Băsescu ameninţă cu un nou referendum

Băsescu ameninţă cu un nou referendum
Preşedintele a anunţat că e gata să reediteze referendumul din 2009, anul viitor, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.

„Vă asigur că s-ar putea să mai aibă loc referendumuri până îmi termin mandatul. Spre exemplu, cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lămuri eventual ceea ce nu respectă parlamentarii în revizuirea Constituţiei", a anunţat Traian Băsescu. În prealabil, preşedintele a ameninţat că va cere românilor să boicoteze referendumul pentru revizuirea Constituţiei, dacă nu vor fim introduse în legea fundamentală cerinţele referendumului din 2009.

Liderul liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, spune că pentru USL ar fi o oportunitate excelentă repetarea referendumului din 2009. „Ar fi foarte bine, pentru că acum am organiza noi referendumul şi am explica românilor exact cum stau lucrurile, pentru că atunci când referendumul a fost organizat de partidul condus de facto de Traian Băsescu. Ei n-au făcut acest lucru şi noi am sesizat la vremea respectivă", a afirmat Nicoară.

Şeful PSD Cluj, Remus Lăpuşan, afirmă că Băsescu nu va mai avea când să facă referendum. „Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare: dacă totul va merge cum trebuie, în acest an vom avea referendum pentru revizuirea Constituţiei, moment în care se va termina cu toate aceste speculaţii şi discuţii. Traian Băsescu spune multe, noi, cei din USL, avem de lucru, nu de comentat tot ce spune el", a declarat Lăpuşan.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, militează pentru respectarea voinţei poporului. „Suveranitatea unui popor se manifestă prin referendum şi nu cred că cineva poate fi condamnat pentru că oferă poporului posibilitatea să îşi exprime voinţa prin referendum. Sper că Victor Ponta şi Crin Antonescu au ajuns la maturitatea politică necesară ca să înţeleagă că voinţa poporului nu poate fi ignorată chiar dacă ai 70% în parlament. E ca la armată, unde, dacă comandatul îţi cere să sari, nu întrebi «De ce?», ci «Cât de sus?». Când poporul îţi spune să faci ceva, nu întrebi «De ce?», ci faci acel lucru", a comentat Buda.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andra Levente, e sceptic în privinţa transpunerii ameninţării în fapte. „Sigur, preşedintele are tot dreptul să convoace un referendum, dar trebuie spus, la fel de corect, că acesta are doar rol consultativ. Pe de altă parte, sunt ferm convins că preşedintele nu va convoca acum un referendum, având în vedere problemele bugetare cu care ne confruntăm. Cât despre organizarea referendumului simultan cu alegerile europarlamentare, există o recomandare a organismelor europene că alegerile pentru Parlamentul European să fie organizate singure, fără să fie parazitate de alte scrutine", a spus Mate.

 

Comenteaza