ANALIZĂ Alegeri prezidențiale | „Sunt câțiva candidați cu șanse, dar fricoși” / „Remarcăm sărăcia tematică a dezbaterilor”
- Scris de Anca Colibasanu
- 28 Oct 2024, 17:21
- Politica
- Ascultă știrea
În scurt timp românii sunt așteptați la urne să își aleagă președintele. Nu ne vom mira însă dacă prin secțiile de votare va bate vântul, având în vedere „oferta” limitată de candidați. Unii analiști politici contactați de ZIUA de CLUJ consideră că la acest scrutin nu prea vom avea de unde alege, deși la prima vedere, lista aspiranților la cea mai înaltă funcție în stat pare generoasă.
14 candidați s-au înscris în cursa alegerilor prezidențiale care vor avea loc în 24 noiembrie – primul tur- respectiv în 8 decembrie – al doilea tur. Ne-am aștepta să îi vedem în campania electorală care tocmai a început duelându-se în direct în dezbateri pe teme grele de actualitate. Doar că nu va fi deloc așa, atrag atenția analiștii, pentru că unii dintre ei nu au nici măcar carismă, sunt fricoși sau pur și simplu nu au nimic de transmis votanților.
Horia Nasra, analist politic clujean și fost lider al PSD Cluj, consideră că „oferta” electorală pentru alegerile prezidențiale s-a degradat considerabil comparativ cu cea de acum 10, chiar 20 de ani, când candidații erau mai bine pregătiți profesional sau mai prezenți și mai vocali în peisajul politic românesc.
„Avem parte de trei candidați care au șanse mari să ajungă în turul al doilea, Marcel Ciolacu, Mircea Geoana și George Simion și doi care se țin aproape de top, Elena Lasconi și Nicolae Ciucă.
Oferta la prezidențiale este una sărăcăcioasă, cu 4-5 candidați cu șanse dar fricoși, care evită o dezbatere electorală, care nu stăpânesc bine retorica și nici nu au o carismă deosebită.
S-a degradat mult oferta electorală față de ce aveam acum 10 ani sau 20 de ani – Iliescu, Constantinescu, Antonescu, Năstase, Băsescu, chiar și Vadim Tudor în zona suveranistă, candidați totuși cu o pregătire profesională în spate și cu un anumit nivel ridicat de carismă”, a subliniat pentru ZIUA de CLUJ, Horia Nasra.
În opinia lui Nasra, Mircea Geoană pornește cu „neșansa orfanului” în această cursă pentru că nu are partid. Cât despre George Simion, acesta „joacă o carte a desăvârșirii”.
„Marcel Ciolacu a înțeles cel mai bine dintre ultimii președinți ai PSD, că dacă face pe măicuța din mănăstire, nu sperie electoral votanții și nu mai transformă PSD într-un actor considerat opresiv pentru turul al doilea.
Mircea Geoană pornește cu neșansa orfanului în viață. Fără partid care să-i poarte mesajul, fără o armată în secțiile de votare, este precum un general pe timp de pace. Bun tactician, cu vocabularul la el, dar fără războaie politice recente la activ.
George Simion își joacă cartea desăvârșirii politice. Fie intră în turul al doilea și își întărește poziția în partid și se transformă într-un potențial electoral uriaș pentru 2028-29, fie nu intră în turul al doilea, iar în acest ultim scenariu va fi greu să se mai mențină la șefia partidului AUR”, a mai precizat analistul.
George Simion se bucură de lipsa lui Șoșoacă
Chiar dacă sunt 14 candidați înscriși în cursă, oferta este totuși, limitată, atrage atenția și Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.
„Deși poate părea, la prima vedere, diversă, oferta pentru alegerile prezidențiale este relativ limitată, mai ales întrucât forțele progresiste nu au un candidat propriu, doamna Lasconi neacoperind satisfăcător această tendință ideologică (așa cum o făcea, în 2019, domnul Barna). Principalii candidați ai coaliției actuale guvernamentale sau care gravitează în jurul acesteia - Marcel Ciolacu, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă - afișează programe și mesaje asemănătoare (conservatorism moderat social și cultural, menținerea orientării euro-atlantice), ceea ce îl avantajează strategic pe candidatul oficial al PSD, partidul cel mai disciplinat și mai bine ancorat teritorial.
Mesajul anti-sistem al lui George Simion este strident și se bucură de o audiență largă, în condițiile dispariției din cursa prezidențială a concurentei sale de pe culoarul naționalist, Diana Șoșoacă, Pentru orice candidat care ar intra teoretic în turul al doilea cu George Simion, șansele de victorie sunt foarte mari, așa că ceilalți candidați se luptă în primul rând între ei înainte de turul I”, a explicat Sergiu Mișcoiu pentru ZIUA de CLUJ.
Mai mult decât atât, în opinia sa, lipsește dezbaterea pe teme reale între candidați.
„Remarcăm, din păcate, și sărăcia tematică a dezbaterilor, caracterul simplist și uneori irațional al propunerilor avansate de unii candidați, precum și preocuparea permanentă de a flata un electorat pe care îl infantilizează permanent prin discursurile desuete și lipsite de consistență și prin referințele recurente - și agasante pentru cei mai mulți votanți - la valori naționale, tradiționale și religioase”, a mai subliniat Mișcoiu.
Reamintim că Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale.
Aceasta este următoarea:
* poziţia nr. 1 - Elena-Valerica Lasconi - Uniunea Salvaţi România;
* poziţia nr. 2 - George-Nicolae Simion - Alianţa pentru Unirea Românilor;
* poziţia nr. 3 - Ion-Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;
* poziţia nr. 4 - Nicolae-Ionel Ciucă - Partidul Naţional Liberal;
* poziţia nr. 5 - Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;
* poziţia nr. 6 - Mircea-Dan Geoană - candidat independent;
* poziţia nr. 7 - Ana Birchall - candidat independent;
* poziţia nr. 8 - Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
* poziţia nr. 9 - Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;
* poziţia nr. 10 - Ludovic Orban - Forţa Dreptei;
* poziţia nr. 11 - Călin Georgescu - candidat independent;
* poziţia nr. 12 - Cristian Diaconescu - candidat independent;
* poziţia nr. 13 - Cristian-Vasile Terheş - Partidul Naţional Conservator Român;
* poziţia nr. 14 - Silviu Predoiu - Partidul Liga Acţiunii Naţionale.