ANALIZĂ | „Lasconi este cel mai bun pariu politic al USR” / „Un actor fără suprafață națională, cu succes limitat”

ANALIZĂ | „Lasconi este cel mai bun pariu politic al USR” / „Un actor fără suprafață națională, cu succes limitat”
| Foto: Facebook Elena Lasconi

Analiștii politici clujeni contactați de ZIUA de CLUJ au păreri împărțite în ce privește alegerea Elenei Lasconi în funcția de președinte al USR.

După demisia lui Cătălin Drulă, în urma rezultatelor slabe de la alegerile locale și europarlamentare, USR și-a ales noua conducere, fără prea multe emoții. Elena Lasconi este de acum noul lider al Uniunii și își propune schimbare și reconstrucție.

Dacă unii analiști consideră că Lasconi este tot ce are nevoie acum USR, alții sunt de părere că, dimpotrivă, nu vor avea loc schimbări majore, sub șefia acesteia.

În opinia lui Horia Nasra, analist politic și fost lider al PSD Cluj, USR are numai de câștigat sub conducerea Elenei Lasconi, iar liberalilor nu le-ar strica să ia în serios prestația acesteia pe scena politică.

„Elena Lasconi este cel mai bun pariu politic al USR, politicianul cu cea mai bună cotă, dacă tot suntem în zodia euro.

Cred că președinția Elenei aduce trei avantaje uriașe pentru USR:

1. Are capacitatea de a coagula un bazin de dreapta mai consistent decât nișa pe care este așezat astăzi USR, vorba unei cărți, „hipsteri, bobos și clase creative” care s-a autodefinit ca a fi de „dreapta” dar care are încă multe manifestări de stânga.

2. Prin poziționarea ei la referendumul pro familie are posibilitatea să dezlipească de USR, etichete nedrepte și necinstite de partid ateist și promotor al minorităților sexuale, etichete fals puse de PSD și PNL

3. Este un excelent comunicator.

Așa cum PSD are emoții cu al său candidat versus Mircea Geoană, cred că astăzi și PNL ar trebui să o ia serios în calcul pe Elena Lasconi. La nivel de comunicare și emoție, ceea ce contează enorm într-o campanie, Lasconi e ce trebuie, pe când generalul Ciucă, oricum l-ai întoarce, rămâne un produs electoral greu de marchetat”, spune Horia Nasra.

De o cu totul altă părere este Radu Albu-Comănescu, lector la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș Bolyai. În opinia sa, alegerea Elenei Lasconi la șefia USR nu va contribui la îmbunătățirea imaginii acestei grupări.

„Din punctul meu de vedere, alegerea doamnei Lasconi, cu toate că încearcă să constituie o mișcare de salvare in extremis a partidului, nu va contribui la îmbunătățirea imaginii acestei grupări, USR fiind marginalizat, minor în raportul cu rolul pe care l-a fi putut juca la nivel național înainte de criza guvernamentală pe care au provocat-o în 2022, și atestă lipsa de cadre și de personal capabil să asume reînnoirea USR.

Doamna Lasconi este un actor fără suprafață națională, cu succes limitat în conturarea unei imagini consistente, cu reflexe politice ancorate mai degrabă în tradiționalism decât în progresismul pe care USR dorea să-l încarneze (e suficient să reamintim de participarea ei la referendumul pentru familia tradițională…), și care nu știm în ce măsură va putea coagula consensul în partid, nici pe ce termen, ea jucând și cartea individualismului în acțiune”, afirmă Radu Albu-Comănescu.

Analistul mai atrage atenția că disputa cu fiica ei este de notorietate, ceea ce o vulnerabilizează raportat la potențialii inamici politici care nu vor rămâne indiferenți la exploatarea disensiunilor personale.

„Vom vedea dacă reconstrucția promisă a partidului va deveni realitate sau dacă se va topi în interminabile scandaluri”, mai subliniază Radu Albu-Comănescu.

Reamintim că votul pentru alegerea noului președinte al USR a durat două zile și s-a desfășurat online, lproces participând toți membrii de partid.

Alegerile au avut loc după decizia lui Cătălin Drulă de a demisiona de la șefia partidului, în urma rezultatelor slabe de la alegerile locale și europarlamentare. La Congresul USR nu a fost votat doar liderul, ci și noul Birou Național, organism care poate bloca deciziile preşedintelui.

Comenteaza