ANALIZĂ | „E bine că alegerile nu au fost comasate” / „Timp mai îndelungat de precampanie pentru toate partidele”
- Scris de Anca Colibasanu
- 05 Iul 2024, 14:10
- Politica
- Ascultă știrea

Analiștii politici contactați de ZIUA de CLUJ atrag atenția asupra strategiilor din spatele datelor anunțate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, gândite de cele două partide de la putere.
După o „bâlbâială” destul de îndelungată, cu răzgândiri și o consultare cu partidele mai mult de ochii lumii, liderii politici au anunțat, în sfârșit, datele alegerilor prezidențiale și parlamentare.
Horia Nasra, analist politic și fost lider al PSD Cluj, subliniază importanța faptului că cele două scrutinuri nu au fost comasate. În opinia sa, vom asista la o campanie consistentă, în contextul intercalării parlamentarelor.
„Liderii celor două partide PNL și PSD au agreat de ceva vreme și calendarul datelor de la prezidențiale și parlamentare și continuarea alianței de guvernare. Este însă greu de explicat electoratului continuarea unei coaliții contra naturii din punct de vedere ideologic, strategic și economic și atunci vin cu diferite teme false și secundare care să creeze contextul continuării mariajului PSD-PNL.
Este bine că aceste alegeri nu au fost comasate, însă dată fiind intercalarea parlamentarelor între turul 1 și turul 2 la prezidențiale, vom avea o campanie consistentă în care cea mai bună locomotivă la prezidențiale va trage si cele mai multe "vagoane" procente la parlamentare pentru partidul pe care-l reprezintă”, spune Horia Nasra.
„Debandadă cu accente de criză de vanități”
Despre calcule și strategii vorbește și Radu Albu-Comănescu, lector la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Analistul atrage atenția că datele anunțate sunt alese pentru a corespunde, „cel puțin ca pretext”, perioadei tradiționale a alegerilor prezidențiale și parlamentare din România.
„Aceasta permite o marjă de manevră mai largă partidelor din coaliție pentru a discuta fie strategiile de campanie, fie ceea ce pare o soluție mult mai realistă: susținerea candidatului independent care întrunește deja cel mai mare număr de sufragii și încredere din partea opiniei publice.
Toate partidele politice vor beneficia de un timp mai îndelungat de precampanie, Și vor avea totodată posibilitatea să revină asupra unor pași pe care nu îi consideră suficient de bine gândiți în termeni de strategie, fără a se afla sub presiunea imediată a timpului. Debandada cu accente de criză de vanități în cele două partide ține mai degrabă de orgolii decât de gândirea eficientă, pentru că nici unul din candidații celor două partide din coaliție nu au tracțiunea electorală pe care o are candidatul independent care se profilează la orizont.
Soluția realistă este să admită că orientarea electoratului nu e compatibilă cu strategiile lor de partid, și că ceea ce ar trebui să aibă în vedere ar fi mai degrabă negocieri privind poziția de prim-ministru decât președinte”, spune Radu Albu-Comănescu.
Cât despre prezența românilor la vot, analistul completează:
„Depinzând de gradul de interes pe care îl solicită campania, și de credibilitate (…pe cat posibil) din partea partidelor, electoratul poate fi mobilizat într-un procent cel puțin egal cu cel de acum patru ani. Dacă această campanie va și evidenția rolul important al compatibilizării Parlamentului cu un președinte, prezența la urne ar putea fi crescută. Dacă!”.