Boc: ''Poate este nevoie să cadă un guvern în țară asta că să se facă reforma administrativă'' / Cum se poate reduce deficitul bugetar

Boc: ''Poate este nevoie să cadă un guvern în țară asta că să se facă reforma administrativă'' / Cum se poate reduce deficitul bugetar

Edilul Clujului, Emil Boc a vorbit despre reforma administrativă și reorganizarea teritorială și reducerea cheltuielilor bugetare.

''Va rog să va lași de șotii'', a declarat Boc la ZIUA LIVE, privind o posibilă candidatură la prezidențiale.

Edilul a vorbit din nou despre reforma administrativă: ''Am vorbit doar de reforma administrativă și reorganizare teritorială, e un proiect necesar că și apă. Asta ar însemna comasarea acelor comune, care din veniturile proprii, nu își pot acoperi cheltuielile cu salariile și cu utilitățile de baza și cu minim de necesar pentru serviciile publice, sănătate, educație, singuranță publice. Dacă nu poți face asta, vei stă tot timpul cu mâna întinsă la stat și nu vei putea oferi o bună calitate a vieții''.

De asemenea, Boc a fost întrebat ce ar face pentru a reduce deficitul buget de astăzi:  ''Am fost întrebat cum văd eu astăzi reducerile chletuielilor bugetare. Nu dau lecii la nimeni. Spune doar ce am făcut când am fost prim-ministru? Am eliminat pensiile speciale, am interzis cumulul pensii cu salarii la stat, am desființat sau comasat peste 200 de agenții guvernamentale, am redus cu peste 200.000 aparatul bugetar, am avut cel mai mic număr de secretari de stat, am avut cel mai mic număr de ministere, am adoptat prima lege a salarizării unice, o lege a educației prin care am ierarhizat universitățile și am alocările în funcție de performanță a resurselor bugetare, am pregătit intrarea României în zona euro, și aveam pe masă proiectul reformei administrative pe care nu am mai apucat să îl pun în practică. Dacă guvernele care au urmat nu au ar fi schimbat aceste lucruri, să va gândiți unde era acum România.

Nu în ultimul rând, primarul Clujului a spus  că ''Poate este nevoie să cadă un guvern în țară asta că să se facă reforma administrativă, eu regret că nu am apucat să întru în Parlament cu reforma administriva și reorganizarea teritorială cu riscul de a cădea guvernul la moțiunea de cenzură, dar rămânea marcat în istoria societii românești să nu mai fim sufocați de birocrație. Acest lucru nu va putea fi evitat, se va întâmplă oricum și va dau motive - uitați la depopularea din mediul rural (unde nu le poți oferi nimic)''. 

''Nu poți face asemenea reforma în an electoral sau preelectoral, dar după 2024 PNL va continuă guvernarea, într-o formă sau alta, sunt convins că va fi motorul reformării societății românești'', a încheiat acesta.

Ciucă dă vina pe marii contribuabili pentru gaura la buget / Ce tăieri bugetare s-ar decide săptămâna viitoare

Premierul Nicolae Ciucă a dat vina joi pe marii contribuabili pentru deficitul de colectare la bugetul de stat. „Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.”, a spus Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Surse guvernamentale au precizat la Guvern că din planurile de reduceri de cheltuieli transmise de Ministere ar putea fi realizate economii de peste 10 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor de bunuri și servicii. Alte măsuri de reducere a cheltueililor, precum înghețarea salariilor și a angajărilor la stat până la finalul acestui an, ar urma să fie reglementate printr-o ordonanță săptămâna viitoare.

 

 

Comenteaza