Autonomia Corsicii le-a dat noi idei maghiarilor din Transilvania! Oficial din Ungaria: „Un bun exemplu pentru UE”

Autonomia Corsicii le-a dat noi idei maghiarilor din Transilvania! Oficial din Ungaria: „Un bun exemplu pentru UE”

Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a propune o modificare constituțională prin care insula Corsica să primească statut de autonomie a alimentat discursul autonomist și în Ungaria.

Katalin Szili, consilier principal al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că exemplul Corsicii este unul bun și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor, scrie g4media.ro.

Reluarea discuțiilor despre autonomia teritorială în Transilvania vine pe fondul tensiunilor majore din Spania, unde amnistia acordată de guvernul de stânga Sanchez liderilor autonomiști catalani condamnați pentru separatism a provocat proteste masive de stradă.

Consilierul principal Katalin Szili a declarat că este plină de speranță că președintele Emmanuel Macron a inițiat autonomia Corsicii și a corsicanilor în Franța, potrivit agenției de presă MTI, citată de Rador Radio România.

Acesta ar putea fi chiar un bun exemplu pentru Uniunea Europeană și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor, a mai spus oficialul ungar într-un discurs la adunarea generală a Federaţiei Organizațiilor Maghiare din Europa de Vest. În schimb, ea şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că Comisia Europeană nu a înscris încă pe ordinea de zi problema minorităţilor naţionale autohtone.

Reamintim că instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale, politicile publice legate de acest subiect fiind apanajul exclusiv al guvernelor.

Astăzi, în întreaga lume există comunități maghiare, a spus Szili, amintind că la ședința Comisiei Naționale de Coeziune a Parlamentului ungar, şi vicepremierul Zsolt Semjén a subliniat că maghiarii care trăiesc în diasporă au un rol la fel de important în politica naţională a Guvernului ca şi maghiarii care trăiesc în comunităţi compacte în mai multe zone din Bazinul Carpatic.

În discursul său, Katalin Szili a prezentat situația comunităților maghiare care trăiesc în țările învecinate, afirmând că numărul acestora este în scădere peste tot, iar situația lor poate fi considerată cea mai dificilă în Ucraina, în timp ce Comisia Europeană a propus începerea negocierilor de aderare cu această ţară.

Invocând un „moment istoric”, președintele Emmanuel Macron a propus la 28 septembrie să se parcurgă „o nouă etapă” cu „intrarea Corsicii” în Constituția franceză și „autonomia” insulei, care nu ar fi „nici împotriva statului, nici fără stat”. „Statu quo-ul ar fi un eșec pentru noi toți”, a asigurat președintele Republicii, vorbind la Ajaccio în fața Adunării Corsicii, controlată de naționaliști.

Populația corsicană a depășit 350.000 de locuitori la o suprafață de 8.722 km pătrați.

loading...
Comenteaza