarat că acest congres "este un efort prin care liderul partidului încearcă să se asigure de fapt că are suportul şi sprijinul partidului".
Sociologul clujean a analizat şi scăderea PSD în sondajele de opinie şi a afirmat că după câştigarea alegerilor, PSD a fost preocupat mai mult să-şi rezolve problemele interne sau ale unor lideri.
„Sigur erodarea PSD-ului vine normal, orice partid sau orice structură care se află la guvernare plăteşte şi costurile guvernării prin măsurile pe care le ia. Rămâne de văzut cât din această scădere este rezultatul exerciţiului de guvernare sau a schimbărilor celor care guvernează. Nu cred că acest congres care vine să reafirme loialitatea faţă de lider va schimba cu ceva starea din partid sau starea guvernării sau starea în România. Din păcate PSD-ul de la câştigarea alegerilor încoace a fost mai degrabă preocupat de modul în care se aranjează lucrurile intern, chiar dacă la nivelul discursului formula programul de guvernare la virgulă a fost mai tot timpul prezentă în discursul liderilor sau liderului PSD. Cred că traversează un moment de aşezare, unii îi spun criză, alţii îi spun proces normal. În orice caz, nu cred că direcţia strategică a partidului se schimbă radical în povestea asta, e doar nevoia unei reconfirmări care nu ştiu ce rezolvă", a fost de părere sociologul clujean Ioan Hosu.
Despre atitudinea PSD Cluj, care nu are niciun candidat la o funcţie de vicepreşedinte măcar, sociologul clujean crede că „fiecare face ce poate".
"Fiecare îşi proiectează traseul politic cum poate, fiecare face ce poate în povestea asta. Politica prin definiţie este o formulă care angajează oamenii într-o direcţie sau alta sau la un anumit set de valori sau la altul. Trebuie să ai o poziţie exprimată clar, tranşant. (...)Cred că poziţia asta de non-combat a Clujului din ultimii ani va mai dura, pentru că după cum vedem în ultima perioadă şi în guvernele schimbate de PSD, Clujul a a ocupat poziţii extrem de puţine, marginale chiar, Clujul nu mai este pe harta de interes a liderilor din PSD şi lucrul ăsta se vede", a mai opinat Ioan Hosu.
„Dragnea nu este contestat pentru că a reuşit să impună un sistem bazat pe baroni"
Analistul politic Sergiu Mişcoiu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB, afirmă că prin acest congres Liviu Dragnea îşi va întări puterea iar vocile firave ale opoziţiei din partid vor fi reduse şi mai mult la tăcere.
„Congresul este o reaşezare în interiorul PSD dorită de preşedintele partidului, Dragnea, care a fost contrat în mai multe rânduri din interiorul partidului şi înceracă prin intermediul acestui congres să-şi liniştească adversarii interni. Ceea ce este interesant este că totuşi liderul confruntat cu probleme penale majore nu este suficient de contestat, voturile care îl contestă sunt destul de firave şi concentrate în jurul a două trei personaje, Andronescu, Codrin Ştefănescu şi altele care par mai degrabă de domeniul istoriei PSD, decât voci dinamice ale viitorului PSD. Nu este contestat pentru că a reuşit să impună un sistem bazat pe baroni, pe care îi reciclează pe principiul rotaţiei cadrelor dinainte, fiind dispus să sacrifice întreaga guvernare în modul acesta de a numi miniştri baroni locali sau clienţi ai baronilor locali şi apoi de a-i întărâta pe unii împotriva altora pentru a-i schimba mai uşor ulterior, de a nu lăsa nici un lider adevărat să devină un chalenger pentru Dragnea. Toate acestea sunt plătite prin actul guvernării în sine. Cred că Dragnea îşi va conforta, întări puterea în interiorul partidului şi va arăta acest congres în ce măsură partidul este practic destructurat, aflat din ce în ce mai mult la mila reţelelor controlate şi jucate aşa cum doreşte domnul Dragnea", a spus Sergiu Mişcoiu.
Despre poziţia PSD Cluj la congresul PSD de sâmbătă, Sergiu Mişcoiu susţine că liderii actuali ai social democraţilor clujeni au ales această variantă a „tăcerii", şi se supun regulii că alţii cu scoruri electorale mai bune din regiune trebuie să iasă în faţă.
„Grupul de la Cluj din interiorul PSD-ului a dispărut. (...) Iar ceilalţi trebuie să urmeze o majoritate pentru că nu pot să se afirme. Dacă s-ar afirma ar trebui să o facă împotriva modului absolut dictatorial şi reţelistic în care conduce Dragnea partidul. Ori nu-şi permit să facă acest lucru pentru că ar fi de îndată sancţionaţi şi atunci rămân tăcuţi, urmând ca regiunea noastră să fie reprezentată de candidaţi veniţi din alte judeţe, unde PSD are o implantare teritorială mai solidă", a declarat analistul politic Sergiu Mişcoiu.
Mihnea Stoica: PSD Cluj este destul de absent
Politologul clujean Mihnea Stoica este şi el unul dintre analiştii intervievaţi de ZIUA de CLUJ. Mihnea Stoica are şi avantajul că a fost un om din interiorul PSD, fiind exclus recent de cei care conduc astăzi PSD Cluj, pentru opinii anti-Dragnea.
„Nu cred că vor fi surprize foarte mari mâine, toate datele indică faptul că vor fi reconfirmate poziţiile cheie în partid şi de altfel cred că şi scopul congresului era tocmai acesta. Nu era sub nicio formă intenţia organizatorilor de a aduce figuri noi. (...) Este pur şi simplu o reconfirmare a statutului şi a puterii pe care o au anumiţi politicieni cheie în partid, pentru perioada următoare. Să nu ne aşteptăm la mari surprize, în niciun sens, adică nici surprize plăcute, nici mai puţin plăcute. Este încă o reconfirmare a victoriei unora asupra altora din partid", a afirmat Mihnea Stoica.
Despre atitudinea foştilor săi colegi de partid de la PSD Cluj la acest congres, Mihnea Stoica spune că nu este subiectiv când afirmă că „PSD Cluj este destul de absent, dar măcar cei de la Cluj sunt realişti."
„Adevărul este că şi din punct de vedere electoral şi din punct de vedere al comunicării politice, PSD Cluj este destul de absent, nu e o afirmaţie subiectivă, pur şi simplu uitându-ne pe prezenţa în media, pe statistica victoriilor sau eşecurilor electorale, purşi simplu Clujul, comparativ cu alte zone ale Transilvaniei, nici nu poate spera. Din punctul acesta de vedere cred că decizia celor de la Cluj de a nu-şi anunţa vreo candidatură pentru vreo poziţie, îi plasează într-o zonă realistă, adică oamenii deşi nu comunică foarte mult, deşi n-au victorii foarte importante, semnificative, măcar sunt realişti, îşi ştiu locul în structura puterii", a conchis Mihnea Stoica.
„Dragnea îşi pregăteşte succesiunea"
Analistul politic Radu Albu Comănescu, cadru didactic la Facultatea de Studii Europene a UBB, lansează o idee interesantă, faptul că prin susţinerea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea se gândeşte şi la o viitoare succesiune la vârful PSD.
„Rolul acestui congres mi se pare că este acela de a-l proteja un pic pe Dragnea. În măsura în care am impresia că îşi pregăteşte succesiunea în cazul în care se întâmplă ceva. Faptul că el o susţine pe Dăncilă care este foarte docilă, mi se pare exact cheia interpretării gestului. (...) O adevărată reformă nu se va petrece, nu vor avea nicio reînnoire de cadre, nu vor avea nicio scoatere în faţă a unui eşalon mai european, mai reformist, mai capabil, pentru că nu au resursă umană, nu îi interesează să aibă resursă umană , îi interesează să găsească persoanele care pot îndeplini tot timpul ceea ce spune şeful şi în acest caz este Dragnea," a explicat Radu Albu Comănescu.