Boc nu are oameni să facă mini-recensământ. Sunt plecaţi în concedii. Rus propune importul de nemţi

Boc nu are oameni să facă mini-recensământ. Sunt plecaţi în concedii. Rus propune importul de nemţi
Primarul Emil Boc se plânge că nu are destui angajaţi în instituţie, pentru a verifica listele electorale de la referendum cu un "mini recensământ", aşa cum îl numeşte el. Fiecare autoritate publică locală are această responsabilitate, i-a răspuns premierul Victor Ponta.

Verificarea informaţiilor ar urma să fie făcută printr-un mini-recensământ, despre care Boc spune că nu-l poate acoperi doar cu angajaţii Primăriei. Problema a fost ridicată de Boc într-o videoconferinţă cu premierul Victor Ponta şi cu ministrl administraţiei, clujeanul Ioan Rus.

Discuţia a avut loc în cadrul teleconferinţei de astăzi dintre Ponta şi autorităţile locale. Ponta a cerut autorităţilor locale să înceapă procesul de actualizare a listelor electorale, astfel încât Guvernul să poată transmite Curţii Constituţionale datele solicitate, dar şi să transmită un mesaj de stabilitate în această perioadă.

El a mai solicitat autorităţilor locale, într-o videoconferinţă vineri, să se asigure că toate persoanele implicate vor reveni din concediu începând cu săptămâna viitoare, precum şi să explice opiniei publice "ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu adevărat", arătând că există multă confuzie şi dezinformare.

Premierul a precizat că Institutul Naţional de Statistică nu poate încheia până la 31 august procesul de centralizare a datelor adunate la recensământul populaţiei, astfel că autorităţile locale trebuie să verifice informaţiile privind evidenţa populaţiei.

"Am înţeles că în Cluj sunt plecaţi în concedii oamenii, dacă va fi nevoie vom găsi o soluţie", a spus Ponta după teleconferinţă, în urma discuţiei cu Boc.

Guvernul se va reuni, marţi, în şedinţă pentru a adopta deciziile necesare stabilirii numărului real al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare unitate administrativ-teritorială.

Curtea Constituţională a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată.

Decizia a fost luată joi, după ce miercuri seara a solicitat informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Institutul Naţional de Statistică.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, joi, că premierul Victor Ponta "va ordona" efectuarea a 18 ore de muncă pe zi pentru finalizarea reactualizării listelor electorale permanente până în data de 12 septembrie. El a precizat că toate listele trebuie modificate şi puse în acord cu numărul real al populaţiei.

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor declarau, pentru MEDIAFAX, miercuri seară, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a apreciat, vineri, că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, ar putea cere Curţii Constituţionale urgentarea soluţionării cauzei privind validarea referendumului.

Iată mai jos dialogul de la videoconferinţă:

Emil Boc: "Cluj-Napoca dacă se poate..."

Victor Ponta: "Da, domnul primar, vă rog!"

Emil Boc: "Bună ziua, domnule prim-ministru. Două chestiuni punctuale. Prima: Nu am înţeles foarte clar cine sunt recenzorii. La poliţia locală nu deţin persoane care sa aibă alte atributii. Cine sunt aceia care vor realiza acest mini-recensământ? Angajaţii Primăriei nu pot, pentru că nu au atribuţii şi sunt şi în perioada de concedii. Toatălumea şi-a luat concediu în această perioadă, lucrăm la un nivel redus în Primărie, nu pot refuza dreptul la concediu. Doi: în privinţa celor care nu şi-au actualizat actele de identitate. Nu pot fi scoşi din date pentru că pot veni oricând la Evidenţa Populaţiei, pentru a li se elibera carte de identitate. De drept, să radiezi pe cineva care nu şi-a actualizat buletinul nu poţi face".

Victor Ponta: "E corect domnule primar. Domnul ministru vă va răspunde"

Ioan Rus:"Asta cu buletinele nu înseamnă că dacă ai buletinul expirat azi nu poţi merge mâine dimineaţă să ţi-l faci şi să votezi. Pentru efortul Primăriei, dacă Primăria Cluj-Napoca nu va găsi oameni pentru treaba asta, vă propun să importăm nişte nemţi care să facă această numărătoare. Vă comunicăm şi noi în scris ce oameni să utilizăm, din ce servicii ale Primăriei. Deci, vă îndepliniţi obligaţia legală".

Emil Boc: "Să fie foarte clar, domnule ministru: nu avem niciun fel de atribuţii legale de a bate la uşa cetăţeanului şi să-l întrebăm dacă e acasă sau nu. Iar dreptul la concediu nu-l pot lua oamenilor. Într-un municipiu cu 300 de mii de cetăţeni nu putem face aceste verificări cu 300-400 de oameni".

 

Comenteaza