Bilanţul Guvernului Dăncilă. Ce NU a spus premierul

Bilanţul Guvernului Dăncilă. Ce NU a spus premierul

Premierul Viorica Dăncilă şi-a prezentat luni bilanţul, un monolog triumfalist care a trecut sub tăcere o serie de lucruri importante.

Înainte ca Ministerul de Finanţe să prezente execuţia bugetară la primul semestru, Viorica Dăncilă a anunţat că veniturile bugetului consolidat au crescut în S1 cu 12%, până la 132 de miliarde lei. Nu a spus însă că veniturile fiscale sunt în mare suferinţă - la cinci luni ele cres­când cu doar 0,5%, an/an (nu avem datele la şase luni, pe care Finanţele le publică după data de 25 a lunii). Nu a spus că veniturile din TVA sunt şi ele sub semnul întrebării şi cresc mai încet decât con­sumul: 6-7% este creş­terea consu­mului, faţă de un plus de 4% înregistrat de încasările din TVA.

De asemenea, premierul nu a amintit că avansul cu două cifre al veniturilor bugetare este, mai degrabă, un artificiu, după ce guvernul a decis să includă la venituri sumele pentru subvenţiile europene pentru agricultură - 1,6 miliarde de euro în primele şase luni.

Premierul a lăudat transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, fapt care a adus, spune ea, la buget, un plus de 12,3 miliarde lei. Sindicatele s-au plâns însă, recent, că o treime din angajaţii din mediul privat au avut de suferit de pe urma acestui transfer.

Premierul a vorbit şi despre creşterea sumelor alocate de la Uniunea Europeană pentru România, spunând că acestea au făcut un salt, anul acesta, de 19,7% comparativ cu S1 2017. Dar grosul acestor sume sunt chiar subvenţiile agricole, care în 2018 au venit în prima parte din an. Pe fondurile structurale, la şase luni, România a luat de la UE doar 188 de milioane de euro, adică sub 1% din sumele alocate exerciţiului fi­nanciar 2014 – 2020.

Investiţiile stră­ine directe au cres­cut cu 65,7%, într-un interval de trei ani, a spus pre­mierul. Dar, în perioada man­da­tului ei, ele au crescut cu 15,6%, până la 2,2 mld. euro.

Şeful Executivului a vorbit şi despre şomaj, a cărui ţintă este de a fi redus, până în 2020, sub 3% şi s-a lăudat cu majorările importante de salarii în domeniul medical. Dar nu a amintit deloc despre spitalele promise în programul de guvernare, pentru care nu s-a alocat, nicăieri, niciun leu.

De asemenea, Viorica Dăncilă nu a amintit nimic despre inflaţia care a sărit de 5% în ultimele două luni şi care roade serios din veniturile reale ale salariaţilor.

Comenteaza