Boc, despre proiectul USR de reorganizare adminitrativă a țării: "Nu este momentul acum, în an electoral. E nevoie de o analiză de impact făcută de specialiști"

Boc, despre proiectul USR de reorganizare adminitrativă a țării: "Nu este momentul acum, în an electoral. E nevoie de o analiză de impact făcută de specialiști"

USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru reorganizarea administrativă a țării. Primarul Clujului, Emil Boc, un mare susținător al demersului este de părere că reforma nu poate fi făcută înainte de alegerile electorale.

"Personal, acest proict l-am avut avansat, asumat, spre promovare în 2011, în cadrul guvernării pe care am coordonat-o și dacă nu venea criza politică de la începutul anului 2012, aveam o asumare publică pe acest proiect. Acuma, în mandatul de la Asociația Municipiilor, în prima comunicare din 2020, împreună cu colegii mei, am stabilit ca prioritate strategică a madantului susținerea proiectului de reorganizare administrativ- teritorială a țării și de descentralizare. 

La început de mandat, am fost fost singurii care am pus pe agenda dezbaterilor acest subiect. Nici mediul de afaceri, nici USR-ul, care era la guvernare, nu au vorbit de reorganizarea teritorială. USR-ul, acum în prag de alegeri, se grăbesc să depună un astfel de proiect. Nu este credibil, pentru că nu se pot face astfel de reforme în an electoral, pentru că se diluează dezbaterea, se mută în altă parte și se pierde esența reformei. Reforma de asemenea amploare se face după o analiză de impact. Trebuie să avem administrații funcționale. 

Pe fond, această idee este corectă, trebuie făcută, acum trebuie să începem dezbaterea, dar să lăsăm specialiștii să facă o analiză de impact, pentru a avea serviciile funcționale. Trebuie făcută, dar nu pe genunchi. Nu este momentul acum să se facă, pentru că nu va putea trece prin Parlament în an electoral", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Conform proiectului depus de USR, modificarea va avea ca efect reducerea numărului de unităţi administrativ-teritoriale, o reorganizare în unităţi teritoriale de dimensiuni mai mari fiind benefică pentru eliminarea inegalităţilor de dezvoltare şi distribuire a resurselor.

După cum arată propunerea, Clujul s-ar uni cu județele Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Mureş și s-ar numi Judeţul Transilvania. Nord Vest.

 

Comenteaza