Blaga îi face cu mâna lui Băsescu. Cu mâna Adrianei Săftoiu

Blaga îi face cu mâna lui Băsescu. Cu mâna Adrianei Săftoiu
Noul purtător de cuvânt al PDL este un fost consilier prezidenţial, ajuns unul dintre adversarii cei mai înverşunaţi ai lui Traian Băsescu

După ce Traian Băsescu a atacat din nou PDL, urmare a şedinţei CNC în care s-a ales noua conducerea centrală a partidului din jurul lui Vasile Blaga, acesta din urmă pare că a acceptat ruptura relaţiei cu preşedintele desemnând drept purtător de cuvânt al PDL un adversar al lui Băsescu. În prima să apariţie în faţa presei în noua calitate, Săftoiu n-a pierdut ocazia de a-l ironiza pe Băsescu. La fel a procedat şi Blaga cu noua creaţie a preşedintelui, Mişcarea Populară.

„Traian Băsescu are dreptate atunci când spune că se desparte de PDL, e păcat că o face doar la sfârşit de mandat, pentru că asta înseamnă că reintră în litera Constituţiei. care spune că un preşedinte se desparte de partide din momentul în care devine preşedinte. E foarte bine că Traian Băsescu a decis să se despartă nu de PDL, ci de partidele politice", a declarat ieri noul purtător de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu. La rândul său, şeful PDL, Vasile Blaga a atacat noul copil de suglet al lui Traian Băsescu, fundaţia Mişcarea Populară. „Mişcarea Populară este o fundaţie. Eu nici nu i-aş fi pomenit numele, că nu prea mă interesează, ca să fiu foarte clar, dacă dumneavoastră nu ridicaţi această temă a Mişcării Populare. (...) «Nu mă deranjează decât un singur lucru, spune liderul acestei construcţii - construcţie, să fim serioşi, făcute la nervi, pentru că nu şi-a găsit să critice acolo USL-ul, dacă tot este o fundaţie de centru-dreapta, critica PDL-ul - că PDL are criterii de integritate, dar nu a avut criterii de competenţă». Păi pe scenă erau trei miniştri propuşi de PDL, susţinuţi de PDL, care acum sunt consilieri prezidenţiali, respectiv domnul Funeriu, domnul Drăgoi şi domnul Lăzăroiu. Atunci am avut criterii?", a spus Blaga.

Proaspăt realesul vicepreşedinte PDL, senatorul Alin Tişe evită să vorbească despre o delimitare a partidului faţă de Traian Băsescu. „Numirea Adrianei Săftoiu a fost o decizie strategică a partidului, care are legătură cu competenţa şi performanţa de care are nevoie acest partid. Am vrut să profesionalizăm comunicarea, să transmitem mesajele partidului pe o voce unică. Ăsta e singurul lucru pe care l-am urmărit, în rest, sigur, lumea şi mai ales presa sunt libere să speculeze pe orice subiect. Adriana Săftoiu a fost votată în BPN cu 49 de voturi pentru şi un singur vot împotrivă. Eu cred că e foarte bine că la PDL mai şi vin oameni competenţi, nu doar pleacă", a spus Tişe. Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a ales să nu facă nici un comentariu. „Nu comentez şi nu fac aprecieri asupra deciziilor luate de conducerea centrală a partidului şi nu comentez nici declaraţiile unuia sau altuia", s-a limitat să spuna Buda.

Pentru analistul politic Ioan Hossu, evenimentele din ultima vreme, care au implicat PDL şi pe Traian Băsescu sunt „expresia crizei interne a zonei de centru-dreapta". „Ce vedem în ultimul timp în PDL, împreună cu apariţia Mişcării Populare nu e altceva decât expresia crizei interne a zonei de centru-dreapta. Vedem mesaje contradictorii în care se atacă unul pe altul, dar nici Vasile Blaga, nici Traian Băsescu nu atacă PSD", a spus Hossu. El include noua structură inventată de Băsescu în categoria „alte măşti aceeaşi piesă". „Mişcarea Populară nu ştiu ce e, n-o poţi cataloga deocamdată... hai să-i zicem o mişcare civică de centru-dreapta, făcut cu «vechiul om de dreapta» Cristian Diaconescu. Dar la ei nu mă miră că iau oameni de stânga şi brusc îi fac oameni de dreapta, doar PDL, a trecut cu totul, peste noapte, de la stânga la dreapta, de la Internaţionala Socialistă, la Partidul Popular European. Alte figuri, aceleaşi apucături", a conchis Hossu.

Interesant este că singurul vot din BPN împotriva numirii Adrianei Săftoiu în funcţia de purtător de cuvânt al partidului i-a aparţinut tocmai vicepreşedintelui coordonator al departamentului de imagine, Roberta Anastase. Şuntarea lui Anastase - unul dintre puţinii oamenii din tabăra Elenei Udrea care a acces în BPN - a fost consfinţită public chiar de Blaga, care a părecizat că strategia de comunicare a PDL va fi elaborată de Săftoiu împreună cu prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă.

Pentru Săftoiu este vorba de o revenire nu doar în PDL ci şi în rolul de purtător de cuvânt al democrat-liberalilor, după ce a mai trecut prin palatul Cotroceni, în calitate de consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu şi prin PNL, de unde a fost exclusă în urma unui conflict cu Crin Antonescu. Săftoiu a fost aleasă de două ori deputat, câte o dată sub sigla fiecăruia din cele două partide. Ieri Săftoiu a militat pentru o lege care să oprească traseismul politic.

Comenteaza