Băsescu, primele declaraţii după revenirea în funcţie. Ce spune

Băsescu, primele declaraţii după revenirea în funcţie. Ce spune
Preşedintele Traian Băsescu face primele declaraţii după revenirea sa în funcţie, în această seară.

Iată principalele declaraţii, conform realitatea.net

- Voi face o vizită de lucru la Bruxelles, având programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi cu comisarul pentru Justiţie Viviane Reding.

- Este în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi în acelaşi timp sunt procese particulare de interes pentru România pe care doresc să le discut cu înalţii demnitari ai UE.

- Unul dintre subiectele discutate va fi cel privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

- Comisia Europeană a decis să solicite pentru Romania un raport suplimentar ce vizeaza în mod deosebit statul de drept, care trebuie finalizat până în decembrie. E de interes major să vedem exact abordările Comisiei cu privire la acest raport special

- Raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversarile de după terminarea referendumului, mesajul meu va fi unul precis, dincolo de alte discuţii colaterale, şi anume acela că instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară

- În privinţa dosarului Schengen: Poziţia mea ramâne neschimbată. Accesul e o chestiune tehnică, aşa cum e definită de tratatul de aderare, şi nu poate fi conexat cu alte conditionalitaţi, inclusiv cu MCV

- Voi relua discuţia privind extinderea cu un an a perioade de utilizare a fondurilor europene. Din păcate, momentul optim a trecut. Nu ştiu dacă mai poate fi reluat cu succesul având îăn vedere că eu am lansat solicitarea în consiliul informal din mai 2012. fiind un consiliu informal s-a luat doar notă de solicitarea mea.

- Doresc să discut atât cu preşedintele Barroso cât şi cu preşedintele Van Rompuy procesele de aporofundare a integrării în UE. E evident că în ultima perioadă, aceste procese au căpătat viteză. Şi v-aş aminti că numai în cursul acestui an noi am adoptat tratatul fiscal.iteza pe care a luat-o procesul de integrare a statelor în UE este deja mare.

- Fac un apel la clasa politică ca în ceea ce priveşte chestiunile europene să existe un consens. Cei care vor plăti facturile vor fi românii. Sigur că o astfel de abordare înseamnă seriozitate şi consecvenţă. Înseamnă să nu laşi dubii asupra apartenenţei tale la UE.

- Eu vă asigur că rămânerea în afara zonei euro ar fi o dramă pe termen mediu şi lung pentru România. Dincolo de asta avem obligaţia care decurge din Tratat. Noi avem o derogare pentru că atunci când am aderat la UE nu îndeplineam criteriile.

- Problema comunităţii rome este educaţia.

- Procesul de globalizare nu iartă pe nimeni. O ţară ca România şi o ţară ca Germania nu poater face faţă singură procesului de globalizare. Sigur nu acceptă nimeni pierderea identităţii culturale. Dar este clar că niciunul dintre noi nu poate face faţă în viitor efectelor procesului de globalizare.

 

Etichete
Comenteaza