Andreea Paul: „Victor Ponta loveşte şi fuge"

Andreea Paul: „Victor Ponta loveşte şi fuge
Fostul consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc desfiinţeză filozofia bugetară
a guvernului Ponta, pe care o califică drept un eşec.

Andreea Paul spune că USL a dezvoltat un stat prădător, care doar taxează fără să ofere o îmbunătăţire a serviciilor. Ea susţine că premierul Ponta se ascunde după Fondul Monetar Internaţional, instituţie care, în realitate, n-ar fi cerut executivului să introducă noi taxe şi impozite.

„Victor Ponta loveşte şi fuge. Se ascunde după FMI şi dă vina pe Fond pentru noile taxe şi impozite. În realitate FMI nu ne impune nimic, Victor Ponta nu face altceva decât să continue politica lui Adrian Năstase de creştere a tuturor redevenţelor cu 25%, mai puţin la petrol şi gaze", a afirmat Paul. Prim-vicepreşedintele PDL acuză guvernul USL că nu ştie altceva decât să taxeze tot ce mişcă în ţară. „După ce a introdus 30 de noi taxe şi impozite în 2013, guvernul USL a mai anunţat patru noi impozite pentru anul viitor. USL a dezvoltat statul prădător, nu statul partener, taxează, dar nu îmbunătăţeşte serviciile publice, învăţământul, sănătatea. Guvernul USL a schimbat filozofia bugetară schimbând accentul pus pe investiţii cu accentul pus pe cheltuielile cu personalul bugetar. Comparativ cu guvernul Boc, guvernul Ponta are -13% la investiţii şi +15% la cheltuielile cu personalul în buget, filozofie care s-a dovedit a fi un eşec", a declarat Paul.

Ea susţine că soluţia multiplicării taxelor şi impozitelor este utilizată de guvern deoarece este incapabil să colecteze taxele existente deja. „Efectul proastei colectări s-a văzut în cele patru rectificări bugetare, toate negative, realizate de guvernul USL. Evaziunea fiscală e în creştere. Numai din taxa pe valoarea adugată necolectată, statul pierde 10 miliarde de euro în fiecare an. Sub guvernul Ponta, în medie, 74 de firme intră în insolvenţă în fiecare zi. Prin comparaţie, pe vremea guvernului Boc doar 59 de firme intrau în insolvenţă într-o zi. În 2013 numărul şomerilor aflaţi concomitent în plată a crescut cu 56.000. Problema este că guvernul Ponta ia doar măsuri reactive, nu proactive, ia doar măsuri prin care să-şi acopere găurile; aşa am ajuns la un veritabil record de noi taxe şi impozite, ceea ce înseamnă impredictibilitate fiscală, iar încrederea investitorilor străini în economia României e la pământ", a afirmat Paul.

Fostul consilier al lui Boc n-a ezitat să facă curte liberalilor, solicitându-le semnăturile pentru ca PDL să poată iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta. „Am să citez din doi liberali. Vicepremierul Daniel Chiţoiu a recunoscut: «Românii cu venituri medii vor plăti mai mult pentru funcţionarea statului», în vreme ce chiar preşedintele PNL, Crin Antonescu a afirmat, la finalul negocierilor cu FMI că «singura măsură în sprijinul mediului de afaceri este păstrarea cotei unice». În aceste condiţii, dacă mai există luciditate în rândul liberalilor, să vină să semneze moţiunea de cenzură pe care o pregăteşte PDL. Menţionăm că, neavând numărul minim necesar de parlamentari în opoziţie pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, PDL va formula doar o moţiune simplă împotriva politicii economice a guvernului.

Senatorul PNL Marius Nicoară îi retează, însă, orice speranţă. „Îi amintesc doamnei Andreea Paul că noi, liberalii, ne-am bătut pentru ca multe dintre măsurile sinucigaşe luate de guvernul Boc - măsuri pe care, în calitate de consilier al premierului, le-a girat şi doamna Paul - să nu se ia, ca să nu ajungem în această criză profundă în care ne-au adus acele măsuri. Consider că negocierile cu FMI ne-au adus lucruri foarte bune, cum ar fi posibilitatea reducerii CAS şi păstrarea cotei unice, două reuşite majore", a declarat Nicoară.

 

Comenteaza