ANALIZĂ | Mircea Geoană, prezidențiabil? Analist politic clujean: „După ce a înotat în ocean, parcă nu-i mai vine ușor să facă baie într-o baltă”

ANALIZĂ | Mircea Geoană, prezidențiabil? Analist politic clujean: „După ce a înotat în ocean, parcă nu-i mai vine ușor să facă baie într-o baltă”
| Foto: Facebook Mircea Geoană

Partidele politice își vor desemna candidații la prezidențiale după alegerile din 9 iunie.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că "oferta politică actuală nu e foarte convingătoare" pentru mulţi români şi că simte în publicul din ţară şi din diaspora "dorinţa unei schimbări profunde".

Declarația a fost făcută zilele trecute, cu ocazia lansării unei cărți. Chiar dacă nu a anunțat încă, nimic oficial, nu e un secret că fostul social democrat ia în calcul varianta unei candidaturi la prezidențiale. Rămâne de văzut cine îl va susține politic în această cursă.

Analistul politic Horia Nasra, fost președinte al PSD Cluj, crede că Mircea Geoană își va anunța candidatura la funcția de președinte doar dacă va avea un sprijin considerabil din zona partidelor.

„PSD trebuie să-și desemneze după alegerile din 9 iunie un candidat la prezidențiale, un membru de partid, cel mai probabil pe Marcel Ciolacu. Are legitimitatea a două funcții – premier, președinte PSD și o notorietate uriașă obținută în ultimii doi ani.

Sigur, mai sunt și alte variante în partid de prezidențiabili – Mihai Tudose, Gabriela Firea, Olguța Vasilescu, Victor Negrescu sau Sorin Grindeanu, însă Marcel Ciolacu are de departe prima șansă.

Mircea Geoană își va anunța candidatura doar dacă va avea un sprijin considerabil din zona partidelor. După ce a fost secretar adjunct NATO, adică a înotat în ocean, parcă nu-i mai vine ușor să facă baie într-o baltă. Prin urmare, nu cred că va candida doar de dragul de a candida, ci o va face dacă va considera că are șanse reale de victorie", a declarat Horia Nasra.

Totodată, el atrage atenția asupra unei variante nefaste pentru PSD: „Cea mai nefericită variantă pentru PSD, ar fi ca ambii să candideze - Ciolacu și Geoană, acest scenariu putând scoate candidatul stângii în turul al 2-lea în detrimnetul Ciucă sau George Simion.

(...)Astăzi, în concret, nicio voce din conducerea PSD, oficial, nu l-a invitat (pe Mircea Geaonă – n.red) să candideze din partea PSD”.

O alternativă de talie internațională

De altfel, atrag atenția alți comentatori politici, după Klaus Iohannis, ar fi bine ca președinția să ajungă tot în mâinile unui politician recunoscut deja la nivel internațional.

Analistul politic Radu Albu Comănescu crede că țara noastră are nevoie de un președinte care să gândească o strategie pe termen lung.

„Din punctul meu de vedere, candidatura lui Mircea Geoană este mai mult decât binevenită, pentru că oferă o alternativă de talie internațională acolo unde pe scena românească avem de-a face cu actori care au o dinamică mult mai centrată pe strategii de putere și de partid, cu riscuri multiple de a uita de interesele României pe termen lung.

Altfel spus, România are nevoie de un președinte care să înțeleagă dezvoltarea strategică pe viitorii 10 ani cel puțin.

Pe de altă parte, după ce Klaus Iohannis a dobândit o talie internațională destul de bună, reprezentativitate și recunoaștere, trebuie spus că ar fi dificil să nu ne orientăm către o personalitate care are deja aceste atuuri, de care România poate beneficia continuându-și ieșirea din poziția periferică pe care foarte adesea nu prea înțelege să și-o depășească’’, a precizat Radu Albu Comănescu.

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură a lui Geoană la președinție

Peşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, s-a declarat "ferm convins" că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidenţiale, menţionând şi că nu a avut nicio discuţie cu acesta, din calitatea acestuia de secretar general adjunct al NATO, despre situaţia de criză de securitate.

"Avem două conflicte, avem un război în Ucraina, avem un conflict în Orientul Mijlociu şi avem România. Statul român şi România are şansa de a avea secretarul general adjunct la NATO, pe domnul Mircea Geoană. Am crezut că domnul Geoană se ocupă cu războaiele, cu asta se ocupă NATO, nu cu lansări de cărţi. Am înţeles. Domnul Geoană este în campanie. Domnul Geoană va candida. Eu nu sunt ironic, dar eu presupun că românii aşteaptă în primul rând de la mine să vorbesc de ce fac la Guvern. Dar, eu cu domnul, cu românul Mircea Geoană nu am avut nicio discuţie în ceea ce priveşte situaţia de criză de securitate în care ne aflăm. Credeţi-mă că am avut cu toţi responsabilii din domeniu",a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, întrebat în legătură cu o posibilă intenţie a lui Mircea Geoană de a candida la Preşedinţie, conform Agerpres.

El a adăugat că a avut discuţii pe tema securităţii "cu toată lumea, mai puţin cu domnul Geoană, românul".

"Am înţeles. Domnul Geoană este în campanie, lansează cărţi şi lumea îl roagă să candideze. (...) Foarte bine, dar sunt ferm convins că va candida. Sunt ferm convins că domnul Geoană va candida. Foarte bine pentru democraţie", a adăugat Ciolacu.

Comenteaza