Ape tulburi în marele PNL de la Cluj. Acuzaţii de „blat cu PSD-ul" şi „candidaţi impuşi"

Ape tulburi în marele PNL de la Cluj. Acuzaţii de „blat cu PSD-ul
Tot mai mulţi aleşi liberali din PNL Cluj anunţă că pleacă din partid, pentru că nu se mai regăsesc pe listele de candidaţi pentru alegerile locale din iunie.

Din ce în ce mai mulţi oameni din teritoriu ai celor două partide, PNL şi PDL, care au fuzionat în marele PNL, nu se înţeleg cu privire la candidaturile pentru alegerile locale din iunie şi au ajuns să se excludă reciproc sau să migreze la alte partide.

Situaţia tensionată de la Gherla, unde fostul co-preşedinte al organizaţiei municipale a PNL, provenit din PDL, Vasile Bărbos, a ales să plece din PNL şi să candideze la primăria oraşului din partea PMP-ului, pentru că forul judeţean al partidului l-a preferat candidat pe actualul edil Marius Sabo, nu este singulară.

Recent doi consilieri locali ai PNL din comuna Chinteni, fieful PSD-ist al primăriţei Lucia Suciu, şi alţi câtiva membri au decis să plece din partid şi să migreze tot spre Partidul Mişcarea Populară, acuzând conducerea judeţeană de blat cu PSD-ul prin impunerea unui candidat la postul de primar care a lucrat până acum cu un primar pesedist dintr-o altă comună.

"Vă anunțăm că PNL Organizația Chinteni așa cum o știți dumneavoastră nu mai există. Prin blatul PNL-PSD la Chinteni au fost impuși candidați la Primărie și la Consiliul Local cu care noi nu putem fi de acord. Oameni care nu au fost niciodată membri PNL, care au aparținut dintotdeauna unor alte formațiuni politice, în general formațiuni de stânga. Oameni care nu au muncit 5 minute în toată viață lor pentru acest partid, după ce au văzut că în 2012 PNL a obținut 2 consilieri locali după o pauză de 12 ani, au văzut că se poate și au intrat în PNL, acum, ca să poată să vină în fața dumneavoastră ca fiind mari PNL-iști.Din acest motiv, noi cei care am fost Organizaţia PNL Chinteni am ales să plecăm spre o altă formaţiune politică, pentru a putea continua munca începută în 2012, şi a fi o soluţie alternativă reală a actualei conduceri a comunei Chinten", a scris fostul preşedinte al PNL Chinteni, Sergiu Ferenţ, pe Facebook.

Contactat de ZIUA de CLUJ, Sergiu Ferenţ a explicat: „Ni s-a impus de către domnul Marius Nicoară un candidat, o doamnă, pe nume Maria Manu, fără ca noi să fim consultaţi în vreun fel. Secretarul general al organizaţiei judeţene ne-a transmis încă din 19 decembrie 2015 că doamna este candidatul PNL la funcţia de primar al comunei". Întrebat de reporterul ZIUA de CLUJ pe ce se bazează când afirmă că actuala conducere a PNL Cluj a făcut un blat cu PSD-ul la Chinteni, Sergiu Ferenţ a spus: „Doamna aceasta lucrează la primăria Iclod, care este condusă de un primar PSD iar nimeni din vechea organizaţie a PNL nu se mai regăseşte pe lista de consilieri locali pentru alegerile din acest an. Mai mult, domnul Nicoară, când venea la Chinteni, nu trecea pe la noi pe la organizaţie dar se ducea la doamna primar de la PSD".

O altă situaţie încordată legată de candidaturile PNL la locale se înregistrează în comuna Luna, la doi paşi de municipiul Câmpia Turzii. Aici, actualul viceprimar Aurel Giurgiu, provenit din PDL, este pe picior de plecare din partid, după ce nu a fost acceptat să candideze la primăria comunei, care este condusă de un alt liberal, Laurenţiu Tor. „Vechii PNL-işti ne-au băgat pumnul în gură. Am ajuns să avem o paritate de 3 la 1 în favoarea vechiului PNL. Au fost declaraţii doar de faţadă că vor merge împreună cu noi, pentru că pe lista pentru consiliul local nu este nici un membru din partea vechiului PDL", a declarat pentru ZIUA de CLUJ viceprimarul comunei Luna, Aurel Giurgiu. Acesta a spus că are oferte de la mai multe partide, de la PSD, ALDE, PMP, dar că încă nu s-a decis spre care va merge.

În replică, co-preşedintele PNL Cluj, senatorul liberal Marius Nicoară, a afirmat că deciziile privind candidaturile pentru funcţiile de primar şi pentru consiliul local s-au luat pe baza unor studii şi în funcţie de hotărârile partidului.

Atât la Gherla, cât şi la Chinteni, deciziile privind candidaturile s-au luat pe baza prevederii că primarii în funcţie au drept de preemţiune la înscrierea în cursa pentru un nou mandat şi pe baza unor studii. Candidaţii pe care i-am ales au fost cei mai bine plasaţi în aceste studii. Despre acuzaţiile de blat cu PSD-ul la Chinteni vreau să spun că după scorul obţinut până acum de primarul PSD din Chinteni, mai degrabă îi suspectez pe foştii liberali de acolo de blat. La Luna, primarul care este de la PNL, a avut drept de preemţiune, iar viceprimarul s-a supărat. Probabil vor mai fi asemenea cazuri şi în altă parte", a spus Marius Nicoară.

 

Comenteaza