Buda: Lupii și urșii atacă, în timp ce Guvernul doarme sau își face poze la Bruxelles, că de înțeles, oricum nu înțeleg nimic!
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Dec 2018, 10:32
- Politica
- Ascultă știrea
Crescătorii de animale sunt disperați în această perioadă din cauza asalturilor animalelor sălbatice asupra animalelor de fermă. Pagubele financiare înregistrate de crescătorii de animale sunt extrem de ridicate iar aceștia se simt lipsiți de orice sprijin din partea autorităților naționale care nu iau nicio măsură pentru a stopa acest fenomen. Cel mai recent caz este petrecut în județul Bistrița-Năsăud unde un crescător de oi a pierdut zilele trecute 28 de animale cu certificate de origine și cu înaltă valoare biologică, după asaltul unor urși înfometați.
"Nu cu mult timp în urmă am anunțat faptul că Uniunea Europeană vine cu un ajutor imens pentru fermierii români, împotriva animalelor de pradă, printr-o măsură de despăgubire în proporţie de 100%, pentru daunele cauzate în ferme de animalele sălbatice, inclusiv de lupi sau urși", a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PPE).
Acesta a afirmat că "fermierii români trebuie să știe faptul că până în prezent, doar 80% din investiții puteau fi rambursate prin ajutorul de stat însă decizia Comisiei modifică liniile directoare pentru a aduce această rată la 100%. O altă noutate a măsurii o reprezintă decontarea tuturor cheltuielilor pe care le-au realizat fermierii pentru a se apăra de animalele sălbatice, inclusiv cumpărarea câinilor de pază, atât de indispensabili la stâne. De asemenea, statelor membre li se va permite să ramburseze 100% din costurile indirecte, cum ar fi costurile sanitar-veterinare rezultate din tratarea animalelor rănite și costul forței de muncă legată de căutarea animalelor dispărute ca urmare a unui atac al unui animal protejat".
De rambursare integrală vor beneficia şi fermierii din zona de vegetal sau crescătorii de animale care fac investiţii în scopul de a preveni astfel de daune. În acest caz sunt prevăzute fonduri pentru construirea de garduri electrice. Decontarea sumelor se va realiza din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) precum și de la bugetul de stat.
Decizia Comisiei Europene este extrem de binevenită mai ales pentru fermierii şi crescătorii de animale din România, care întâmpină o reală dificultate în ceea ce priveşte gestionarea corespunzătoare a atacurilor animalelor sălbatice asupra animalelor şi asupra infrastructurii fermelor. În același timp, autoritățile naționale trebuie să intervină de urgență cu măsuri care să preîntâmpine aceste situații dificile pentru crescătorii de animale iar soluții legale sunt, doar trebuie puse în aplicare. Menținerea unui echilibru biologic în rândul animalelor sălbatice este esențial.
"Așa a fost și cu porcii mistreț înmulțiți “fără număr“ iar astăzi avem Pesta Porcină Africană care a provocat și provoacă daune materiale imense sectorului zootehnic. Iar Daea și Gavrilescu ridică “tâmp“ din umeri, dând vina pe Dumnezeu. Că așa a vrut El! Uită însă că Dumnezeu “îți dă dar nu îți bagă și în straiță“. Nici nu știu cum “îi mai răbdă pământul“!", a spus Daniel Buda.
"Din fericire, Comisia Europeană încearcă să suplinească incompetența autorităților naționale oferind despăgubiri în proporție de 100% pentru astfel de cazuri. Întrebarea este până când Comisia Europeană va fi dispusă să plătească prostia guvernanților PSD-ALDE?!", a afirmat europarlamentarul PPE.