Au şi liberalii un „stat paralel” al lor

Au şi liberalii un „stat paralel” al lor
Congresul Ligii Aleşilor Locali (LAL) ai PNL de la Cluj le-a oferit liberalilor prilejul să atace o autoritate a statului cu acuzaţii similare celor pe care PSD le aruncă la adresa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi a aşa-zisului stat paralel.

Dacă au existat, printre vorbitori, primari care s-au plâns de modul în care sunt trataţi de inspectorii Curţii de Conturi, apogeul atacurilor la adresa instituţiei a fost oferit chiar de şeful liberalilor, Ludovic Orban. Acesta nu a ezitat să lanseze atacuri copy-paste după acuzaţiile liderilor PSD la adresa DNA. „Curtea de Conturi este un organ de represiune la îndemâna PSD. Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea cheltuirii banilor şi nu oportunitatea", a clamat Orban.

Majoritatea vorbitorilor la eveniment s-au referit aproape exclusiv la problemele cu care se confruntă administraţiile locale şi, în special, administraţiile liberale, confruntate nu doar cu politica fiscală aventuroasă a guvernului, ci şi cu ceea ce unii vorbitori au numit jefuirea comunităţilor gestionate de PNL mult mai prospere decât cele aflate în administrarea social-democraţilor.

„Revoluţia fiscală este cea mai curată formă de revoluţie fiscală bolşevică, o naţionalizare a resurselor autorităţilor locale", a afirmat primarul Clujului, Emil Boc. „În fiecare an Clujul pierde echivalentul în bani ai unei Săli Polivalente, bani care nu rămân acasă, ci merg în altă parte", a adăugat el.

În ton cu Boc a fost şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care s-a plâns că, datorită reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10%, municipiul pe care îl păstoreşte va pierde 33 de milioane de euro. Robu a precizat că nu se opune scăderii impozitului pe venit, ci migrării acestuia către capitală.

„Impozitul pe venit ar trebui să rămână 100% la nivel local. Bugetul central are alte surse de venit, a afirmat Robu. Această idee a fost reluată de Orban, care a propus o soluţie de împărţire a sumelor colectate din impozitul pe venit 75%-25% între autorităţile locale şi cele judeţene. El a mai cerut ca 80% din redevenţele pe concesiuni să fie făcute, de asemenea, venituri la bugetele locale. Orban a aruncat şi cele mai grele vorbe la adresa actualilor guvernanţi.

„România a ajuns pe mâna unor vechili care, în judeţele pe care le-au condus, au adus sărăcie, şomaj, lipsă de educaţie, număr mare de persoane asistate social. Asta se întâmplă atât timp cât România a încăput pe mâna unor ageamii care vor cât mai mulţi români ajunşi la mâna lor şi cât mai puţini care să trăiască pe propriile picioare. Ăştia nu vor să scoată din sărăcie judeţele pe care le-au condus, ci să jefuiască comunităţile locale conduse de liberali, unde oamenii trăiesc mult mai bine decât în cele conduse de PSD", a spus liderul PNL.

În opinia sa trebuie să se termine cu dependenţa proiectelor comunităţilor locale de toanele puterii politice de la Bucureşti. „Trebuie gândit un sistem de finanţare astfel încât aleşii locali să nu mai stea cu mâna întinsă la guvern. Banii să nu mai stea în pixul unuia precum Paul Stănescu (ministrul Dezvoltării - n. red.)", a afirmat Orban.

Invitat special al Congresului LAL a fost liderul grupului PPE din Comitetul European al Regiunilor, Michael Schneider. Dacă majoritatea discursului său a avut ca subiect fondurile europene, Schneider a fost singurul vorbitor care a făcut referire la tot mai gravele probleme penale ale şefului PSD.

„Suntem îngrijoraţi de acuzaţiile făcute de OLAF în legătură cu Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor. În orice alt stat membru al UE, această situaţie ar fi declanşat demisia sa până la clarificarea acuzaţiilor", a spus Schneider.

Congresul de la Cluj a ales noua echipă de conducere a LAL. Noul şef este preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. În astructura de conducere şi-au făcut loc şi trei clujeni. Prim-vicepreşedinte LAL este primarul Huedinului, Mircea Moroşan, vicepreşedinte a fost ales viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, în vreme ce primăriţa din Băişoara, Minodora Luca, a devenit membru al Biroului Permanent al LAL.

Etichete
Comenteaza