Blaga visează la Alianţa DA

Blaga visează la Alianţa DA
La fel ca social-democraţii, şeful PDL speră că şi Crin Antonescu va pleca din fruntea liberalilor. Scopul este acelaşi - alierea cu PNL.

Liberalii pare a fi cel mai dorit partener politic. Atât PSD cât şi PDL spun că îi vor aliaţi, ambele trăgând nădejde că PNL va deveni mult mai accesibil după ce se va descotorosi de Crin Antonescu. Despărţiţi de PSD, liberalii nu mai resping posibilitatea unui asemenea scenariu.

Social-democraţii speră într-un eşec electoral al PNL la alegerile europene, care să ducă la debarcarea mai mult sau mai puţin benevolă, a lui Antonescu din fruntea partidului, ce ar crea premisele revenirii liberalilor în USL. Blaga a vorbit despre o alianţă sau chiar o unire cu PNL după alegerile prezidenţiale, punând aceeaşi condiţie: fără Antonescu. „După alegerile prezidenţiale cred că e posibilă şi ar fi şi necesară (o asemenea unificare, n. red.). Un singur mare partid de dreapta care să se opună cu succes PSD, prin marea unificare PDL- PNL. Am mare încredere în colegii mei tineri, care vor conduce partidul în 2017, discut cu ei. La fel gândesc şi foarte mulţi din PNL", a declarat Blaga, citat de realitatea.net. El a precizat că Antonescu „e ca o floare, nu regretă niciuna din acţiunile din 2012, când am fost de râsul statelor democratice". Despre partide mai mici care se revendică de dreapta, Blaga spune „vor veni spre matcă, dacă vor dori".

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, susţine că o asemenea alianţă ar fi necesară înaintea prezidenţialelor. „Altfel va fi mult prea târziu. Dreapta trebuie să susţină un singur candidat la prezidenţiale, altfel nu vom mai avea de ce să face alianţe după alegeri, cu preşedinte şi guvern de stânga. După prezidenţiale se poate discuta orice, dar fără victorie la prezidenţiale orice alianţă va fi inutilă. PNL a fost totdeauna un partid pe care ni l-am dorit partener, dar câtă vreme cât e condus de Antonescu, puţin probabil să putem colabora. Dar în politică e bine să nu spui niciodată, niciodată", a spus Buda.

Vicepreşedintele PDL, Alin Tişe, susţine necesitatea unui bloc compact. „O dreaptă puternică nu se poate constitui decât în jurul celor mai puternice partide de pe dreapta. După sondaje şi structurile din teritoriu, cele mai puternice sunt PDL şi PNL. O victorie împotriva stângii comuniste doar în acest fel poate fi obţinută. O alianţă sau o unire a celor două ar forma un bloc de 40%, iar atunci celelalte partide mai mici nici nu vor mai conta. Eventual se vor putea alipi unuia dintre cele două blocuri, de dreapta, respectiv de stânga, altfel în formula actuală nu ar mai avea nici o şansă. Lucrurile se vor cerne după alegerile europene. Putem discuta de o alianţă şi înainte de prezidenţiale în condiţiile în care candidatul unic va fi cel al nostru, Cătălin Predoiu. Fuziunea dintre cele două partide se poate face după prezidenţiale, înainte de parlamentarele din 2016", a declarat Tişe.

Cei doi vicepreşedinţi clujeni ai PNL nu exclud ipoteza refacerii DA sau chiar fuziunea celor două partide. „Cel mai mare partid de dreapta şi cel mai important partid de opoziţie este PNL. Important e ce va fi la alegerile prezidenţiale şi mai ales în turul doi, când dreapta va trebui să aibă şi să susţină acelaşi candidat. Ce va fi după prezidenţiale vom mai vedea", a declarat liderul interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu. Senatorul Marius Nicoară vede posibilă o alianţă a celor două partide înainte de prezidenţiale, cu susţinerea lui Antonescu drept candidat comun. „Toate opţiunile sunt deschise. O asemenea alianţă se poate face chiar înainte de prezidenţiale pentru susţinerea lui Crin Antonescu, cel mai bun candidat şi candidatul de dreapta cel mai bine plasat în sondaje", a spus Nicoară.

Reprezentanţii partidelor mici de dreapta nu apreciază strategia şefului PDL. „Blaga nu face altceva decât să arate exact duplicităţile şi complicităţile sale. N-a făcut niciodată opoziţie reală nici PSD, nici PNL. PMP este singurul partid care face opoziţie reală atât PSD, cât şi PNL, care se află într-o situaţe ingrată: e în opoziţie, nemaifiind la guvernare, dar are complicităţi în comisiile parlamentare, în eşaloanele doi, în deconcentrate. Doar Antonescu face opoziţie, ceilalţi liberali sunt chiar supăraţi că au fost scoşi de la guvernare. Asta e tragedia dreptei: că unii s-au vândut intereselor socialiste pentru interese pur personale", a comentat Adrian Gurzău, preşedinte interimar al PMP Cluj. „PFC n-are nici o matcă la care să se întoarcă, pentru că n-a plecat din vreo matcă. 75% din membrii noştri n-au mai făcut politică şi nu ne plac şi nici nu ne interesează mătcile care sunt acum pe scena politică", a reacţionat liderul interimar al PFC Cluj, Gabriela Rădoiu-Leş.

Comenteaza