Boc, Ponta și Năstase s-au întâlnit în China

Boc, Ponta și Năstase s-au întâlnit în China
Trei foști premieri s-au întâlnit în China, invitați fiind de oficialii din această țară. Unul dintre aceștia a fost Emil Boc, actualul primar al Clujului.

"Astăzi am participat, în calitate de invitat de onoare, la o reuniune ce operaționalizează la nivelul administrației locale, inițiativă chineză referitoare la relația 16 plus 1. Unu reprezintă China iar 16 – statele din Europa Centrală și de Est. 

Deci, la Ningbo – un mare port pe coasta de est a Chinei, unde am ajuns plecând din Shanghai și  traversând al doilea pod că mărime din lume – s-a desfășurat un forum al primarilor în formatul 16 plus 1. 

Practic, după reuniunea la vârf a șefilor de stat și de guvern de la Beijing, unde au fost reiterate proiectele chinezești Drumul mătăsii și One belț, one road, această reuniune și-a propus să extindă zonele de cooperare ale Chinei cu țările interesate, până la nivelul localităților urbane, propunând un sprijin în ceea ce privește, transportul urban, feroviar și maritim dar și infrastructura aferentă. 

La această reuniune, a participat și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, oraș care are un acord de colaborare cu Ningbo. Emil Boc a avut o frumoasă intervenție în deschiderea forumului, iar în cursul zilei am avut mai multe conversații amicale și consider că procedează foarte inteligent căutând oriunde găsește idei utile pentru modernizarea Clujului.  

Tot astăzi m-am întâlnit cu vicepreședintele Song, un distins reprezentant al Asociației chineze pentru relațiile de prietenie cu străinătatea. La sfârșitul lunii, el va veni, la invitația mea, la Fundația Titulescu, împreună cu delegația pe care o va conduce într-o vizită în Europa", a precizat Adrian Năstase, pe blogul său. 

Acesta a vizitat standul românesc organizat în cadrul Târgului de la Ningbo, manifestare concepută în contextul Forumului 16 plus 1, încheiat cu o uriaşă recepţie. 

"Târgul, la care participa şi 27 de firme româneşti – în principal cu produse agro-alimentare – încearcă să găsească pentru ţările din Europa Centrală şi de Est nişe pentru export, ceea ce este din ce în ce mai greu. Poate voi comenta cu alt prilej faptul că s-a pierdut o perioada importantă pentru consolidarea relaţiilor politice şi economice cu China.

La standul românesc, m-am bucurat să mă întâlnesc cu câţiva entuziaşti care luptă în continuare pentru a realiza exporturi din România pe piaţa chineză. Cu acest prilej, am întâlnit-o şi pe Cristina Marinescu - şefa misiunii noastre de la Beijing dar şi pe consulul general de la Shanghai -Radu Fodoreanu (nu mai este Păun aici!).

Tot astăzi am fost conduşi de gazde să vizităm, la Ningbo, un muzeu construit în jurul unei biblioteci (colecţii de cărţi) din secolul 16. Tianyige Library a fost biblioteca personală a lui Fan Qin, ministru al apărării în 1566. Biblioteca are peste 300.000 de volume (dintre care 70.000 ale lui Fan Qin) şi este cea mai veche colecţie de cărţi din China. 

Mai multe generaţii de cărturari au construit însă un ansamblu de clădiri care astăzi formează un minunat muzeu în aer liber. Mai actual, să va spun că zilele acestea s-a aflat în China şi Victor Ponta, astfel încât ieri trei foşti prim- miniştri au fost prezenţi la Ningbo", a încheiat Năstase.

Comenteaza