Boc, salvat de opt voturi

Boc, salvat de opt voturi
Mircia Giurgiu şi-a ţinut promisiunea şi a votat moţiunea de cenzură împotriva măsurilor guvernului, cu riscul excluderii din PDL.

Emil Boc a scăpat, la o distanţă de doar opt voturi, de o a doua demitere din fruntea guvernului. Mircia Giurgiu şi-a păstrat consec-venţa în raport cu declaraţiile sale anterioare şi a votat moţiunea sub ochii lui Petru Călian, pus de partid să supravegheze “bunul mers” al votării.

 

“N-am votat împotriva guvernului Boc, am votat împotriva tăierii salariilor, pensiilor şi a ajutoarelor sociale. în campania electorală n-am promis că voi tăia veniturile, ci m-am angajat să apăr interesele oamenilor”, şi-a explicat Giurgiu votul. El acceptă faptul că urmează să fie dat afară din partid. “Politica partidului a fost că vor fi daţi afară cei care votează moţiunea, aşa că probabil că voi fi dat şi eu afară. Voi rămâne independent, aşa cum am mai fost patru ani, în mandatul trecut”, a spus Giurgiu.

 

Rezultatul votului nu l-a surprins. “Ştiam că nu va cădea guvernul. Mi-ar fi fost greu să ştiu că a căzut din cauza mea, dar eu mi-am făcut datoria pentru care am venit în parlament”, a afirmat Giurgiu. El a precizat că nu se va mai înscrie în nici un partid politic şi nici nu se va afilia vreunui grup parlamentar. “Nu cred că mai candidez în 2012”, a încheiat Giurgiu, dezamăgit. Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a sugerat că ar putea fi repetată procedura aplicată în cazul excluderii lui Daniel Oajdea. Fiind parlamentar, Giurgiu poate fi exclus din partid doar de Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.

 

“Un rezultat, deşi strâns, previzibil. Preocuparea noastră n-a fost rămânerea la guvernare, ci aplicarea acestor măsuri dureroase, dar absolut necesare României”, a comentat Buda rezultatul votului. El nu se arată deranjat de apariţia pe “lista ruşinii”, afişată în parlament. “Eu am ţinut să arăt cum votez, pentru că îmi asum opţiunea. Ar trebui să-şi afişeze ei potlogăriile lor, dar să facă ce doresc”, a comentat Buda.

 

Colegul său, deputatul Petru Călian, a fost însărcinat de partid cu supravegherea urnelor pe tot parcursul votării. El susţine că nu a supravegheat cum votează democrat-liberalii. “Nu e vorba de a fi fost responsabil cu observarea modului cum votează oamenii noştri, pentru că votul a fost secret, eu am supravegheat doar bunul mers al procedurii de vot”, şi-a explicat Călian misiunea.

 

Şi pentru deputatul UDMR Mate Andras Levente rezultatul votului a fost unul aşteptat. “S-a văzut că, într-adevăr, erau nemulţumiţi de aceste măsuri şi în interiorul arcului guvernamental, dar rezultatul era previzibil. Probabil opoziţia va ataca la Curtea Constituţională şi, chiar dacă PDL a reuşit să-şi impună doi judecători acolo, am încă naivitatea sau încrederea să cred că judecătorii de acolo sunt apolitici şi judecă în mod corect”, a spus Mate.

 

 El se declară deranjat de apariţia pe “lista ruşinii”. “întâi, că UDMR a votat secret, deci n-au de unde şti cum am votat eu. Apoi este pură demagogie şi lipsă de respect faţă de votul unui parlamentar. Votul nu poate fi imperativ. în mandatul trecut şi lor le putea fi pusă fotografia pe panou, în unele cazuri, dar nu s-a întâmplat aşa”, a comentat Mate.

 

Opoziţia preferă să vadă partea plină a paharului. “Faptul că au fost 228 de voturi «pentru» (dintr-un necesar de 236 – n. red.) şi doar 197 «împotrivă» este o bătălie câştigată, chiar dacă n-am câştigat războiul, Oricum, s-a demonstrat că acest guvern şi-a pierdut legitimitatea şi ar trebui să demisioneze, pentru că nu mai are nici susţinerea poporului, nici a parlamentului”, a comentat senatorul PSD Alexandru Cordoş.

 

Colegul său de partid, deputatul Cornel Itu, este singurul care afirmă că se aştepta să cadă guvernul. “M-am aşteptat să treacă moţiunea, dar a fost o surpriză plăcută faptul că mulţi de la PDL au votat cu noi, ceea ce denotă că nu agreează măsurile guvernului, care nu se mai legitimează prin doar 197 de voturi. Rezultatul de azi reprezintă garanţia faptului că, la o viitoare moţiune, guvernul va cădea”, a apreciat Itu.

 

“Este un rezultat bun, dar nu ceea ce ne doream noi, adică să nu se pună în aplicare măsurile de austeritate. Acestea vor fi o tragedie pentru oameni, iar peste câteva luni se va trece la majorarea taxelor”, a comentat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. El se aşteaptă ca demisia Guvernului Boc să fie cerută chiar de preşedinte. “Pe vremea lui Tăriceanu, la o moţiune de cenzură, tot aşa, guvernul său a strâns mai puţine voturi în favoarea sa decât împotrivă, iar preşedintele Traian Băsescu i-a cerut demisia pe motiv că nu mai are susţinere parlamentară. Să vedem dacă va fi consecvent şi va proceda şi acum la fel”, a afirmat Nicoară.

 

Deputatul PNL Horea Uioreanu este cu conştiinţa împăcată. “Eu mi-am respectat mandatul primit de la alegătorii mei şi am votat moţiunea. Ne-au lipsit opt voturi, dar moral am câştigat. Vom afişa, în centru, pozele colegilor care au votat împotrivă. Vom continua lupta în opoziţie, pentru că, la stilul ăsta, Guvernul Boc nu rezistă până în toamnă”, a anunţat Uioreanu.

 

Comenteaza