Băsescu: Îmi asum eroarea de a nu fi înţeles articolul 140 din CPP, dar trebuie corectat

Băsescu: Îmi asum eroarea de a nu fi înţeles articolul 140 din CPP, dar trebuie corectat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală, fiind responsabilitatea preşedintelui, precum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Cod, menţionând însă că asta nu înseamnă că legea nu poate fi corectată.

"Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este resposnabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu însemană că nu trebuie corectat", a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că juriştii de la Preşedinţie sunt constituţionalişti, nu penalişti.

"Nici eu nu sunt un penalist", a spus Băsescu.

El a subliniat că îşi asumă neînţelegerea articoului privind utilizarea mijloacelor tehnice, dar asta nu însemană că nu trebuie corectată o eroar.

"Aşa cum pe 15 octombrie noapatea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a adopat-o pe 16 octombrie, în şedinţă de Guvern, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de procedură penală", a spus Băsescu.

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care preşedintele Băsescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta în care solicită adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi răspunsul în care Ponta aminteşte că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc.

Preşedintele atenţionează că, fără o Ordonanţă de Urgenţă, există un risc semnificativ ca probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două Coduri.

În scrisoarea transmisă, joi, de către preşedintele Traian Băsescu, dar prezentată public de Guvern, şeful statului arată că se vede nevoit să solicite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, având în vedere că Guvernul nu a adoptat un astfel de act în şedinţa de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanţe şi ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Preşedintele arată că este nevoie de o Ordonanţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.

În scrisoarea de răspuns, Ponta îi aminteşte însă că aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cere să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat. Ponta precizează totodată că ministrul Justiţiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislaţiei, după discuşia avută, joi, la CSM.

Etichete
Comenteaza