ANALIZĂ | Ciolacu și Geoană, o cină de taină cu negocieri „eșuate” / „Una din acele coincidențe care nu e întotdeauna o coincidență”

ANALIZĂ | Ciolacu și Geoană, o cină de taină cu negocieri „eșuate” /  „Una din acele coincidențe care nu e întotdeauna o coincidență”
| Foto: antena3.ro

În opinia unor analiști politici clujeni, discuțiile dintre Marcel Ciolacu și Mircea Geoană de la așa-numita „cina de taină” de zilele trecute, nu au reprezentat un “taifas strategic” care să pună țara la cale.

Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană au fost surprinşi luând cina la aceeaşi masă, luni seară, într-un restaurant, împreună cu alţi politicieni, printre care şi fostul premier Victor Ponta.

Întrunirea a stârnit un val de reacții în contextul discuțiilor privind candidaturile la alegerile prezidențiale.

Întrebat miercuri dacă i-a făcut o ofertă politică lui Mircea Geoană care și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al României, actualul lider PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că a participat la evenimentul organizat de Marius Tucă pentru că este un jurnalist celebru pe care l-a urmărit și de la care a avut de învățat încă de când era la organizația PSD tineret. De asemenesa, întrebat dacă va candida pentru funcția de președinte al României, Marcel Ciolacu a evitat un răspuns.

În opinia lui Horia Nasra, analist politic clujean și fost lider al PSD Cluj, cina a fost una a tatonărilor și negocierilor, care însă nu a dus la un rezultat clar.

„Marcel Ciolacu pleacă din pole position la aceste alegeri. Are o mașinărie politică în spate - PSD - și are cele mai mari șanse să intre în turul al doilea.

În ceea ce privește "cina cea de taină" de la ziua lui Marius Tucă, nu cred că a fost o masă a tăcerii, ci una a negocierii, însă una eșuată cred eu, fără vreun rezultat clar. Astfel de tatonări, negocieri, sunt normale în politică”, a spus Horia Nasra, pentru ZIUA de CLUJ.

Discuții „din politețe politică”

Radu Albu-Comănescu, lector la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, crede că discuțiile au vizat mai degrabă o sondare a intențiilor reciproce.

„Aș spune că e una din acele coincidențe care nu e întotdeauna o coincidență. Toți trei au făcut cândva partdin PSD, iar întâlnirea sub acoperișul unui eveniment monden le-a permis, din punctul meu de vedere, mai degrabă o sondare a intențiilor reciproce decât un “taifas strategic” care să pună țara la cale.

Nu în asemenea circumstanțe s-ar desfășura întâlnirile care ar trebui să bată în cuie cine știe ce alianță subterană.

Dar, în politică, mai ales când ești candidat independent, trebuie să știi să ai echidistanță, raporturi obiective și raționale cu liderii de partid existenți, iar o discuție cu liderul PSD., candidat rival, rămâne în zona politeții politice bine gândit”, consideră Radu Albu-Comănescu.

Reamintim că, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de CURS, liderul PSD, Marcel Ciolacu, este cotat cu 31% în intențiile de vot pentru alagerile prezidențiale, urmat de Nicolae Ciucă, cu 19%, în timp Mircea Geoană şi George Simion sunt la egalitate cu 15%.

Într-un sondaj anterior realizat de INSCOP, actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situa pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi – 14.3%, de liderul SOS România Diana Şoşoacă – 13.4%, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%.

Comenteaza