Băsescu şi-a desemnat moştenitorii la tron

Băsescu şi-a desemnat moştenitorii la tron
Preşedintele României a abandonat complet masca echidistanţei politice şi a dictat deja strategia partidelor de dreapta pentru alegerile de anul viitor.

Monica Macovei, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu sunt cei pe care Traian Băsescu şi i-ar dori urmaşi la Cotroceni. El a cerut partidelor care se revendică de dreapta să susţină un candidat comun la alegerile prezidenţiale. În plus, preşedintele a dat de înţeles că PDL ar fi o cauză pierdută.

Băsescu şi-a nominalizat preferaţii pentru a-i fi urmaşi la preşedinţie, într-un interviu acordat unui cotidian central. El a afirmat că imaginea PDL nu mai poate fi schimbată nici măcar de aducerea lui Cătălin Predoiu şi a subliniat că, după alegerile europene, partidele de dreapta vor forma o alianţă pentru alegerile prezidenţiale. Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, respinge ideea că partidul său n-ar mai putea fi revigorat. „PDL a fost un partid strâns unit în jurul premierului Emil Boc când a luat măsuri necesare dar nepopulare, iar asta a dus la uzura guvernului şi a partidului. Pentru revigorarea partidului este necesar ca cei care au stat în prima linie când s-au luat măsurile nepopulare să stea în prima linie şi când facem opoziţie USL. Suntem la jumătate de an de la alegeri, când, potrivit tuturor studiilor sociologice, populaţia acordă credit încă guvernanţilor, iar noi vom profita pentru a reorganiza partidul din temelii, începând cu refacerea organizaţiilor desfiinţate prin plecări la alte partide, Renaşterea partidului se va face prin muncă politică de convingere a electoratului", a spus Tişe.

El se declară drept un susţinător al reunirii tuturor forţelor de dreapta, incluzând aici şi PNL: „Pe partea dreaptă electoratul este de 40%, deci e evident că o unire a forţelor de dreapta ne-ar aduce şanse mult mai mari la prezidenţiale, dar pentru asta trebuie creat un pol de dreapta în jurul PDL, cel mai mare partid de dreapta, fără să luăm în calcul PNL, care e în USL. Acest pol nu poate fi făcut decât după alegerile europene, când vom vedea cum stăm fiecare în ochii electoratului. Parcă am un déjà vu şi mă refer la 2010, când dreapta era extrem de divizată şi aşa au ajuns în turul doi Iliescu şi Vadim. Asta doreşte şi acum PSD, pentru că acum e clar pentru toată lumea, numai pentru liberali nu, că PSD va merge cu propriul candidat în alegerile prezidenţiale. PDL e un partid pragmatic şi nu va cădea în capcana PSD; altfel, candidatul lor va câştiga din primul tur sau cel mult va intra în turul doi cu un candidat de la un partid gen PRM sau PPDD. Eu sper să se trezească şi liberalii pentru că polul de dreapta poate fi făcut şi cu PNL".
Tişe crede că mai pot fi şi alţi prezidenţiabili ai dreptei. „Poate fi inclusiv un tehnocrat susţinut de partide, important e să găsim candidatul cel mai bine plasat în sondaje şi cu cel mai mare potenţial de creştere. Evident că prima opţiune a PDL este un candidat propriu, care, pe lângă cei numiţi de preşedinte, pot fi Liviu Negoiţă, Adriean Videanu, Anca Boagiu, Cătălin Predoiu", a spus Tişe. Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, susţine că gruparea sa mai poate fi resuscitată, iar în cazul unei alianţe îşi vede partidul ca pilon principal. „PDL este în restructurare şi reaşezare în teritoriu, proces care sunt convins că va fi de succes. Pe de altă parte, cred în şansa fiecărui partide de a spune ceva în viaţa politică şi fiecare e dator să facă tot ce trebuie să capaciteze oameni care n-au mai făcut până acum politică. E important ca fiecare partid să însemne ceva în spaţiul politic pentru că în politică 1+1 pot face mai mult dar şi mai puţin de 2. Cred în necesitatea unei colaborări a forţelor care se revendică de dreapta, dar şi în şansa PDL de a fi principala forţă care să coaguleze cât mai mult electorat", a spus Buda.

În viziunea sa, Boc ar fi cel mai bun prezidenţiabil. „Cele trei nume rostite de Băsescu au mai fost vehiculate şi până acum, dar, chiar dacă voi fi suspectat de subiectivism, nu pot să nu subliniez faptul că Emil Boc este, de departe, omul cu cea mai mare experienţă politică şi administrativă, dar trebuie întrebat dacă doreşte sau nu să candideze. Există posibilitatea să apară şi alte persoane, dar, aşa cum spunea preşedintele, e greu să mai apară un Ion Iliescu pe stânga sau un Traian Băsescu pe dreapta", a afirmat Buda.

Nominalizat de Băsescu, în acelaşi interviu, alături de Elena Udrea, drept exemplu de politician de forţă, Adrian Papahagi de la Mişcarea Populară, nu pare deranjat de faptul că preşedintele nu a nominalizat nici un posibil prezidenţiabil din noul său partid. „Partidul Mişcarea Populară este în plin proces de constituire şi îşi va defini liderii abia după primul congres, care, în funcţie de momentul înregistrării la tribunal, va avea loc în toamnă sau în iarnă. Abia după aceea vom analiza şi fie vom sprijini candidatul dreptei cel mai bine profilat, fie candidatul nostru. Oricum, toate cele trei nume rostite de preşedintele Băsescu sunt persoane credibile, candidaţi de forţă şi oricare dintre ei ar fi preferabile unei persoane iresponsabile şi din ce în ce mai absente, cum este Crin Antonescu", a spus Papahagi.

El este adeptul candidatului comun al dreptei la prezidenţiale. „E nevoie de un front comun la prezidenţiale, deoarece pentru a intra în turul doi candidatul dreptei va avea nevoie de minim 20%; e matematică simplă. Am mai dus lupte în comun, ne respectăm reciproc, sunt convins că vom reuşi", a declarat Papahagi. Preşedintele filialei clujene a Partidului Forţei Civice, Călin Morar, s-a arătat deranjat de faptul că Băsescu a plasat momentul unirii forţelor de dreapta după alegerile europene. „Trebuie lăsate partidele să-şi spună cuvântul, Băsescu nu e membru de partid. Partidele trebuie să discute, să negocieze şi sunt convins că unele vor merge cu liste comune încă de la alegerile europarlamentare. La prezidenţiale va fi obligatoriu să mergem împreună, altfel am favoriza candidatul USL. Noi, cei din Forţa Civică, avem o singură propunere de prezidenţiabil comun al dreptei: Mihai Răzvan Ungureanu (preşedintele PFC, n. red.)", a comentat Morar.

 

Comenteaza